Sunday 28 September 2014

Συναγερμός για τους 3.000 Ευρωπαίους που πήραν τα όπλα

ΜΟΝΑΧΙΚΟΙ ΛΥΚΟΙ

Συναγερμός για τους 3.000 Ευρωπαίους που πήραν τα όπλα

Οι ενδείξεις πολλές, οι υποψίες ακόμη περισσότερες, οι ύποπτοι χιλιάδες και ο φόβος ένας και κοινός.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερμό, φοβούμενη πιθανά ισλαμικά τρομοκρατικά χτυπήματα στο έδαφός της με δράστες... Ευρωπαίους πολίτες. Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν πως τα τελευταία χρόνια έχουν πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία περίπου 3.000 Ευρωπαίοι, με προέλευση κυρίως από Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία κ.α. Ο Ζιλ ντε Κερσόβ, συντονιστής της ΕΕ για θέματα αντιτρομοκρατίας, εκτιμάει πως το 20% με 30% αυτών έχει ήδη επιστρέψει στην Ευρώπη. «Η πρόκληση τώρα για τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι να αξιολογήσουν την επικινδυνότητα κάθε επιστρέψαντος και να ανταποκριθούν αναλόγως», υπογραμμίζει ο Κερσόβ, ο οποίος δεν περιμένει μεν ένα μεγάλο χτύπημα τύπου 11ης Σεπτεμβρίου στην Ευρώπη, αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «τους μοναχικούς λύκους με τα καλάσνικοφ» και φοβάται πως η Ευρώπη ίσως γίνει πεδίο ανταγωνισμού (τύπου «ποιος είναι ο πιο φοβερός τρομοκράτης;») ανάμεσα στην Αλ Κάιντα και το ISIS. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) έχουν, άλλωστε, ήδη απευθύνει κάλεσμα για επιθέσεις σε όλες εκείνες τις χώρες που συμμετέχουν στη συμμαχία των προθύμων σε Ιράκ και Συρία.
Επικαλούμενος πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι προειδοποίησε για τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό του Παρισιού, ενώ από την πλευρά της και η Ουάσιγκτον υποστήριξε πως η τρομοκρατική ομάδα Χορασάν (που δρα με έδρα τη Συρία) βρισκόταν πολύ κοντά στο να πραγματοποιήσει επίθεση στη Δύση.
Από 81 χώρες στο Ιράκ και στη Συρία
Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του νορβηγικού στρατού, ένας στους εννέα τζιχαντιστές είναι έτοιμος να πάρει τα όπλα εναντίον της χώρας που του έχει χορηγήσει διαβατήριο.
Σε έρευνά του, το ινστιτούτο «Soufan» της Νέας Υόρκης υπολογίζει πως περίπου 12.000 μαχητές από συνολικά 81 χώρες έχουν μεταβεί σε Ιράκ και Συρία για να πάρουν μέρος στην τζιχάντ, μεταξύ αυτών περίπου 700 από τη Γαλλία, 400 από τη Βρετανία και 300 από τη Γερμανία. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα νούμερα ίσως να είναι ακόμη μεγαλύτερα. Το Βερολίνο φοβάται πως ο αριθμός των Γερμανών ίσως να ξεπερνάει τους 400, ενώ η γαλλική κυβέρνηση υπολογίζει σε περίπου 1.000 τους Γάλλους ή διαμένοντες στη Γαλλία που έχουν σχέση με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Από αυτούς οι 580 πολεμούν ή έχουν ήδη πολεμήσει στη Συρία, οι 36 έχουν σκοτωθεί και... οι 189 έχουν επιστρέψει πίσω. Το να περάσει, ωστόσο, κανείς από κόσκινο όλους τους υπόπτους (οι οποίοι μάλιστα «ριζοσπαστικοποιούνται από τη μια μέρα στην άλλη μέσα από τα social media») είναι δύσκολη υπόθεση. Οι γαλλικές αρχές παραδέχονται πως «είναι αδύνατο να τους παρακολουθείς όλους, γιατί η παρακολούθηση ενός ατόμου 24 ώρες το 24ωρο απαιτεί τουλάχιστον 20 υπαλλήλους που πρέπει να αλλάζουν κάθε δύο ημέρες για να μη γίνουν αντιληπτοί».
Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις υπόπτων ως τζιχαντιστών σε Γαλλία, Βρετανία, Σλοβενία, Βοσνία, Μαρόκο, Ισπανία κ.α.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ  ethnos

No comments:

Post a Comment