Επισκόπηση τύπου
H διπλή κρίση της Ελλάδας
Η αναζήτηση λύσης στην προσφυγική κρίση ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες σχολιάζεται σήμερα από τον γερμανόφωνο τύπο. Αναφορές και για τη σύνδεση της προσφυγικής με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Στο πρωτοσέλιδο άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύεται άρθρο αναφορικά με τον ρόλο-κλειδί που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προσφυγική κρίση.
«Η κατάσταση ανάγκης που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ελλάδας δεν έχει ξεπεραστεί σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση της Αθήνας θα μπορούσε να αποτύχει στις μεταρρυθμίσεις που της έχουν ανατεθεί. Ενώ λοιπόν η μία κρίση είναι κάθε άλλο παρά ξεπερασμένη, μια δεύτερη, εν δυνάμει τουλάχιστον το ίδιο δύσκολη, αρχίζει να παρασέρνει τη χώρα.
«Η κατάσταση ανάγκης που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ελλάδας δεν έχει ξεπεραστεί σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση της Αθήνας θα μπορούσε να αποτύχει στις μεταρρυθμίσεις που της έχουν ανατεθεί. Ενώ λοιπόν η μία κρίση είναι κάθε άλλο παρά ξεπερασμένη, μια δεύτερη, εν δυνάμει τουλάχιστον το ίδιο δύσκολη, αρχίζει να παρασέρνει τη χώρα.
«Η Ελλάδα - κέντρο προσφύγων της Ευρώπης» αναφέρει παρακάτω η εφημερίδα και εξηγεί: «Μπορεί να μην το ζήτησε κανείς άμεσα, όμως αυτό αποφάσισαν de facto αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις». Πάντως ο αρθρογράφος διατυπώνει ένα μέχρι στιγμής αναπάντητο ερώτημα: «Τι μπορεί να απαιτήσει κανείς από το ασθενέστερο μέλος της Ευρωζώνης;»
«Κραυγή βοήθειας από την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύει σήμερα η ελβετικήNeue Zürcher Zeitung. «Οι αλληλοκατηγορίες δείχνουν την αυξημένη νευρικότητα στην προσφυγική κρίση, που κλιμακώθηκε στην Ελλάδα από τότε που η ΠΓΔΜ ανοίγει τα σύνορά της μόνο περιοδικά». Η εφημερίδα από τη Ζυρίχη κάνει λόγο για σύνδεση της προσφυγικής με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. «Η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης πυροδότησε μια συζήτηση για το αν οι διεθνείς πιστωτές θα έπρεπε να είναι πιο ελαστικοί όσον αφορά τους όρους στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τάχθηκε υπέρ αυτής της προσέγγισης. Πιο συντηρητικές φωνές προειδοποιούν δικαίως για μια ενδεχόμενη σύνδεση της ευρωπαϊκής πολιτικής σταθερότητας με αυτή της μετανάστευσης».
«Ένας άνθρωπος, δύο κρίσεις»
Δύο κρίσεις καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρουν γερμανικές εφημερίδες
Το μεγάλο ζήτημα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης εν μέσω της οικονομικής που περνάει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα σχολιάζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, εστιάζοντας στο πρόσωπο του έλληνα πρωθυπουργού. «Ο Τσίπρας φροντίζει να διαχωρίζει δημοσίως με ιδιαίτερη προσοχή την προσφυγική από την οικονομική κρίση. Ακόμη και στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο τονίζεται ότι το ένα δεν έχει να κάνει με το άλλο. Διπλωμάτης της ΕΕ αναφέρει: ‘Οι δύο κρίσεις δεν συνδέονται άμεσα, αλλά φυσικά και είναι πολιτικά συνδεδεμένες‘. Αυτό φαίνεται και από τις σχέσεις Βερολίνου-Αθήνας. Το κλίμα έχει αλλάξει. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που το καλοκαίρι έθεσε ζήτημα Grexit, δείχνει ξαφνικά κατανόηση για την οικονομική ανάγκη της Ελλάδας» γράφει η εφημερίδα και αιτιολογεί την αλλαγή στάσης με την εξής πρόταση: «Η Γερμανία γνωρίζει πολύ καλά ότι χρειάζεται τη βοήθεια της Αθήνας στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης. Όπως και να το κάνουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ βρίσκονται στην Ελλάδα».
«Έπειτα από καθυστερήσεις μηνών αναμένεται να δοθεί ώθηση στον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων» γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και αναφέρεται στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής. Επικαλούμενη πληροφορίες εκπροσώπων των πιστωτών η εφημερίδα αναφέρει: «Οι ελεγκτές της ΕΕ, της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM και του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα και θα ξεκινήσουν συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Τελευταία οι επαφές ήταν μόνο σε τεχνικό επίπεδο». Και η Handelsblatt βλέπει αλλαγή στάσης της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα: «Εδώ και λίγο καιρό η γερμανική κυβέρνηση δείχνει σαφώς περισσότερη κατανόηση όσον αφορά την Αθήνα. Έτσι τονίζεται ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καταβάλλει προσπάθειες να υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Το ότι οι ελεγκτές δέχονται τώρα να επιστρέψουν στην Αθήνα ‘είναι ήδη μια επιτυχία‘ ακούγεται από το Βερολίνο».
Αλεξάνδρα Κοσμά
No comments:
Post a Comment