Monday 28 March 2016

Εχθροί της υγείας ο μεσημεριανός ύπνος και το καθισιό

Εχθροί της υγείας ο μεσημεριανός ύπνος και το καθισιό

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμούνται τα μεσημέρια πάνω από 40 λεπτά, αντιμετωπίζουν αυξημένο μεταβολικό κίνδυνο.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο ο μεσημεριανός ύπνος για πάνω από μια ώρα, όσο και η συχνή υπνηλία, αυξάνουν κατά 50% περίπου τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια διαταραχή που περιλαμβάνει συμπτώματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, υπερβάλλον λίπος στην περιφέρεια της μέσης και αυξημένο σάκχαρο, παράγοντες που όλοι αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι μεταβολικές παθήσεις εμφανίζουν σταθερή διαχρονική αύξηση σε όλο τον κόσμο.
Από την άλλη πλευρά η καθιστική ζωή για πάνω από τρεις ώρες τη μέρα ευθύνεται για το 3,8% όλων των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη εκτιμά ότι αν το καθισιό, στο σπίτι, στη δουλειά ή κατά τις ώρες αναψυχής, μειωθεί σε λιγότερες από τρεις ώρες καθημερινά, τότε το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου θα αυξηθεί κατά 0,2 χρόνια.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το καθισιό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (καρδιαγγειακή ή άλλη). Υπολογίσθηκε ότι περίπου 433.000 θάνατοι (σχεδόν το 4% των συνολικών) στις 54 χώρες της μελέτης μπορούσαν τελικά να συσχετισθούν με το καθισιό.

No comments:

Post a Comment