Monday 23 November 2015

Καρακούσης Αντώνης EMAIL| Η αχίλλειος πτέρνα του κ. Τσίπρα


Η αχίλλειος πτέρνα του κ. Τσίπρα

4
εκτύπωση  

Ο φαύλος κύκλος οικονομίας και πολιτικής, που καταδιώκει σταθερά τη χώρα από το 2009 και εντεύθεν, φαίνεται να ενεργοποιείται εκ νέου, δύο μόλις μήνες από την επανεκλογή του κ. Τσίπρα.

Σε ελάχιστο χρόνο η κυβερνητική πλειοψηφία χάνει και πάλι δυνάμεις, παρότι ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία το περασμένο καλοκαίρι να εκκαθαρίσει το κόμμα του από τους διαφωνούντες της πρώτης διακυβέρνησης.

Στη δεύτερη ψηφοφορία προαπαιτουμένων του τρίτου Μνημονίου η κυβέρνηση έχασε δύο βουλευτές, η πλειοψηφία της περιορίστηκε και πλέον αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καταγράψει προσεχώς και νέες απώλειες, όταν θα έλθουν προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο τα κρίσιμα νομοθετήματα για τη φορολογία των αγροτών και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ταυτόχρονα στις έρευνες των διαθέσεων της κοινής γνώμης καταγράφεται ταχεία φθορά της κυβερνητικής παράταξης καθώς τα μέτρα «δαγκώνουν» και οι πολίτες δεν βλέπουν τις προσδοκίες τους να επιβεβαιώνονται.

Ο πολιτικός χρόνος αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά πυκνός, γεμάτος προκλήσεις, αναστατώσεις και διαψεύσεις.

Ο κ. Τσίπρας πέφτει κι αυτός θύμα των πρώτων λόγων του και της διαχείρισης των οικονομικών της κρίσης.

Είναι τέτοια η ένταση της κρίσης και τόσο βαριές οι συνέπειες των πολιτικών για την αποτροπή της χρεοκοπίας που ουδείς μένει αλώβητος.

Δεν μπορούσε ο κ. Τσίπρας να αποτελέσει την εξαίρεση. Πολύ περισσότερο όταν είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει πολιτική ανάλογη των προκατόχων του, αρνούμενος προηγούμενες εξαγγελίες και μη μπορώντας να υπηρετήσει τα φιλολαϊκά χαρακτηριστικά του αριστερού κόμματός του.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο για εθνική συνεννόηση, διεκδικώντας αν όχι υποστήριξη, τουλάχιστον ανοχή από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Το ορθότερο θα ήταν να υπομείνει ο κ. Τσίπρας την πίεση της κοινής γνώμης, να προσπεράσει τις ενστάσεις των βουλευτών του κόμματός του και να προχωρήσει χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι.

Πέτυχε, είναι αλήθεια, σε αντίξοες συνθήκες την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έχει πλέον μια ευκαιρία να σταθεροποιήσει την οικονομία και να την οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Μόνο που η επιχείρηση «σταθεροποίηση και ανάπτυξη» απαιτεί πίστη, συνέπεια, ευελιξία και κυρίως επιμονή στο πρόγραμμα. Και βεβαίως υπεράσπιση της πολιτικής χωρίς επιφυλάξεις.

Αυτή είναι και η αχίλλειος πτέρνα του κ. Τσίπρα.

Τίποτε δεν εγγυάται ότι οι βουλευτές του θα αντέξουν την πίεση της κοινής γνώμης.

Την περασμένη Πέμπτη οι περισσότεροι ήταν ανήσυχοι στο Κοινοβούλιο. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που δέχτηκαν να υπερασπίσουν το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και τα άλλα μέτρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα στηρίξουν τον κ. Τσίπρα στην προσπάθειά του να περάσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Κακά τα ψέματα, η παράκαμψη του φαύλου κύκλου οικονομίας και πολιτικής, που έχει εξοντώσει όλες τις κυβερνήσεις από το 2009, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Μόνο ένα θαύμα θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να τον υπερβεί.

No comments:

Post a Comment