Tuesday, 5 May 2015

click here ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 06:36 «Tο ΔΝΤ δεν πίεσε για μεγάλη ελάφρυνση του χρέους στη Ρίγα»

click here
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

«Tο ΔΝΤ δεν πίεσε για μεγάλη ελάφρυνση του χρέους στη Ρίγα»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΟΥΑΣΙΓΚTΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ΔΝΤ δεν πίεσε για «μεγάλη ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Ρίγας, ωστόσο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους για αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό απάντησε το ίδιο το Ταμείο, αντιμέτωπο με τον θόρυβο που προκάλεσε το δημοσίευμα των Financial Times που αποκάλυπτε ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν έθεσε το ζήτημα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στα τέλη Απριλίου. Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος «φουντώνει» τις τελευταίες ημέρες, με την Ευρωζώνη να στέλνει μήνυμα χθες ότι δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε ένα «κούρεμα» των δανείων που έχει διαθέσει στην Ελλάδα. Ωστόσο, το πρόβλημα υπάρχει και όσο περνάει ο καιρός μεγεθύνεται, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η προοπτική εξυπηρέτησης του χρέους έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Ενδεικτικό είναι ότι η Κομισιόν προβλέπει πλέον ότι το χρέος της Ελλάδας θα φθάσει φέτος στο 180% του ΑΕΠ, αντί 170% του ΑΕΠ που εκτιμούσε το φθινόπωρο, και το 2016 θα υποχωρήσει μόλις στο 173% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 159% του ΑΕΠ.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ χθες, «κατά τη διάρκεια του Eurogroup στη Ρίγα τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ δεν πίεσε για μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, όπως αναφέρουν κάποια δημοσιεύματα. Στη συνάντηση, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Π. Τόμσεν σημείωσε τον συμβιβασμό που πρέπει να γίνει ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα, ότι όσο πιο μακριά από τις αρχικές δεσμεύσεις του 2012 είναι τα μέτρα και οι στόχοι που θα συμφωνηθούν τόσο υψηλότερη θα είναι η ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης και ελάφρυνσης του χρέους ώστε το χρέος της χώρας να καταστεί βιώσιμο». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προειδοποίηση του κ. Τόμσεν προς το Eurogroup ήταν ότι αν οι Ευρωπαίοι δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της, η Ελλάδα πιθανώς να χάσει την υποστήριξη του ΔΝΤ. Βεβαίως, όσον αφορά το ΔΝΤ, η όποια ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους επιβαρύνει αποκλειστικά τους Ευρωπαίους, καθώς ο ίδιος ο διεθνής οργανισμός, ως προτιμητέος πιστωτής, δεν προβλέπεται να συμμετάσχει σε αυτή. Επιπλέον, δεν αναμένεται να συμμετάσχει σε τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας λόγω πολιτικών ισορροπιών εντός του συμβουλίου του, αλλά και γιατί το δικό του πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016. Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ χρησιμοποίησε την ορολογία ελάφρυνση του χρέους (debt relief), όπως ακριβώς αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Eurogroup. Η τελευταία έχει ερμηνευθεί από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ως αναδιάρθρωση, με επιμήκυνση των λήξεων και μειώσεις επιτοκίων, αλλά όχι και «κούρεμα» του χρέους.

Από την ευρωπαϊκή πλευρά, ο κ. Β. Σόιμπλε δήλωσε χθες πως «το ΔΝΤ δεν μας είπε ότι περαιτέρω “κούρεμα” είναι απαραίτητο προκειμένου να μπει η χώρα σε βιώσιμο μονοπάτι», αλλά πρόσθεσε ότι «ο κ. Τόμσεν είπε στη Ρίγα ότι η πορεία μείωσης του χρέους έχει μεγαλύτερη πρόκληση μετά τη διακοπή των μεταρρυθμίσεων».

Τη σκυτάλη πήρε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, που ανέφερε χθες ότι «μπορούμε να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος μόνο αφού έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Κάλεσε επίσης την Αθήνα να καταρτίσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων συνεπές, λεπτομερές και ολοκληρωμένο, επιτρέποντας στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει, ώστε η αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους να εξελιχθεί με θετικό τρόπο.

Να σημειωθεί ότι η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε χθες ότι οι χώρες της Ε.Ε. αναμένεται να απορρίψουν την πρόταση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και πως δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αυτή τη χρονική στιγμή. Επίσης, η Die Zeit και το Der Spiegel σημείωναν επί του θέματος ότι οι χώρες της Ε.Ε. αντιτίθενται σθεναρά σε ένα τέτοιο σενάριο.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment