Sunday 22 November 2015

Μικρές παρέες αλληλεγγύης με... μεγάλες νίκες κόντρα στην κρίση

ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ

Μικρές παρέες αλληλεγγύης με... μεγάλες νίκες κόντρα στην κρίση

«Γέφυρα» στήριξης σε όσους είναι στον δρόμο
«Θέλουμε να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ''κατάσταση δρόμου'' -άστεγοι, ναρκομανείς, αντικείμενα ανθρώπινου εμπορίου- είτε είναι παιδιά, είτε γυναίκες, είτε άντρες και να τους κινητοποιήσουμε ώστε να γίνουν πάλι αυτόνομοι, να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας. Τους φέρνουμε σε επαφή με δομές και υπηρεσίες που ήδη λειτουργούν, τους κάνουμε δηλαδή ''δικτύωση'', τους δίνουμε ρούχα, κουβέρτες, ρουχισμό, φάρμακα, εφόσον έχουν την ιατρική συνταγή και δεν μπορούν να τα βρουν. Δίνουμε μέχρι και προφυλακτικά σε θύματα trafficking».

«Φτιάχνουμε εφαρμογές και προγράμματα που διακινούνται ελεύθερα», λένε οι ιδρυτές του Hackerspace, που απαριθμεί πάνω από 30 μόνιμα μέλη.
«Φτιάχνουμε εφαρμογές και προγράμματα που διακινούνται ελεύθερα», λένε οι ιδρυτές του Hackerspace, που απαριθμεί πάνω από 30 μόνιμα μέλη.
Αυτό είναι το αντικείμενο της δράσης για την οργάνωση «Γέφυρα», όπως μας το περιέγραψε ο Τάσος Σμετόπουλος, που την ίδρυσε τον Σεπτέμβριο του 2015 μαζί με άλλα 21 ενεργά μέλη. Το έργο των ανθρώπων της «Γέφυρας» έχει μεγάλη απήχηση, καθώς όσοι γνωρίζουν την δράση τους αντιλαμβάνονται ότι προσεγγίζουν τελείως διαφορετικά το «social street work» (κοινωνική εργασία δρόμου): «Είμαστε γονατισμένοι κοντά τους. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Σημαίνει ότι ερχόμαστε στο ίδιο ύψος με τον άλλο άνθρωπο, τον κοιτάμε και μας κοιτάει στα μάτια ως ισότιμα μέλη σε μια σχέση. Εχουμε επιλέξει να είμαστε εκεί, κοντά τους, κυρίως το βράδυ. Μέσα από τη διαδικασία εισπράττουμε κι εμείς, όμως. Γι' αυτό, παρότι ο μέσος όρος ηλικίας στην ομάδα μας είναι τα 27, δεν νιώθουμε ότι θυσιάζουμε τον χρόνο μας», καταλήγει ο Τ. Σμετόπουλος.
ΓΕΦΥΡΑ
http://gefyra.org.gr Μάρνη 33, επισκέψεις Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, 10.00-14.00
Ανταλλαγή υπηρεσιών στην «Τράπεζα χρόνου»
Τι σχέση έχει ένα κατοικίδιο με τις ξένες γλώσσες; Μέσω της «Τράπεζας χρόνου», ένας άνεργος που κατέχει μία δεξιότητα (π.χ. είναι σε θέση να διδάξει μία ξένη γλώσσα) μπορεί να εξασφαλίσει τη φύλαξη του κατοικιδίου του στο σπίτι, ανταλάσσοντάς τη με μία ώρα διδασκαλίας της γλώσσας που γνωρίζει. Η Χριστίνα Παπαδοπούλου, μεταξύ των πρώτων που συνέλαβαν την ιδέα της «Τράπεζας χρόνου», στις συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος το 2011, μας εξηγεί: «Δημιουργείς στο site μας ένα προφίλ, δηλώνεις το όνομά σου, τι προσφέρεις και σε ποιες περιοχές μπορείς να ''ανταλλάξεις''. Αν ζητάς κάτι, δημιουργείς μια αγγελία ζήτησης, για παράδειγμα ''ζητάω έναν καθηγητή Ισπανικών''». Οι προσφερόμενες υπηρεσίες προέρχονται από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, καθηγητές ξένων γλωσσών και φτάνουν στην επισκευή ή εκμάθηση υπολογιστών και την ψυχοθεραπεία «που είναι η πιο περιζήτητη υπηρεσία αυτήν τη στιγμή».
