Tuesday 22 March 2016

Ο σκοτεινός και βίαιος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ


Ο σκοτεινός και βίαιος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ

Eνθαρρύνει συστηματικά τους οπαδούς του να χτυπούν διαδηλωτές
Ο σκοτεινός και βίαιος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ
3
εκτύπωση  

Εχει δίκιο η Χίλαρι Κλίντον που λέει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υποκινεί τη βία στις συγκεντρώσεις του; Οτι φανατίζει τους οπαδούς του με ρητορική μίσους, χαϊδεύει τα πιο ταπεινά ρατσιστικά ένστικτα και μετά διαμαρτύρεται λέγοντας ότι είναι το θύμα οργανωμένων ομάδων διαδηλωτών που θέλουν να καταστρέψουν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του;
Το ξύλο που έπεσε στην προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο ήταν το τελευταίο από σειρά βίαιων επεισοδίων μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του ανεκδιήγητου κροίσου.
Ο Τραμπ ματαίωσε την ομιλία του για λόγους ασφαλείας μετά το χάος που προκλήθηκε και εμφανίστηκε στο CNN για να διαβεβαιώσει ότι δεν «συγχωρεί» τη βία. «Σίγουρα δεν την ανέχομαι καθόλου» είπε.
Αλλά τότε γιατί ενθαρρύνει συστηματικά τους οπαδούς του να χτυπούν διαδηλωτές; Και γιατί τους ορκίζεται ότι θα τους στηρίξει νομικά αν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο;
Ιδού τι είπε ο Τραμπ σε συγκέντρωση την 1η Φεβρουαρίου στην Αϊοβα: «Αν δείτε κάποιον να ετοιμάζεται να ρίξει μια ντομάτα, χτυπήστε τον. Σοβαρά. Εντάξει; Χτυπήστε τον γερά. Σας υπόσχομαι ότι θα πληρώσω εγώ για τα νομικά έξοδα. Υπόσχομαι. Υπόσχομαι».
Και μετά από δεκάδες τέτοια επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς του και διαδηλωτές (συχνά μαύρους από το κίνημα Black Lives Matter και ακτιβιστές που ψηφίζουν τον Σοσιαλιστή γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς), ο Τραμπ δεν μπορεί πλέον να κάνει τον έκπληκτο για το γεγονός ότι υποστηρικτές του καταφεύγουν στη βία για λογαριασμό του.
Τέτοια συμβαίνουν κατά κόρον. Τον Νοέμβριο ένας οπαδός του Τραμπ χτύπησε και προσπάθησε να πνίξει μαύρο διαδηλωτή σε συγκέντρωση στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα (σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Washington Post»). Ο Τραμπ δήλωσε αργότερα ότι «ίσως του άξιζε να φάει μερικές». Διαδηλωτές έχουν συρθεί έξω με τη βία, πολλές φορές από τα μαλλιά, και έχουν φάει ξύλο από οπαδούς και φρουρούς ασφαλείας στις συγκεντρώσεις του υποψήφιου προέδρου. Και ο Τραμπ δικαιολογεί τους υποστηρικτές του λέγοντας πως η βία τους πηγάζει από το πάθος τους για την εκστρατεία του.


Να τι είπε όταν ρωτήθηκε από τον Τζέικ Τάπερ του CNΝ: «Εχουμε 25.000-30.000 άτομα που έρχονται με τεράστια αγάπη και πάθος για τη χώρα. Μιλάτε για μια περίπτωση, που δεν την έχω δει, την άκουσα και δεν μου αρέσει. Αλλά όταν βλέπουν τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα, νιώθουν απίστευτη οργή, γιατί αγαπούν τη χώρα μας. Δεν τους αρέσουν οι κακές εμπορικές συμφωνίες, οι υψηλότεροι φόροι, δεν τους αρέσει να χάνουν τις δουλειές τους. Και το ξέρω - θέλω να πω, το βλέπω. Υπάρχει πολύς θυμός. Είναι ένα όμορφο πράγμα από πολλές απόψεις. Αλλά εγώ σίγουρα δεν το ανέχομαι καθόλου, Τζέικ».
Στην ουσία έστειλε το μήνυμα στους οπαδούς του ότι είναι καλό και φυσικό που η οργή τους για την κατάσταση της χώρας εκδηλώνεται με άσκηση σωματικής βίας εναντίον όσων διαφωνούν μαζί τους. Οτι αυτό είναι κάτι «όμορφο».

Δικαστική δίωξη στη Βόρεια Καρολίνα
Ο Τραμπ ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες για υποκίνηση βίαιων ταραχών σε πρόσφατη εκδήλωση της εκστρατείας του στη Βόρεια Καρολίνα. Ενας λευκός οπαδός του, ο 78χρονος Τζον Μακ Γκρο, έριξε μπουνιά σε νεαρό μαύρο διαδηλωτή σε μια χαοτική συγκέντρωση εκεί. Η επίθεση καταγράφηκε από πολλά κινητά, και έχουν ασκηθεί διώξεις. Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε τώρα ότι ερευνά «και τη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ, ή της εκστρατεία του, για πιθανή υποκίνηση βίαιων ταραχών».
Ο Μακ Γκρο δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για την μπουνιά στον 26χρονο Ρακίμ Τζόουνς. Αργότερα ο κατηγορούμενος είπε ότι ο Τζόουνς «θα μπορούσε να είναι τρομοκράτης» και ότι«την επόμενη φορά μπορεί να χρειαστεί να τον σκοτώσουμε». Και ο Τραμπ δήλωσε ότι σκέφτεται να καλύψει τα νομικά έξοδα του Μακ Γκρο.
Γεγονός είναι ότι ο επικρατέστερος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών έχει αρνηθεί να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις βίας σε εκδηλώσεις της εκστρατείας του. Είναι επίσης αλήθεια ότι δικαιολογεί τις βιαιοπραγίες των οπαδών του, θέλει να καλύψει τα νομικά τους έξοδα και έχει σκληρύνει τη στάση του, απειλώντας με αγωγές τους διαδηλωτές, προκειμένου να «καταστρέψει τις ζωές τους».

No comments:

Post a Comment