ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΝΑ ΡΟΔΟ ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΟΝΤΟ
Επίσημη πρώτη για τo «Κίνημα-Δημοκρατών Σοσιαλιστών» του Γ. Παπανδρέου
Το νέο του κόμμα, «Κίνημα-Δημοκρατών Σοσιαλιστών», παρουσιάσε απόψε, σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, ο Γιώργος Παπανδρέου, έμβλημα του οποίου είναι ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο.
Στην αίθουσα της παρουσίασης ο Γιώργος Παπανδρέου μπήκε λίγο μετά τις 18.10, όπου έτυχε αποθεωτικής υποδοχής από περίπου 2.000 συγκεντρωμένους, οι οποίοι φώναζαν το σύνθημα «Παπανδρέου - Παπανδρέου», ενώ πολλοί κρατούν σημείες με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο πρώην πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την ίδρυση του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών», άρχισε την ομιλία του με τη λέξη-σύνθημα ΠΑΜΕ Θα γράψουμε ιστορία, εν μέσω επευφημιών, από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι ξεπέρασαν, σε αριθμό, κάθε προσδοκία, όπως έλεγαν οι διοργανωτές.
Από την αρχή της ομιλίας του ο Γιώργος Πανδρέου έδωσε το στίγμα του νέου κόμματος, τονίζοντας ότι στη βάση των αρχών του είναι ο ανθρωπισμός, η δέσμευση για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μας εμπνέουν τόνισε οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού.
Από την αρχή της ομιλίας του ο Γιώργος Πανδρέου έδωσε το στίγμα του νέου κόμματος, τονίζοντας ότι στη βάση των αρχών του είναι ο ανθρωπισμός, η δέσμευση για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μας εμπνέουν τόνισε οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού.
Μας εμπνέουν, είπε, οι αρχές του σοσιαλισμού και η πίστη μας στη Δικαιοσύνη και οι αξίες της οικολογίας.
Θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, μια κοινωνική συμμαχία της δικαιοσύνης και της δημιουργίας. Αυτή τη συμμαχία πρέπει να σφυρηλατήσουμε, είπε.
Αναφέρθηκε στις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη και ειδικότερα στην πτυχή της εθνικής απελευθέρωσης, για να τονίσει ότι σήμερα, το 2015, καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος.
Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, στην ομιλία του ότι « όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν, μιλάνε για διάσπαση.Εμείς μιλάμε για λύτρωση. Μιλάμε για δημιουργική ρήξη. Η απόφαση αυτή ήταν από τις δυσκολότερες στη ζωή μου».
Απαντώντας στις βολές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφερε πως στόχος του είναι «η εκ νέου σύνθεση των δυνάμεων της προόδου από τη βάση - και στη βάση των αξιών μας, όχι με παιχνίδια κορυφής που δεν αφορούν κανένα».
Είπε δε πως τα πολιτικά του κίνητρα ήταν πάντα το συμφέρον της πατρίδας, το κοινό καλό το δίκαιο και το σωστό. «Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος, θα βολευόμουν σε αυτά που μου πρότειναν.Τη σιγουριά της επανεκλογής, τη σίγουρη βουλευτική έδρα. Με αντάλλαγμα, τι; Τη σιωπή μου σε μια επίπλαστη ενότητα, που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά "καταπίνουν" δημοσίως».Για τις αποφάσεις και τις επιλογές του είπε «Όταν μαζί με πολλούς συντρόφους σηκώσαμε το βάρος μιας επαπειλούμενης χρεοκοπίας - αναλαμβάνοντας βάρος που δεν μας αναλογούσε - το έκανα για την πατρίδα, χωρίς να υπολογίζω το κεφάλι μου. Πόνεσα για τις αποφάσεις μου. Πολύ.Και περισσότερο βλέποντας ότι δεν είχαμε χρόνο να είναι ακριβοδίκαιες» . Και κατέληξε «αλλά δεν φυγομάχησα, δεν κρύφτηκα, δεν πέταξα την καυτή πατάτα σε άλλον,δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια».
Την ιδρυτική δήλωση του κόμματος υπογράφουν 252 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Νίκος Παπανδρέου και Μιχάλης Καρχιμάκης.
Όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Φώφη Γιωτάκη), παρότι δέχθηκε ουκ ολίγες πιέσεις από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην κάνει το «μοιραίο βήμα» που αφορά τη διάσπαση του άλλοτε κραταιού κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε -παίζοντας εμφανώς με τους συμβολισμούς- να ανακοινώσει σήμερα, 3 του Γενάρη (κατά το «3 του Σεπτέμβρη») τη διακήρυξη, το όνομα και το σύμβολο του νέου κόμματος.
Εγκυρότατες πληροφορίες λένε ότι σε αυτήν την απόφαση προσανατολιζόταν εδώ και μήνες και ότι η πρόσφατη εκδήλωση στο Ζάππειο, την 1η Σεπτεμβρίου (με τα θλιβερά επεισόδια εναντίον του Ευ. Βενιζέλου από μια μικρή ομάδα οπαδών) ήταν το πρώτο «δείγμα γραφής».
Το γυαλί άλλωστε είχε ήδη ραγίσει - οι σχέσεις του πρώην και του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζονταν από στελέχη σχεδόν... ανύπαρκτες και όλοι στοιχημάτιζαν ότι αργά ή γρήγορα ο Γιώργος Παπανδρέου θα επέλεγε διαφορετικό δρόμο.
- Διαβάστε ακόμη:
No comments:
Post a Comment