Wednesday 27 April 2016

Ζακυνθινός Διονύσης 27/04/2016 [09:46] Ενα πλοίο που βάζει πλώρη για το μέλλον Ηταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης όταν ένας επιβλητικός όγκος πρόβαλε στην είσοδο του λιμανιού της Πάτρας. Αρχικά, μέσα στο σκοτάδι, μόλις που ήταν διακριτός από κάποια λιγοστά φώτα, ενώ σχεδόν αθόρυβα έκανε σταδιακά όλο και πιο αισθητή την παρουσία του. Το θέαμα ενός… γίγαντα να γλιστράει τη νύχτα στα ήρεμα νερά της θάλασσας ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακό. Και διόλου τυχαίο ήταν το γεγονός ότι μερικά ζευγαράκια που ρέμβαζαν εκείνη την ώρα στο Μόλο δεν έμειναν απλώς στο ρόλο του αδρανούς θεατή. Σήκωσαν αυθόρμητα τα κινητά τους τηλέφωνα για να απαθανατίσουν το «Speedrunner 3», στην παρθενική εμφάνισή του στα μέρη μας. Για της ανάγνωσης τη διευκόλυνση, να σημειωθεί ότι πρόκειται για το ταχύπλοο ημερόπλοιο που ήδη συνδέει την Πάτρα με την Κεφαλονιά σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ωρών! Περιττό είναι να σημειωθεί ότι η δρομολόγηση του συνιστά αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη, αποτέλεσμα μιας τολμηρής επιχειρηματικής κίνησης με αδιαμφισβήτητο ρίσκο στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Από την εποχή του θρυλικού «Αγίου Γερασίμου» έως τις μέρες μας, η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πάτρας με την Κεφαλονιά και με την Ιθάκη έχει περάσει από πολλά κύματα. Και μην ξεχνάμε ότι επί μακρόν παρέμεινε ανενεργή. Αν και είναι αυτονόητο να συνδέεται η αχαϊκή πρωτεύουσα ακτοπλοϊκώς με τα κοντινά πανέμορφα νησιά του Ιονίου, μετατράπηκε σε μείζον ζητούμενο για τις τοπικές κοινωνίες τους, που ήθελαν στις αρχές του 21ου αιώνα την υλοποίηση του προφανούς. Διότι, πράγματι, φαντάζει «τρελό» την ώρα που μπορείς, ανά πάσα στιγμή, να επικοινωνείς άμεσα μέσω διαδικτύου με την άλλη άκρη του κόσμου να μην έχεις τη δυνατότητα να μεταβείς στους δικούς σου ανθρώπους που είναι (με τους όρους της εποχής μας) μια… ανάσα από σένα! Έτσι, το αίτημα «να μπει ένα καράβι για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη» ήταν εύλογο, αλλά η ικανοποίηση του δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, δοθείσης και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Ωστόσο, ήλθε κάποια στιγμή το πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» να το ικανοποιήσει κάνοντας την αρχή της επανασύνδεσης, ενώ το «Speedrunner 3» έρχεται τώρα να της προσδώσει ένα νέο «αέρα». Βεβαίως, από μόνο του, αυτό δεν αρκεί. Εάν η ιδιοκτήτρια εταιρεία του, η IONIAN GROUP, έκανε ένα ακόμη μεγάλο βήμα με τη δρομολόγηση του εν λόγω ταχύπλοου, είναι τώρα στο χέρι το δικό μας να στηρίξουμε στην πράξη αυτό το μεγαλεπήβολο εγχείρημα. Ακριβώς για να εδραιωθεί το ταχύπλοο στη συγκεκριμένη γραμμή, δίνοντας τη θέση του, όταν έλθει αργότερα το πλήρωμα του χρόνου, σε ένα αναλόγων προδιαγραφών σύγχρονο ημερόπλοιο. Γιατί αυτό είναι και το μέλλον. Το μέλλον που χαράσσει με την πλώρη του το «Speedrunner 3»…

Ζακυνθινός Διονύσης


Ενα πλοίο που βάζει πλώρη για το μέλλον



Ηταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης όταν ένας επιβλητικός όγκος πρόβαλε στην είσοδο του λιμανιού της Πάτρας.
Αρχικά, μέσα στο σκοτάδι, μόλις που ήταν διακριτός από κάποια λιγοστά φώτα, ενώ σχεδόν αθόρυβα έκανε σταδιακά όλο και πιο αισθητή την παρουσία του.
Το θέαμα ενός… γίγαντα να γλιστράει τη νύχτα στα ήρεμα νερά της θάλασσας ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακό. Και διόλου τυχαίο ήταν το γεγονός ότι μερικά ζευγαράκια που ρέμβαζαν εκείνη την ώρα στο Μόλο δεν έμειναν απλώς στο ρόλο του αδρανούς θεατή.
Σήκωσαν αυθόρμητα τα κινητά τους τηλέφωνα για να απαθανατίσουν το «Speedrunner 3», στην παρθενική εμφάνισή του στα μέρη μας.
Για της ανάγνωσης τη διευκόλυνση, να σημειωθεί ότι πρόκειται για το ταχύπλοο ημερόπλοιο που ήδη συνδέει την Πάτρα με την Κεφαλονιά σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ωρών!
Περιττό είναι να σημειωθεί ότι η δρομολόγηση του συνιστά αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη, αποτέλεσμα μιας τολμηρής επιχειρηματικής κίνησης με αδιαμφισβήτητο ρίσκο στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.
Από την εποχή του θρυλικού «Αγίου Γερασίμου» έως τις μέρες μας, η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πάτρας με την Κεφαλονιά και με την Ιθάκη έχει περάσει από πολλά κύματα.
Και μην ξεχνάμε ότι επί μακρόν παρέμεινε ανενεργή. Αν και είναι αυτονόητο να συνδέεται η αχαϊκή πρωτεύουσα ακτοπλοϊκώς με τα κοντινά πανέμορφα νησιά του Ιονίου, μετατράπηκε σε μείζον ζητούμενο για τις τοπικές κοινωνίες τους, που ήθελαν στις αρχές του 21ου αιώνα την υλοποίηση του προφανούς.
Διότι, πράγματι, φαντάζει «τρελό» την ώρα που μπορείς, ανά πάσα στιγμή, να επικοινωνείς άμεσα μέσω διαδικτύου με την άλλη άκρη του κόσμου να μην έχεις τη δυνατότητα να μεταβείς στους δικούς σου ανθρώπους που είναι (με τους όρους της εποχής μας) μια… ανάσα από σένα!
Έτσι, το αίτημα «να μπει ένα καράβι για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη» ήταν εύλογο, αλλά η ικανοποίηση του δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, δοθείσης και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Ωστόσο, ήλθε κάποια στιγμή το πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» να το ικανοποιήσει κάνοντας την αρχή της επανασύνδεσης, ενώ το «Speedrunner 3» έρχεται τώρα να της προσδώσει ένα νέο «αέρα».
Βεβαίως, από μόνο του, αυτό δεν αρκεί. Εάν η ιδιοκτήτρια εταιρεία του, η IONIAN GROUP, έκανε ένα ακόμη μεγάλο βήμα με τη δρομολόγηση του εν λόγω ταχύπλοου, είναι τώρα στο χέρι το δικό μας να στηρίξουμε στην πράξη αυτό το μεγαλεπήβολο εγχείρημα.
Ακριβώς για να εδραιωθεί το ταχύπλοο στη συγκεκριμένη γραμμή, δίνοντας τη θέση του, όταν έλθει αργότερα το πλήρωμα του χρόνου, σε ένα αναλόγων προδιαγραφών σύγχρονο ημερόπλοιο.
Γιατί αυτό είναι και το μέλλον. Το μέλλον που χαράσσει με την πλώρη του το «Speedrunner 3»…

1 comment:

  1. Ο,τι καλύτερο για το ομορφο νησί του Ιονίου

    ReplyDelete