Thursday, 26 November 2015

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ

Γιατί ο Αλ. Τσίπρας ζητά τη Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Γιατί ο Αλ. Τσίπρας ζητά τη Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η πρωτοβουλία Τσίπρα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από το Ισραήλ στο οποίο πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Μέσω του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να χαράξει την ατζέντα των εξελίξεων που έρχονται, στον απόηχο των δύσκολων μέτρων που είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει η κυβέρνησή του, λόγω της δέσμευσης από το Μνημόνιο. Τα δύσκολα σημεία του Ασφαλιστικού προκαλούν αναταραχή στην κυβέρνηση καθώς απειλείται η συνοχή της. Με 153 ψήφουςβουλευτών που την στηρίζουν, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέοι «αντάρτες» στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, για το λόγο αυτό αναζητείται η εθνική συνεννόηση ώστε να μην προκύψει πολιτική κρίση.
Η κίνηση αυτή δείχνει πόσο πιεσμένη είναι η κυβέρνηση αφού φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να περάσει τις αλλαγές που χθες κατέθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος και εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο. Οι περικοπές στις συντάξεις και η αύξηση στις εισφορές των ασφαλισμένων προκαλούν νέα ρήξη με το εκλογικό σώμα που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς πέφτει μια ακόμη «κόκκινη» γραμμή, γεγονός που δύσκολα μπορούν να αποδεχθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές.
Ενδεχομένως να θέλει να εκμεταλλευτεί και το άσχημο κλίμα που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία όπου το κόμμα είναι τριχοτομημένο. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ασκήσει πίεση στην αντιπολίτευση ώστε να ψηφίσει το Ασφαλιστικό καθώς μια πολιτική κρίση και το ενδεχόμενο νέων εκλογών δεν θα ήθελαν σε καμιά περίπτωση οι βουλευτές της ΝΔ.
Πάντως, από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κατά κύριο λόγο, έχει διαμηνυθεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν «μαξιλάρι» ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση από το Γραφείο του πρωθυπουργού, σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , Πρ. Παυλόπουλο.
Τον ενημέρωσε για τις επαφές στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και του ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα του συμβουλίου θα είναι το προσφυγικό και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ακούσει τις προτάσεις των κομμάτων για την αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας.
Το προσφυγικό και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναμένεται να είναι τα δύο κρίσιμα θέματα που θα τεθούν στην ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της αναγκαίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει και πριν από λίγες ημέρες τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα θέματα για τα οποία θα επιδιωχθεί συνεννόηση είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η συνταγματική αναθεώρηση, η παιδεία και η δημόσια διοίκηση.
Τα τελευταία 24ωρα σημειώνεται κυβερνητική κινητικότητα για τρία κρίσιμα ζητήματα.
Χθες Τετάρτη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής συνεδρίασε με αντικείμενο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την οποία δρομολογείται ευρύς και ουσιαστικός διάλογος. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίο παρουσίασε το προσχέδιο του νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση που θα ρυθμίζει το ζήτημα της αξιολόγησης, της επιλογής προϊσταμένων και διευθυντών και της στελέχωση όλου του δημόσιου τομέα με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει ευρύ διάλογο και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ο διάλογος θα διεξαχθεί σε τρία επίπεδα: Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου θα συμμετέχουν τα κόμματα, στην Επιτροπή Διαλόγου με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που εντρυφούν στα ζητήματα εκπαίδευσης.HMERHSIA

No comments:

Post a Comment