Wednesday, 17 September 2014

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
  • 2
Αθήνα
Παρά την προσπάθεια της ΝΔ να κλείσει το θέμα που άνοιξε ο Ευ.Βενιζέλος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το ΠΑΣΟΚ επιμένει να το κρατά στο τραπέζι της συζήτησης. Το ενδεχόμενο, δε, για αναλογικότερο σύστημα, δηλαδή άρση του κατώτατου ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μικρότερων κομμάτων, αυξάνοντας την πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το «καυτό» θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όπως προκύπτει οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν συμφώνησαν στο διά ταύτα.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα, «θύμισε» ότι ως κυβερνητική εκπρόσωπος δεν μπορεί να εκφράσει την άποψη μόνο του ενός κυβερνητικού εταίρου.

Από την πλευρά της ΝΔ, ανέλαβε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα η εκπρόσωπος του κόμματος Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και προς το ΠΑΣΟΚ. Η κ. Ασημακοπούλου χαρακτήρισε την τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «δείγμα ηττοπάθειας, αλλά και απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επικίνδυνο κόμμα που επιδιώκει την ακυβερνησία μέσω αλλεπάλληλων εκλογών».

Παρά ταύτα, το ΠΑΣΟΚ επιμένει: «Είναι στο τραπέζι της συζήτησης», υποστήριξε στον Alpha FM ο Δημήτρης Καρύδης και πρόσθεσε ότι «όταν δεν έχουμε αυτοδυναμίες, πρέπει να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασιών».

«Με 27% δεν μπορείς να κυβερνήσεις αξιόπιστα. Είναι προτιμότερο να ρίξουμε το μπόνους και να υπάρξουν συμμαχικές κυβερνήσεις, οι οποίες αν μη τι άλλο θα έχουν ευρύτατη λαϊκή πλειοψηφία» δήλωσε στο Action 24 ο Χρήστος Πρωτόπαπας, εξηγώντας ότι το μπόνους είχε θεσμοθετηθεί με τη λογική των κομμάτων του 40%, ενώ τώρα το ταβάνι είναι στο 25% - 30%.

Η προοπτική της εισόδου στη Βουλή εάν αλλάξει το όριο του 3% για τα κόμματα που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) αντιμετωπίστηκε θετικά από τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ «έριξε το γάντι» στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα ψήφιζε απλή αναλογική, εάν προκηρύσσονταν τώρα εκλογές.

«Αν η κυβέρνηση θέλει να φέρει νόμο τώρα για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και να παραιτηθούμε να πάμε σε εκλογές, εμείς θα ψηφίσουμε. Αμ' έπος άμ' έργον». σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει απλή και άδολη αναλογική προβλέποντας ότι η κυβέρνηση τελικά δεν θα τολμήσει να καταθέσει νόμο γιατί θα είναι σαν να ομολογεί την ήττα της. Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης μίλησε ανοιχτά για πανικό στοχεύοντας προς τον κ. Βενιζέλο.

Οι συνέπεις στο πολιτικό σκηνικό

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς από το πρώτο κόμμα στερείται η δυνατότητα αυτοδυναμίας, ενώ μια κυβέρνηση συνεργασίας θα απαιτεί συμφωνία πολλών κομμάτων, δεδομένου ότι εκτός από τα δύο πρώτα κόμματα, τα υπόλοιπα συγκεντρώνουν ποσοστά κάτω του 10%.

Δεδομένης της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, δε, μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό αυτούς τους όρους θα ήταν δύσκολο να σχηματιστεί, καθώς θα απαιτούσε συναίνεση μεταξύ ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων.

Η.Κ.     in gr.
Newsroom ΔΟΛ

No comments:

Post a Comment