Σαρωτικοί έλεγχοι για πλαστά δικαιολογητικά
Υποχρεωτικούς ελέγχους για τη γνησιότητα των δικαιολογητικών που περιλαμβάνονται στους ατομικούς φακέλους των δημοσίων υπαλλήλων πριν από κάθε μεταβολή της εργασιακής τους κατάστασης, περιλαμβάνει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που εντάσσεται στο σχέδιο νόμου για τα «Ανοιχτά Δεδομένα», το οποίο σύντομα κατατίθεται στη Βουλή.
Οπως καταγράφεται στα άρθρα 28 και 29 της αιτιολογικής έκθεσης, το νομοσχέδιο εισηγείται τον έλεγχο των δικαιολογητικών που έχουν υποβληθεί:
• Πριν από την έγκριση της πρόσληψης ενός υπαλλήλου στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η νομοθέτηση θα πραγματοποιηθεί με τροποποιήσεις στον νόμο 2190/1994 για τους επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ αλλά και με γενική διάταξη, για να καλύπτει το σύνολο των προσλήψεων ανεξάρτητα από τη διαδικασία που ακολουθείται για την υλοποίησή τους.
• Για τους ήδη υπηρετούντες καθιερώνεται αυτεπάγγελτος έλεγχος πριν από κάθε υπηρεσιακή μεταβολή, ακόμα και πριν από μετάταξη ή μεταφορά του υπαλλήλου σε άλλη θέση.
• Υποχρεωτικά θα διενεργείται έλεγχος δικαιολογητικών σε όσους υπαλλήλους παραιτούνται είτε για συνταξιοδότηση είτε για άλλους λόγους. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιδιώκει να μπλοκάρει τις αθρόες παραιτήσεις υπαλλήλων που ελέγχονται για πλαστά δικαιολογητικά, προκειμένου να τιμωρηθούν πειθαρχικά κατά τη διάρκεια που κατέχουν τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα.
• Στο άρθρο 29 του νομοσχεδίου για πρώτη φορά χαρακτηρίζεται ως ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα η κατάθεση, η χρήση, η συμπερίληψη και η διατήρηση στον ατομικό υπηρεσιακό φάκελο υπαλλήλου, πλαστού, νοθευμένου ή παραποιημένου πιστοποιητικού ή τίτλου ή βεβαιώσεως. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η διατήρηση πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων στους ατομικούς φακέλους των υπαλλήλων χαρακτηρίζεται ως πειθαρχικό παράπτωμα διαρκούς χαρακτήρα.
Για αυτές τις περιπτώσεις οι υπάλληλοι θα παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο, αντιμετωπίζοντας την ποινή της αυτοδίκαιης αργίας.
Με τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου, κανένας υπάλληλος δεν θα μπορεί να προσληφθεί, να μεταταγεί ή να παραιτηθεί εάν πρώτα δεν ελεγχθούν τα δικαιολογητικά που βρίσκονται στον φάκελό του.
Με τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία όσων υπηρετούν στο Δημόσιο και προτίθενται να παραιτηθούν προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες ενός πειθαρχικού ελέγχου.
Οπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στόχος της νομοθετικής παρέμβασης είναι «να αποκατασταθεί ένα αίσθημα δικαιοσύνης, ειδικά απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων και μάλιστα σε όσους αδικούνταν μέχρι τώρα από τη μη διαπίστωση των παρανομιών των συναδέλφων τους και παράλληλα ανορθώνεται το κύρος της δημόσιας διοίκησης στον βαθμό που οι περιπτώσεις παρανομίας στους κόλπους τους εξατομικεύονται και ξεχωρίζουν οι ευσυνείδητοι δημόσιοι υπάλληλοι από τους συναδέλφους τους που παρανόμησαν», όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.
Στο νομοσχέδιο για τα «Ανοιχτά Δεδομένα», που ουσιαστικά προβλέπει την ενίσχυση της «Διαύγειας», προβλέπεται για πρώτη φορά η ένταξη των ΜΚΟ στο πρόγραμμα με την υποχρεωτική ανάρτηση των κρατικών επιχορηγήσεων που λαμβάνουν άνω των 3.000 ευρώ.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ ethnos
σάπισε η όποια δομή είχε το κράτος κι αντε τώρα ,μέσα απο τις συμπληγάδες ,να στήσεις νέες δομές λειτουργικές για το μέλλον . Το περιβάλον είναι περίεργο .
ReplyDelete