Saturday, 27 September 2014

Οταν οι επόπτες της Fed φοβούνται την Goldman Sachs

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Οταν οι επόπτες της Fed φοβούνται την Goldman Sachs

MICHAEL LEWIS / BLOOMBERG GVIEW
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Πιθανότατα οι περισσότεροι άνθρωποι να συμφωνούν πως οι υπάλληλοι του αμερικανικού Δημοσίου που έχουν ως αποστολή την εποπτεία της Wall Street αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν, επίσης, ότι οι δυσκολίες θα εξακολουθήσουν να πολλαπλασιάζονται για δύο βασικούς λόγους: διότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο και διότι όλο και περισσότεροι από τους επόπτες εγκαταλείπουν τη δουλειά τους για πολύ καλύτερα αμειβόμενες θέσεις στις τράπεζες τις οποίες υποτίθεται ότι κάποτε επόπτευαν.

Προφανώς το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι δυσλειτουργικό. Επειδή όμως το θέμα είναι τόσο κουραστικό και οι λεπτομέρειες τόσο πολύπλοκες, οι άνθρωποι συνήθως δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα. Αυτό κάλλιστα μπορεί ν’ άλλαξε χθες όταν η ραδιοφωνική εκπομπή «This American Life» δημοσιοποίησε καταπληκτικό ρεπορτάζ για την εποπτεία της Wall Street, ρεπορτάζ που μπορεί να καταλάβει ο καθένας. Ο ρεπόρτερ Τζέικ Μπέρνστιν έχει στην κατοχή του ηχογραφήσεις διάρκειας 47,5 ωρών με διαλόγους μεταξύ υπαλλήλων της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) και μεταξύ υπαλλήλων της Fed και υπαλλήλων της Goldman Sachs. Τις συζητήσεις κατέγραψε πρώην υπάλληλος της Fed. Να θυμίσουμε ότι η περιφερειακή Fed της Νέας Υόρκης, σήμερα η εποπτική τραπεζική αρχή των ΗΠΑ, ανέθεσε εσωτερική έρευνα ώστε να καταλάβει γιατί οι υπάλληλοί της απέτυχαν να εντοπίσουν την παρανοϊκή και καταστροφική συμπεριφορά των στελεχών των μεγάλων τραπεζών που τελικά οδήγησε στην παγκόσμια κρίση του 2008. Η εσωτερική μελέτη του Ντέιβιντ Μπάιμ, πρώην τραπεζίτη και καθηγητή του πανεπιστημίου Κολούμπια, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Fed απέτυχε να εποπτεύσει τις τράπεζες διότι δεν ενθάρρυνε τους υπαλλήλους της να κάνουν ερωτήσεις, να λένε τη γνώμη τους και ν’ αναδεικνύουν τα προβλήματα που εντοπίζουν. Στην πραγματικότητα η Fed έκανε τ’ αντίθετα. Στα τέλη του 2011 η Fed άρχισε να προσλαμβάνει νέους υπαλλήλους ώστε ν’ ανταποκριθεί στα νέα της εποπτικά καθήκοντα, μεταξύ των οποίων και την Κάρμεν Σεγκάρα, μια γυναίκα με ισχυρή θέληση και ανεξάρτητο πνεύμα. Εχοντας ήδη εργαστεί σε νομικά τμήματα μεγάλων τραπεζών, η Σεγκάρα αποφάσισε να εργαστεί για τη Fed μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση επειδή, όπως λέει, πίστεψε ότι έχει τις ικανότητες να βοηθήσει στην επιδιόρθωση του συστήματος. Στις αρχές του 2012 η Σεγκάρα διορίστηκε ως επόπτης της Goldman Sachs και άρχισε να δουλεύει εκεί. Από την αρχή τα πράγματα φάνηκε ότι είναι διαφορετικά απ’ ό,τι τα φαντάστηκε. Οι άνθρωποι της Fed φοβόντουσαν τους ανθρώπους της Goldman Sachs, όποτε άκουγαν κάτι αποκαλυπτικό ή ανησυχητικό προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία του και τελικά μετά από πολλές παρεμβάσεις ανάγκασαν τη Σεγκάρα να παραιτηθεί.

Το καλύτερο είναι ν’ ακούσετε μόνοι σας τις αποκαλύψεις του «This American Life», τον τόνο της φωνής και ιδίως την απερίγραπτη δειλία των εποπτών της Fed στην Goldman Sachs. Οταν τις ακούσετε αναλογιστείτε τα εξής: Μέχρι σήμερα υποψιαζόσασταν ότι οι εποπτικές αρχές ελέγχονταν λιγότερο ή περισσότερο από τις τράπεζες. Τώρα το γνωρίζετε. Ο μόνος λόγος που το μάθατε είναι ότι μια γυναίκα, η Κάρμεν Σεγκάρα, ήταν αρκετά γενναία ώστε να πολεμήσει το σύστημα. Πλήρωσε ακριβό τίμημα για να μάθουμε εμείς το προφανές. Εχασε τη δουλειά της, υπονόμευσε την καριέρα της και δίχως αμφιβολία θα περάσει μια ζωή με αγωγές και διαβολές. Τι θα κάνετε γι’ αυτά; Προς το παρόν, οι αξιωματούχοι της Fed πιθανότατα υπολογίζουν ότι και αυτό θα περάσει, όπως έγινε με τη χρηματοπιστωτική κρίση. Δεν θα ’πρεπε.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment