Tuesday 17 November 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10:49 Φοβάται «στροφή» Ε.Ε. η Αθήνα ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Φοβάται «στροφή» Ε.Ε. η Αθήνα

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στην προσδοκία ότι οι φωνές στην Ευρώπη που ζητούν άμεση αλλαγή της πολιτικής έναντι προσφύγων και μεταναστών και ισχυρή αυστηροποίηση του ισχύοντος καθεστώτος θα παραμείνουν μειοψηφία επενδύει η κυβέρνηση. Η Αθήνα αναγνωρίζει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι διαμορφώνουν νέα δεδομένα, ωστόσο ευελπιστεί ότι θα επικρατήσουν οι «ισχυρές φωνές», όπως τις χαρακτηρίζουν πηγές του Μαξίμου, οι οποίες δεν θέτουν ζήτημα μεταβολής της πολιτικής αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Δηλώσεις όπως αυτή του Ζ.-Κ. Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι «οι επιθέσεις στο Παρίσι δεν θα πρέπει να προκαλέσουν ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων», με την οποία η Αθήνα συντάσσεται πλήρως. Μάλιστα, συνεργάτες του κ. Αλ. Τσίπρα τονίζουν ότι, ακριβώς με βάση την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα έναντι του προσφυγικού δεν θα μεταβληθεί, ελήφθη η απόφαση να μην αναβληθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, σήμερα και αύριο, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να παρακολουθήσει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Τουρκίας - Ελλάδας και, αύριο, μετά τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, να μεταβεί στην Αγκυρα όπου θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον κ. Νταβούτογλου, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Παρά την επιλογή να εστιάζουν περισσότερο στις θετικές για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα δηλώσεις, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι μπορεί πολύ σύντομα να τροποποιηθούν άρδην τα δεδομένα. «Το ενδεχόμενο οπισθοχώρησης και αλλαγής στάσης από ισχυρές χώρες είναι πιθανό», αναφέρει σχετικά κορυφαίος υπουργός. Αλλωστε, αναγνωρίζεται ότι, για παράδειγμα, στη Γερμανία έχουν ανεβεί οι τόνοι της κριτικής που, ούτως ή άλλως, δεχόταν η Αγκελα Μέρκελ για τη στάση της στο ζήτημα, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, αντίστοιχη συζήτηση έχει ανοίξει και στη Γαλλία.

Η επίτευξη γρήγορα μιας συμφωνίας με την Τουρκία για να γίνεται απευθείας εκεί η διαδικασία ταυτοποίησης - καταγραφής των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη και, επίσης απευθείας, η μετακίνησή τους προς τις χώρες προορισμού, θα μείωνε τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα μας με μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της. Πάντως, δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι, εφόσον οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αποφασίσουν να κλείσουν τα σύνορά τους, θα μειωθεί και η πίεση που δέχεται η χώρα μας, καθώς δεν θα αποτελεί πλέον οδό διέλευσης για ανθρώπους οι οποίοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, έχουν ως τελικό προορισμό κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα καλείται να διαχειρισθεί αυξημένες πιέσεις για καλύτερη συνεργασία με τις υπηρεσίες άλλων χωρών όσον αφορά τις διαδικασίες ταυτοποίησης όσων φθάνουν στη χώρα, ιδιαίτερα μετά τη διαπίστωση ότι ο ένας εκ των δραστών των επιθέσεων στο Παρίσι είχε περάσει στην Ευρώπη από τη Λέρο. Στις φωνές κριτικής που έχουν αρχίσει να ακούγονται, κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι «τουλάχιστον στη Λέρο ταυτοποιήθηκε, σε άλλες χώρες δεν ξέρουν καν πότε και πώς πέρασε».
Έντυπη

No comments:

Post a Comment