Πολιτική
Γερμανικές αντιδράσεις για τις επιθέσεις στο Βέλγιο
Μία ημέρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες η Γερμανία ανοίγει έναν διάλογο για την ασφάλεια. Ο υπουργός Εσωτερικών ζητά ανταλλαγή περισσότερων πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών.
Μετά το σοκ από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες έχει ξεκινήσει στη Γερμανία μία συζήτηση για το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας. Πόσο πιθανός είναι ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στη Γερμανία; Και πώς γίνεται να ενισχυθεί η ασφάλεια; Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έδωσε μια πρώτη εικόνα εχθές σε τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου ARD. Εκεί σημείωσε ότι τα γεγονότα στη βελγική πρωτεύουσα θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναυσμα για ενισχυμένη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών ασφαλείας. Ο συνδυασμός των ευρωπαϊκών δεδομένων, ο οποίος είναι εδώ και καιρό στόχος των κυβερνήσεων χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμη, είναι αναγκαίος για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας στην Ευρώπη: «Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ωραία, αλλά σε καιρούς κρίσης όπως ο σημερινός προτεραιότητα έχει η ασφάλεια» τόνισε ο ντε Μεζιέρ.
Ο Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ, αναπληρωτής πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι πρέπει να σκεφτεί κανείς με αρκετή ευελιξία το ζήτημα της αυστηροποίησης των νόμων. Πράγματι το 2015 τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρκετοί νόμοι που αφορούν την ασφάλεια έγιναν πιο αυστηροί ως απάντηση στις επιθέσεις στο Παρίσι. Συγκεκριμένα στη Γερμανία τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος της προληπτικής αποθήκευσης δεδομένων με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συμφωνήθηκε η ανταλλαγή δεδομένων που έχουν να κάνουν με τις αερομεταφορές.
Ωστόσο ο Βόλφκανγκ Μπόζμπαχ, πολιτικός του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), θεωρεί ότι υπάρχει άμεση ανάγκη περαιτέρω δράσης. Τα γερμανικά κρατίδια οφείλουν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα στις υποχρηματοδοτούμενες αρχές ασφαλείας, σύμφωνα με την άποψη του γερμανού πολιτικού. Στόχος είναι η διασύνδεση της γερμανικής αστυνομίας με τις άλλες ευρωπαϊκές αστυνομικές αρχές κατά το πρότυπο του ομοσπονδιακού Κέντρου Προστασίας από την Τρομοκρατία στο Βερολίνο: «Όπως εκεί συντονίζονται οι ομοσπονδιακές αρχές ασφαλείας με τις αρχές των γερμανικών κρατιδίων, θα πρέπει να συμβεί κάτι αντίστοιχο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Για παράδειγμα στην Ευρώπη υπάρχουν πληροφορίες που αφορούν την ασφάλεια αποθηκευμένες στο πληροφοριακά συστήματα VISA και Schengen, στις οποίες όμως οι αρχές ασφαλείας δεν μπορούν να έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση: «Αυτά τα δεδομένα είναι καταχωρημένα σε χώρους αποθήκευσης, οι οποίοι βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο. Ωστόσο αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρχει η δυνατότητα από κοινού θέας». Κάτι τέτοιο όμως η ευρωπαϊκή συνεργασία δεν το επέτρεπε μέχρι σήμερα.
«Έξυπνοι έλεγχοι» στα σύνορα
Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ παραδέχτηκε ότι η πιθανότητα τρομοκρατικού χτυπήματος στη Γερμανία παραμένει σοβαρή
Για τον Αντρέ Σουλτς, πρόεδρο του Συνδέσμου της γερμανικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος, η Γερμανία δεν έχει δικαίωμα να δίνει μαθήματα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό γιατί στη Γερμανία οι αστυνομικές αρχές συχνά σκόνταφταν στους εγωισμούς των επιμέρους ομοσπονδιακών κρατιδίων. «Τα σύνορα των κρατιδίων είναι συχνά και σύνορα των πληροφοριών» σημείωσε ο Σουλτς στο Deutschlandfunk. Ως συνδικαλιστής εστίασε κυρίως στην ελλιπή πολιτική των αρχών ασφαλείας όσον αφορά το προσωπικό, καθώς πολλές αστυνομικές αρχές είχαν μειώσει τα περασμένα χρόνια μαζικά το προσωπικό τους. Και το γεγονός αυτό παίρνει τώρα την εκδίκησή του, κατά την άποψη του Σουλτς.
Ως σαφή απάντηση στον υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γερμανία ο Σουλτς προτείνει την εισαγωγή «έξυπνων ελέγχων» στα γερμανικά σύνορα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος. «Ωστόσο έχουμε τη δυνατότητα λήψης μέτρων στα σύνορα, κατά τα οποία ειδικευμένο προσωπικό θα παρατηρεί την μετακίνηση προσώπων και θα πραγματοποιεί στοχευμένους ελέγχους». Αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο των κλειστών συνόρων.
Όσον αφορά το βαθμό κινδύνου στη Γερμανία ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τόνισε σήμερα το απόγευμα ότι παραμένει υψηλός. Οι αρχές ασφαλείας κάνουν όμως ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποφύγουν τρομοκρατικά χτυπήματα. Ένα σαφές μήνυμα έστειλε η αστυνομία αμέσως μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Η παρουσία αστυνομικών σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και κτίρια που θα μπορούσαν να αποτελούν στόχους ενισχύθηκε. Οι έλεγχοι στα σύνορα με τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία εντατικοποιήθηκαν.
Την ίδια ώρα ο Βόλφκανγκ Μπόζμπαχ υψώνει τους τόνους όσον αφορά την είσοδο στη χώρα χιλιάδων προσφύγων χωρίς έγγραφα: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε να μπει στη χώρα κανένας χωρίς εξακριβωμένη εθνικότητα και ταυτότητα». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι αυτό το μέτρο δεν αποτελεί ασπίδα προστασίας ενάντια σε τρομοκράτες που ζουν στην Ευρώπη ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ρίχαρντ Φουξ/ Δημήτρης Ελευθεράκης
No comments:
Post a Comment