«Μακρές διαπραγματεύσεις» με την τρόικα
Ο τελευταίος έλεγχος της τρόικας των δανειστών στην Ελλάδα και η διεθνής κινητοποίηση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κυριαρχούν στην επισκόπηση Τύπου.
«Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές σχετικά με την πρόοδο στα πεδία των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων ορίστηκε για τον Οκτώβριο», σημειώνει αναδημοσίευση τηλεγραφήματος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Focus.
Όπως διευκρινίζεται, «αυτό είναι το αποτέλεσμα συνομιλιών μεταξύ των ειδικών της τρόικας με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών», όπως πληροφορήθηκε το DPA την Πέμπτη «από (σ.σ. ελληνικούς) κυβερνητικούς κύκλους. Η Αθήνα έθεσε ως στόχο να αποχαιρετήσει στο τέλος της χρονιάς τους ελεγκτές της τρόικας», αναφέρει το ρεπορτάζ, επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση γι΄αυτό είναι «η ρύθμιση του υπέρογκου χρέους (…), για την οποία η Αθήνα επιδιώκει παράταση της προθεσμίας εξόφλησης και χαμηλότερα επιτόκια. Ελληνικά μέσα ενημέρωσης κάνουν ήδη λόγο για το «τελευταίο τανγκό της τρόικας στην Αθήνα».
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «οι έλεγχοι της τρόικας πρόκειται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Τρίτη και να διαρκέσουν περίπου δέκα μέρες. Ο δεύτερος γύρος αναμένεται να διεξαχθεί στα τέλη Οκτωβρίου. ‘Αναμένουμε μακρές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο αυτού του τελευταίου ελέγχου', δήλωσε στο DPA υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών».
«Ο Ομπάμα δεν έχει άλλη επιλογή»
Κυρίαρχο στα πρωτοσέλιδα και τα σχόλια του γερμανικού και διεθνούς Τύπου είναι το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. ΗFrankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στο πρόσωπο του αμερικανού προέδρου, παρατηρώντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ενδεχομένως να μην μπορούσε να φανταστεί ότι θα λάβει τον τίτλο του «επόμενου αμερικανού προέδρου που διεξάγει έναν πόλεμο», όταν πήρε τα ηνία από τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο με δεδηλωμένο στόχο να είναι διαφορετικός από τον προκάτοχό του.
Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, «και μόνο γι' αυτό του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης. Τώρα είναι, είτε το θέλει είτε όχι, ο κεντρικός παίκτης σε μία σύγκρουση που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Διεξάγει πόλεμο σε μια περιοχή όπου ήθελε να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερες αμερικανικές ‘πατημασιές'. Όμως, ο Ομπάμα δεν είχε επιλογή. Ο κίνδυνος που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος για τα έθνη και τα κράτη της περιοχής, καθώς και για τα δυτικά συμφέροντα, τον αναγκάζει να δράσει».
Πιο ενεργό ρόλο της Τουρκίας στη μάχη κατά του IS ζητά η βρετανική εφημερίδα Independent. Όπως επισημαίνει, «είναι σαφώς προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξουδετερώσει το Ισλαμικό Κράτος. (…) Η πρόσφατη απελευθέρωση 49 τούρκων ομήρων, οι οποίοι κρατούνταν από τότε που καταλήφθηκε η Μοσούλη από τους τρομοκράτες, έδωσε στον πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν περισσότερη ελευθερία κινήσεων προκειμένου να δράσει. Ο Ερντογάν θα πρέπει να αξιοποιήσει την ειδική σημασία της χώρας του στη μάχη κατά του IS, που απειλεί ολόκληρη την περιοχή και την ίδια την Τουρκία».
Για καθυστέρηση της Γαλλίας στη μάχη κατά του IS κάνει λόγο η γαλλική Le Figaro. Όπως εκτιμά, «η Γαλλία έχει χάσει ήδη πολύ χρόνο στην καταπολέμηση των φανατικών ισλαμιστών τρομοκρατών. Ο συναγερμός είχε σημάνει αρκετά νωρίτερα. Το σύστημα προστασίας μας είναι περισσότερο από ελλιπές. Αυτό το διάστημα συζητείται ένας αντιτρομοκρατικός νόμος στο κοινοβούλιο. Ευτυχώς υπάρχει διακομματική συναίνεση σε αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, ένας τέτοιος νόμος μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο με ευρωπαϊκή εναρμόνιση, η οποία θα ανταποκρίνεται στο βαθμό της απειλής και των διαπιστώσεων των μυστικών υπηρεσιών».
Άρης Καλτιριμτζής dw de
No comments:
Post a Comment