Wednesday 24 September 2014

Τρίτη 23.06.09 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΣ: Να ιδρυθεί Μουσείο Τυπογραφίας στη Μονή του Αγίου Γερασίμου

Τρίτη 23.06.09
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΣ: Να ιδρυθεί Μουσείο Τυπογραφίας στη Μονή του Αγίου Γερασίμου
stamatatosg200.jpgΠάντα πρωτοπόρος 
Π ρ ο ς   τ η ν   Ε ρ ί τ ι μ ο ν    Κ υ ρ ί α ν   Σ ο φ ί α ν   Σ τ α ϊ κ ο υ
Π ρ ό ε δ ρ ο ν   τ ο υ   Π ο λ ι τ ι σ τ ι κ ο ύ   Ι δ ρ ύ μ α τα  ο ς
Ο μ ί λ ο υ  Π ε ι ρ α ι ώ ς
Αμερικής 4, 6ος όροφος
105 64 Αθήνας
( και διά του ΦΑΞ 2103220097)

Θέμα: Εν όψει προγραμματισμού Ιδρύσεως παρ' Ομίλου σας «Μουσείου Τυπογραφίας» προτείνεται η Κεφαλληνία, εις ην ελειτούργησεν το πρώτον εις Ανατολήν Ελληνικόν Τυπογραφείον Νικοδήμου Μεταξά το έτος 1627»

Κοινοποίησις
1. Σέβ. Μητροπολίτην Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνα       
νταθα
2. Υπουργείον Πολιτισμού
Γραφείον Υπουργού κ. Αντωνίου Σαμαρά
Μπουμπουλίνας 20-22
106 32 Αθήνας
(φαξ 2108201435)
διά την περαιτέρω ευγενή υποστήριξίν του                         
3) Νομαρχιακήν Αυτοδιοίκησιν Κεφαλληνίας-Ιθάκης
Γραφείον Νομάρχου κ. Διονυσίου Β. Γεωργάτου             
Ενταύθα 
4) ΤΕΔΚ-Ι
Γραφείον Προέδρου κ. Μάρκου Κοτσιλίνη
Ενταύθα 


             Ερίτιμος Κ υ ρ ί α   Π ρ ό ε δ ρ ε ,      

          Ο υπογραφόμενος επιθυμεί διακαώς να συγχαρεί ολοψύχως και σας προσωπικώς, αλλά και ολόκληρον το Διοικητικόν σας Συμβούλιον, εκ του γεγονότος, όπερ επληροφορήθην παρά του φίλου μου κ.Πέτρου Πετράτου διδάκτορος της ιστορίας, ότι υιοθετήσατε την ανάγκην της ιδρύσεως ενός «Μουσείου Τυπογραφίας» εις την χώραν μας, εξόδοις και χρηματοδοτήσει του ευγενούς πολιτιστικού Ιδρύματος σας Ομίλου Πειραιώς.
          Αλλως έξεστιν εις τοιαύτα πολιτιστικά Ιδρύματα του πολιτισμικού και πολιτιστικού επιπέδου του ιδικού σας, τα οποία εν πολλοίς είναι πνευματικά προϊόντα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας του ανθρώπου επί της γης, να επιδίδονται εις τοιαύτας ευγενείς πρωτοβουλίας και πράξεις, διά των οποίων κοσμείται η ελληνική ημών πατρίς, μάλιστα δε όλως ιδιαιτέρως, μετά την απελευθέρωσίν της εκ του ξενικού ζυγού το 1821 , ανυπάρκτου και ανισχύρου ούσης της εννοίας του Κράτους εις την χώραν μας την εποχήν εκείνην.
          Οθεν αφορμώμενος εξ αυτών των προϊμιακών ιστορικών στοιχείων, θεωρώ ηθικόν χρέος μου να τεκμηριώσω και ιστορικώς την ευγενή σας πρωτοβουλίαν ταύτην, ότι το πρώτον ελληνικόν τυπογραφείον  το  οποίον ελειτούργησεν εις ολόκληρον την ορθόδοξον Ανατολήν, ήτο το Τυπογραφείον του τότε Αρχιεπισκόπου Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου και Στροφάδων, Νικοδήμου Β΄ Μεταξά (1628-1647) κατά τον 17ο αιώνα μ.Χ. και δη κατά το έτος 1627 εν  Κεφαλληνία,   μάλιστα δε εις την Ιεράν  Μονήν του Αγίου Γερασίμου εις Ομαλά .
          Περί του ιστορικού τούτου γεγονότος, επί του οποίου και μόνον δύναται να εδρασθή το Ιδρυμά σας, επιτρέψατέ μου να σας αποστείλω εν αντίτυπον του έργου του ιταλού ερευνητού ιστορικού κ. LeterioAugliera, εκδοθέν εις την ελληνικήν γλώσσαν με πρωτοβουλίαν του υποφαινόμενου, παρά της «Τοπικής Ενώσεως Δήμων και Κοινοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης» υπό τον τίτλον:¨ «ΒΙΒΛΊΑ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΘΡΗΣΚΕΊΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΉ ΤΟΝ 17Ο ΑΙΏΝΑ. ΤΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΊΟ ΤΟΥ ΝΙΚΌΔΗΜΟΥ ΜΕΤΑΞΆ ΠΡΏΤΟΥ ΕΚΔΌΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΏΝ ΚΕΙΜΈΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΌΔΟΞΗ ΑΝΑΤΟΛΉ».
Μετά του εν λόγω έργου συναποστέλλεται και ομοιότυπος η πρώτη τυπογραφική έκδοσις του ιστορικού τούτου τυπογραφείου,  υπό τον τίτλον: «Βιβλίον του Ορθού Λόγου βεβαίωσις καλούμενον»,αναφερόμενον δε εις τα πρωτογενή βιογραφικά στοιχεία του Ιερομονάχου Γερασίμου Νοταρά (+1579) την πράξιν της πατριαρχικής αγιοποιήσεώς του, την πρώτην ασματικήν ιεράν Ακολουθίαν του κ.λ.π..
Ως προς την εγγραφήν της εκδόσεως εν «Λονδώνη» είναι παραπλανητική, ως εκτίθεται εις το έργον του κ. Augliera, λόγω της Βενετοκρατίας εις την Νήσον, αι Αρχαί της οποίας τότε διέταξαν ένορκον ανάκρισιν, της οποίας ο δικαστικός φάκελλος, ανευρεθείς εις τα Αρχεία της Βενετίας παρά του συγγραφέως, απετέλεσε την αιτίαν της εκπονήσεως του περί ου ο λόγος  ιστορικού έργου του κ. Augliera, ώστε να έχητε υπ'  όψιν σας πλήρη και υπεύθυνον την ιστορικήν τεκμηρίωσιν των προτάσεων του γράφοντος.
          Οθεν επ'  αυτών εδραζόμενος πιστεύω, ότι δύναμαι να αποτολμήσω, ως προς την επιλογήν του τόπου ον θα επιλέξετε διά την ίδρυσιν του μοναδικού ενδεχομένως εις την χώραν μας «Μουσείου Τυπογραφίας», να ορίσητε την Κεφαλληνίαν και δη την Ι. Μονήν Αγίου Γερασίμου υπαγομένην εις την μοναδικήν κοινότητα της Κεφαλληνίας, δηλονότι την κοινότητα Ομαλών, σεβασμού και τιμής ένεκα προς την ενυπάρχουσαν εν αυτή ομώνυμον Ι. Μονήν του Αγίου Γερασίμου, εις ην φυλάσεται ακέραιον το ιερόν αυτού Λείψανον, Πολιούχου της Κεφαλληνίας και Προστάτου συμπάσης της Ορθοδοξίας.
          Προς τούτο προσφέρεται ολόκληρος ο υπόγειος χώρος του μεγαλοπρεπούς Ι. Ναού του εμβαδού 1.200 μ2 και πλέον,  εκ των μεγαλυτέρων Ι. Ναών της ελληνικής πατρίδος, είτε μέρος αυτού κατά την κρίσιν του Αρχιτέκτονος του Ομίλου σας, άνευ ουδενός ανταλλάγματος εκ μέρους σας, με μόνην την ευθύνην της ιδρύσεως του "Μουσείου της τυπογραφίας", ως μου εδήλωσεν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδων σήμερον, εις προσωπικήν μετ'  αυτού συνάντησιν, προς τον οποίον και κοινοποιείται η παρούσα μου.
Οίκοθεν νοείται ότι ουδέν στοιχείον  - λείψανον τυπογραφικόν - λόγω των κατατρυχόντων την Νήσον μας ανελεήτων σεισμών υφίσταται, πλην της ιστορικής αληθείας του διασωθέντος λειτουργικού προϊόντος του Τυπογραφείου εκείνου: «βιβλίον του Ορθού Λόγου» ελάχιστα αντίτυπα του οποίου διασώζονται εν Βενετία - κολωβωμένου- πλήρη δε εν Εθνική Βιβλιοθήκη Αθηνών και Ιακωβατείω Δημοσία Βιβλιοθήκη Ληξουρίου, εκ της οποίας φωτοαντίγραφον του οποίου επισυνάπτεται.
Τα περαιτέρω, ως προς την συγκρότησιν, χρηματοδότησιν κ.λ.π. του εν λόγω Μουσείου ανήκουν εν συνεργασία και μόνον  μετά του αρμοδίου Σεβ.Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος κυρίως δε εις την ευγενή αισθητικήν φροντίδα ευθύνην κ.λ.π. του ευγενούς Πολιτιστικού Ιδρύματός σας, εκφράζοντος την κυριαρχικήν μορφήν της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ως φορέως πολιτισμού, ιστορίας και παραδόσεως, σεβασμού δε ένεκα προς την σεμνήν πρωτογενή ιδιωτικήν πρωτοβουλίαν του τότε Αρχιεπισκόπου Κεφαλληνίας Ζακύνθου και Ιθάκης Νικοδήμου Β του Μεταξά, του οποίου την προσφοράν θα τιμήσει το Ιδρυμά σας και μόνον.
          Με την προσδοκίαν και την πλήρη βεβαιότητα ότι η παρούσα μου θερμή έκκλησις θα εύρη απήχησιν εις τα ευήκοα ώτα σας,  θα κεντρίση δε την ευαισθησίαν της εθνικής ευθύνης σας ευχαριστώ εκ βαθέων,
υποσημειούμενος μετ' εξόχου τιμής και  ευγνωμοσύνης




Γεράσιμος Ι. Σταματάτος
Ε.τ. Γραμματεύς Ι. Μητροπόλεως Κεφαλληνίας,
εθελοντικώς δε αμισθί Γραμματεύς Κοργιαλενείου Δ. Συμβουλίου
(Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, Κοργιαλενείου Ιστορικού και
Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου, Ιδρύματος Υποτροφιών
Καλλινίκης Δενδρινού-Αντωνακάκη), κ.λ.π. Ευαγών Ιδρυμάτων
Γ. Βεργωτή 26
28100 Αργοστόλιον

No comments:

Post a Comment