Η ομάδα «Γέφυρα» βοηθά όσους βρίσκονται απροστάτευτοι στον δρόμο.
Η ομάδα «Γέφυρα» βοηθά όσους βρίσκονται απροστάτευτοι στον δρόμο.
Η «Τράπεζα χρόνου» έχει αυτήν τη στιγμή 3.000 μέλη. «Είναι μια ομάδα κινηματική, όλοι είμαστε ίσοι, απλά κάποιοι από εμάς προσφέρουμε τον χρόνο στην ανάπτυξη του δικτύου», καταλήγει η Χριστίνα.
Τράπεζα χρόνου 
Αθήνας-πλατείας Συντάγματος www.time-exchange.gr
Δωρεάν τεχνολογία σε όσους έχουν καλές ιδέες
Μια πρωτότυπη ανταλλαγή υπηρεσιών προτείνει η «Τράπεζα χρόνου» της Χριστίνας Παπαδοπούλου.
Μια πρωτότυπη ανταλλαγή υπηρεσιών προτείνει η «Τράπεζα χρόνου» της Χριστίνας Παπαδοπούλου.
«Ο καθένας που θέλει να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα, μια εφαρμογή, μπορεί να χρησιμοποιεί το Ηackerspace και να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που όχι μόνο θα του μάθουν να το φτιάχνει, αλλά θα το φτιάξουν μαζί του. Αρκεί το προϊόν που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία να μένει ελεύθερο για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε», λέει ο Πιέρρος Παπαδέας, που μαζί με τον Νίκο Ρούσο και τον Βαγγέλη Μπαλάσκα ίδρυσαν στις αρχές του 2011 το Hackerspace. Πρόκειται για μια ελληνική κοινότητα παραγωγής λογισμικού ανοιχτού κώδικα, την οποία ο χρήστης μπορεί να δει, να μοιραστεί, ακόμα και να τροποποιήσει, με μόνη προϋπόθεση η γνώση να κυκλοφορεί ελεύθερα.
«Ξεκινήσαμε 5 άτομα και τώρα είμαστε 30 μέλη. Καθένας πληρώνει μηνιαία συνδρομή 20€, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Στον χώρο μας, που βρίσκεται κοντά στον σταθμό του Αγίου Ελευθερίου, έρχονται κι άλλα 200 άτομα που συγκροτούν την ομάδα μας», εξηγούν οι «χάκερ» και προσθέτουν: «Αυτό που κάνουμε είναι τρόπος ζωής. Είναι μια μεγάλη θυσία. Αλλά αξίζει. Αντί να το παρατήσουμε, σκεφτόμαστε να παρατήσουμε όλα τα άλλα για να κάνουμε μόνο αυτό».
Μια «Παρέα» ένωσε τις δυνάμεις της για να στηρίξει συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, με «ορμητήρια» το κέντρο της Αθήνας και το λιμάνι του Πειραιά.
Μια «Παρέα» ένωσε τις δυνάμεις της για να στηρίξει συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, με «ορμητήρια» το κέντρο της Αθήνας και το λιμάνι του Πειραιά.
Hackerspace 
www.hackerspace.gr Αμπατιέλου 11
Μια «Παρέα» δίπλα σε άπορους και πρόσφυγες
Συσσίτια στο λιμάνι του Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας, για τους πρόσφυγες, τα δημόσια σχολεία, για παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις άπορες οικογένειες διοργανώνει η «Παρέα», που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015. Η ιδρύτρια Μαρία Μαστραντώνη υπογραμμίζει: «Δεν έχουμε στόχο τα χρήματα, δεν έχουμε λογαριασμό, δεν είμαστε καν μια ΜΚΟ. Είμαστε όντως μια ''παρέα''. Καθένας προσφέρει αγαθά ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίστασης».
Η ομάδα που δημιούργησε το «Food 4 Good», ζητά από τις εταιρείες τροφίμων να διαθέσουν χρήματα και προϊόντα για καλό σκοπό.
