Saturday 26 March 2016

 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Αμερικανικό... όνειρο η αγορά κατοικίας

Η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο είναι μεταξύ των 20 πιο ακριβών αγορών κατοικίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Tαχύτερα αυξάνονται οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ σε σχέση με τους μισθούς των εργαζομένων, δυσχεραίνοντας την απόκτηση ενός σπιτιού για τον μέσο Αμερικανό. Σύμφωνα με έρευνα της RealtyTrac που περιλαμβάνει 456 πόλεις των ΗΠΑ με πληθυσμό 221 εκατ. ατόμων, η άνοδος των τιμών κατοικίας υπερβαίνει την αύξηση των μισθών στα δύο τρίτα της αμερικανικής αγοράς κατοικίας. Η έκθεση της RealtyTrac έρχεται στη δημοσιότητα σε μια περίοδο που συσσωρεύονται ενδείξεις για τη δημιουργία «φούσκας» στις τιμές των ακινήτων από την αύξηση των αγοραπωλησιών για επενδυτικούς λόγους και όχι για ιδιοκατοίκηση. Το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη είναι μεταξύ των 20 πιο ακριβών πόλεων για αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ, ενώ στην ίδια κατηγορία εντοπίζεται το Ντένβερ, η Ομαχα, η Νεμπράσκα, το Οστιν του Τέξας και το Σεντ Λούις, σύμφωνα με στοιχεία του 1ου τριμήνου του 2016 της RealtyTrac. Στο 9% της αμερικανικής αγοράς κατοικίας αντί του 7% που ίσχυε προ ενός έτους, οι τιμές είναι υψηλές σε σχέση με την ιστορική τάση, που σημαίνει πως οι υποψήφιοι αγοραστές αναγκάζονται να δαπανήσουν μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων τους για τη στέγασή τους, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερα χρήματα για να καλύψουν τις υπόλοιπες ανάγκες τους.

«Στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς κατοικίας της χώρας, το κόστος της στέγης είναι ακόμη υποφερτό, αλλά σε αρκετά σημεία οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς για τον μέσο εργαζόμενο», σχολιάζει ο Ντάρεν Μπλόμκουιστ, αναπληρωτής αντιπρόεδρος στη RealyTrac. Η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ παρακολουθείται στενά, ιδιαίτερα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, διότι είναι σημαντικό να βρίσκεται σε επέκταση χωρίς να δημιουργείται «φούσκα» στις τιμές. Ιδανικά, θα πρέπει να υπάρχει μια βιώσιμη ανάπτυξη με προοπτική παρά μια βραχυπρόθεσμη, ταχεία επέκταση της δραστηριότητας.

Αναλυτικότερα, η ετήσια μεταβολή των τιμών στην αγορά κατοικίας το α΄ τρίμηνο του 2016 ήταν υψηλότερη από την ετήσια μεταβολή των εβδομαδιαίων αποδοχών κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2015 που είναι τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Από την άλλη πλευρά, ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων μισθών παρουσιάζει μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τις τιμές των κατοικιών σε 180 από τις 456 πόλεις που καλύπτει η έρευνα της RealtyTrac, αντανακλώντας το 39% του συνόλου.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment