Thursday 24 March 2016

Κυβέρνηση ή ΜΚΟ;

Κυβέρνηση ή ΜΚΟ;

1
εκτύπωση  

Ενώ το θέμα της ασφάλειας να είναι κυρίαρχο πλέον σε όλη την Ευρώπη μετά το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα των Βρυξελλών,η ελληνική κυβέρνηση -τουλάχιστον αρκετοί υπουργοί της -συμπεριφέρεται λες  και το θέμα είναι ήσσονος σημασίας. Αυτά που συμβαίνουν ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες στην Ειδομένη δείχνουν ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι διαχειρίζονται μια βραδυφλεγή βόμβα, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις και συνέπειες.

Επέλεξαν, συνειδητά όπως αποδεικνύεται, να αφήσουν από την αρχή ένα τεράστιο καταυλισμό απελπισμένων προσφύγων κυριολεκτικά στην τύχη του. Πλήρης απουσία του κράτους, εκχώρηση εν λευκώ σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, χωρίς κανένα έλεγχο, της καθημερινής διαχείρισης και διαρκή ευχολόγια ότι η κατάσταση κάποια στιγμή θα εκτονωθεί ως δια μαγείας. Ο ένας υπουργός θεωρούσε την κατάσταση τιμητική για την Ελλάδα, ο άλλος Νταχάου και ο τρίτος, χθες ως τον ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης. Λες και δεν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα,αλλά να το σχολιάσουν ως ανεξάρτητοι δημοσιολογούντες παρατηρητές...

Τη μια μέρα ο ένας υπουργός να υποστηρίζει ότι πρέπει ο στρατός να αναλάβει τουλάχιστον τη σίτιση των προσφύγων και την επομένη ο άλλος να θεωρεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εμπλακεί. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες,με παντελή και εδώ απουσία του κράτους, εκτός την παρουσία ελάχιστων λιμενικών που παρεμβαίνουν όταν η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ανεξέλεγκτη.

Κανένα σχέδιο, καμιά οργάνωση ενώ οι πάντες προβλέπουν ότι μετά τις Βρυξέλλες,ακόμα και η συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας είναι ουσιαστικά στον αέρα. Η κυβέρνηση περιορίζεται σε μερικές διαμαρτυρίες για τη στάση της Τουρκίας και συνεχίζει να  αγνοεί το πρόβλημα που πρέπει τώρα, χθες, να αντιμετωπίσει.Γιατί είναι σαφές πλέον ότι όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, θα παραμείνουν για πολύ καιρό, ακόμα και αν όλα εξελιχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όσο αυτονόητο είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να διαχειριστεί το προσφυγικό, άλλο τόσο αυτονόητο θα έπρεπε να είναι για τον κ.Τσίπρα και τους υπουργούς του, ότι δεν μπορούν  μονίμως να παριστάνουν τους Πόντιους Πιλάτους. Δεν διαχειρίζονται μια ΜΚΟ αλλά έχουν την ευθύνη με όσα μέσα έχουν στη διάθεση τους, να διαχειριστούν μια δύσκολη πράγματι κατάσταση και να διασφαλίσουν ότι τόσο οι πολίτες, όσο και οι πρόσφυγες θα ζουν σε ένα ευνομούμενο κράτος, που σέβεται τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του

ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment