Thursday 14 April 2016

καναμε τα Σκόπια κράτος. Παπαδόπουλος Νότης Βημα

Μήνυμα προς τα Σκόπια, ότι χώρες που υιοθετούν αδιανόητες και απαράδεκτες συμπεριφορές προς τον ανθρωπισμό, όπως έκανε η  γειτονική χώρας με τους πρόσφυγες, δεν έχουν θέση ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στο ΝΑΤΟ, έστειλε προχτές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από ανθρωπιστικής πλευράς  ο Πρόεδρος έχει απολύτως δίκιο καθώς τα Σκόπια έδειξαν απάνθρωπη σκληρότητα έναντι ταλαιπωρημένων προσφύγων  - χρησιμοποιώντας ακόμη και πλαστικές σφαίρες κατά παιδιών.  

Από την πολιτική πλευρά,ωστόσο, είναι σαφές ότι η απόφαση των  Σκοπίων να κρατήσουν κλειστά τα σύνορά τους όταν μάλιστα η Ελλάδα αδυνατούσε να ελέγξει τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια ενισχύει την κρατική  υπόσταση του γειτονικού κράτους που εμφανίζεται αίφνης σοβαρότερο από το ελληνικό.

Κι εκεί που τα Σκόπια αποτελούσαν τον περίγελο της Ευρώπης επειδή  καπηλεύονταν το όνομα της Μακεδονίας, κατασκεύαζαν αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και χρησιμοποιούσαν τον ήλιο της Βεργίνας για να καλλιεργήσουν τεχνητά μια  μακεδονική εθνότητα , τώρα ,αντιμετωπίζονται με σεβασμό από τους βορειοευρωπαίους που βλέπουν ότι έναν ανύπαρκτο έως χτες κρατίδιο τηρεί τις δεσμεύσεις του κρατώντας τον βαλκανικό διάδρομο κλειστό. 

Και ασφαλώς η στάση αυτή  θα εξαργυρωθεί πολιτικά σύντομα καθώς η υπόλοιπη Ευρώπη αισθάνεται υποχρεωμένη έναντι των Σκοπίων  και οργισμένη έναντι της Ελλάδας η οποία συνεχίζει να τηρεί μια επαμφοτερίζουσα στάση στο προσφυγικό.

Η παντελής  απουσία της κρατικής μηχανής στην Ειδομένη ήταν εξάλλου αυτή που οδήγησε πριν από λίγες μέρες εγκλωβισμένους στην περιοχή πρόσφυγες  να επιχειρήσουν να ρίξουν τον συνοριακό φράχτη  υποκινούμενοι  από τους ανεξέλεγκτους αλληλέγγυους των Εξαρχείων και  τους αλληλέγγυους εισαγωγής .

Η βορειοευρωπαίοι δεν ξεχνούν επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ακολουθώντας τις ιδεοληψίες της τότε υπουργού μετανάστευσης κυρίας Χριστοδουλοπούλου έκλεισε με ταρατατζούμ το Φεβρουάριο του 2015 την Αμυγδαλέζα και προσκάλεσε τους κατατρεγμένους όλου του πλανήτη να έρθουν στην Ευρώπη υποσχόμενη μάλιστα άδειες παραμονής . 

Έτσι η Ελλάδα αν και μέλος της ΕΕ και της Σένγκεν ενώ θάπρεπε να φυλάει με νύχια και με δόντια τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης μετατράπηκε με δική της επιλογή σε χώρα τράνζιτ εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων προς την Γερμανία ( κυρίως ) η οποία καλούνταν να τους  φιλοξενήσει στο έδαφός της  πληρώνοντας  τον λογαριασμό της πολιτικής των "ανοιχτών θυρών" του κ.Τ σίπρα !

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 - πριν από την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ  - οι ροές μεταναστών στην Ελλάδα ήσαν δέκα φορές μικρότερες   ( 80.000 το 2014 έναντι  800.000 το 2015 ) ενώ ο κύριος όγκος του μεταναστευτικού ποταμιού  περνούσε από την ιταλική χερσόνησο .Κάτι που παρατηρούμε και μετά το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου: το περασμένο 48ωρο περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες πέρασαν στην Ιταλία ενώ στην Ελλάδα -παρά τις ήρεμες θάλασσες- μόνο μερικές δεκάδες.

Κι αν κάποιοι ψυχραιμότεροι μπορούν να υποστηρίξουν βασίμως στους Γερμανούς ότι το ανθρώπινο τσουνάμι που έφτασε στις χώρες τους ήταν αποτέλεσμα και της λανθασμένης πολιτικής της Ευρώπης στην Μέση Ανατολή -και ιδιαίτερα στη Λιβύη - ποιος μπορεί να τους εξηγήσει την πολιτική σκοπιμότητα των αστοιχείωτων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που απειλούσαν ως αντίποινα στην τρόικα  να αμολήσουν τζιχαντιστές στην Βόρειο Ευρώπη; 

Δυστυχώς  -με την άδεια του Προέδρου  - τα Σκόπια αν και δεν ανήκουν στην ΕΕ έχουν συμπεριφερθεί στο προσφυγικό με μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από  την Ελλάδα. Μια χώρα που ανήκει στην ΕΕ  από το 1981! 

No comments:

Post a Comment