Η ομάδα που δημιούργησε το «Food 4 Good», ζητά από τις εταιρείες τροφίμων να διαθέσουν χρήματα και προϊόντα για καλό σκοπό.
Η οργάνωση της δράσης τους γίνεται κυρίως μέσω Facebook. «Μας δίνουν ρούχα, άλλοι ετοιμάζουν φαγητό και το διανέμουν μαζί μας». Υπάρχουν άποροι στο λιμάνι που τους περιμένουν πώς και πώς, κάθε Κυριακή φωνάζουν «ήρθατε!», «φτάσατε!». «Μαζεύουν σακουλάκια με παιχνίδια ή σχολικά είδη, που δεν ξέρουμε πώς τα βρίσκουν, αλλά μας τα δίνουν για τους πρόσφυγες των νησιών», συμπληρώνει η Μαρία που με αυτήν τη δραστηριότητα δεν νιώθει ότι δεσμεύει τον ελεύθερο χρόνο της. «Δεν το κάνω επειδή είμαι καλός άνθρωπος. Μέσα από αυτό παίρνω πάρα πολλά».
ΠΑΡΕΑ 
Facebook: groups/parea.mporoume.perissotera
Νόστιμη... πρωτοβουλία με φιλανθρωπική δράση
Μια πλατφόρμα δικτύωσης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών έφτιαξαν οι «Αγροναύτες».
Μια πλατφόρμα δικτύωσης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών έφτιαξαν οι «Αγροναύτες».
Η ιδέα του «Food 4 Good» («τροφή για καλό»), μιας σειράς εκδηλώσεων από food bloggers, των οποίων τα έσοδα διατίθενται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ανήκει στην Εύα Μονοχάρη. Αφού αρχικά συζήτησε με φίλες της που έχουν το ίδιο αντικείμενο εργασίας, τον Δεκέμβρη του 2013 ξεκίνησαν τη φιλάνθρωπή τους δράση. «Επειδή έχουμε αρκετά καλές επαφές με τις εταιρείες τροφίμων, πιστέψαμε ότι μπορούν να βοηθήσουν διαθέτοντας ένα μέρος από τον προϋπολογισμό τους ή των προϊόντων τους. Εμείς τα προσφέρουμε στο κοινό έναντι κάποιου αντιτίμου το οποίο εξ ολοκλήρου δίνεται σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Εχουμε καταφέρει να κάνουμε 12 εκδηλώσεις μέχρι τώρα και συγκεντρώσαμε συνολικά 13.000€», μας λέει η Εύα.
Παρά τον περιορισμό της βιοποριστικής τους απασχόλησης, η ομάδα επιμένει να είναι «μια ιδιωτική πρωτοβουλία επτά ατόμων η οποία αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο της με αυτόν τον τρόπο».
FOOD 4 GOOD 
Facebook: Food4Good
Οι «Αγροναύτες» που νικούν τους μεσάζοντες
Η κοινότητα των «Αγροναυτών» είναι είναι μια πλατφόρμα δικτύωσης μεταξύ παραγωγών προϊόντων και καταναλωτών χωρίς μεσάζοντα. Η Μόνικα έφτιαξε τη δικιά της ομάδα «καταναλωτών» που εξυπηρετεί Παγκράτι, Βύρωνα, Υμηττό. «Μάζεψα κάποιους φίλους και βρεθήκαμε καμιά δεκαριά άτομα να εξυπηρετούμαστε με έναν παραγωγό. Στην πορεία αλλάξαμε παραγωγό, μεγάλωσε και η ομάδα. Τώρα μας εξυπηρετεί ένας παραγωγός για λαχανικά, ένας για φρούτα και δύο για όσπρια. Οι ενημερώσεις και οι παραγγελίες γίνονται ηλεκτρονικά. Ο καθένας παραγγέλνει απαντώντας το μήνυμα που του στέλνω. Αυτήν την εβδομάδα ζητήσαμε 25-30 καλάθια. Ενα καλάθι 7-8 κιλών λαχανικών κοστίζει 10€ στο κάθε άτομο. Επειδή είμαστε πολλοί, ζητάμε και άλλα προϊόντα: κοτόπουλα, αβγά... Εχουμε άμεση σχέση με τον παραγωγό, ψωνίζουμε σε καταπληκτική τιμή».
ΑΓΡΟΝΑΥΤΕΣ
agronaftes.blogspot.gr
Θανάσης Διαμαντόπουλος
Φωτογραφίες: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

No comments:

Post a Comment