H Λέσβος είναι και μουσική!
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου πραγματοποιήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά στη Λέσβο με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Οι ιδρύτριές του Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν βρέθηκαν σε Βερολίνο και Ντίσελντορφ για να το παρουσιάσουν.
Η Λέσβος έχει συνδέσει πλέον άρρηκτα το όνομά της με την προσφυγική κρίση. Εικόνες ταλαιπωρημένων ανθρώπων, που φθάνουν κατά χιλιάδες στις ακτές του νησιού αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, κατακλύζουν τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Μοιάζει να έχει ξεχαστεί πως η Λέσβος εκτός από σταθμός υποδοχής προσφύγων και μεταναστών είναι και ένα πανέμορφο φιλόξενο νησί. Ένα νησί με πλούσιες εναλλαγές τοπίου, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και καλή κουζίνα.
Το γραφικό κάστρο του Μολύβου επέλεξαν οι Ελληνογερμανίδες πιανίστριες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν ως κύριο τόπο συναυλιών του ομώνυμου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής που ίδρυσαν. Ένα φεστιβάλ που συγκεντρώνει από πέρυσι κάποιες μέρες του Αυγούστου καταξιωμένους μουσικούς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ασχολούνται με την κλασσική μουσική.
«Ένας μεγάλος στόχος του φεστιβάλ είναι να ενώσει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από που προέρχονται. Θέλουμε να φέρουμε μαζί τους ανθρώπους που εκείνη τη στιγμή βρίσκονται στο νησί. Για το λόγο αυτό και ο τίτλος του φετινού φεστιβάλ είναι «Σταυροδρόμια» θέλοντας να δείξουμε πως οι μεταξύ μας διαφορές μας ενώνουν, δεν μας χωρίζουν» λέει στην Deutsche Welle η Δανάη Ντέρκεν.
Ευκαιρία για τους κατοίκους να γνωρίσουν την κλασσική μουσική
Η δυναμική Ελληνίδα μητέρα με καταγωγή από τη Λέσβο και τα ανέμελα καλοκαίρια στο νησί ήταν η βάση για να γεννηθεί η ιδέα του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Στη συνέχεια, η Κυβέλη και η Δανάη Ντέρκεν βρήκαν πριν από δυο χρόνια συνοδοιπόρο τον νεαρό επιχειρηματία Δημήτρη Τρύφωνα και προχώρησαν. Αυτή η μουσική γιορτή του καλοκαιριού δεν γίνεται όμως μόνο στο κάστρο του Μολύβου αλλά απλώνεται με ολιγόλεπτες παρουσιάσεις σε σοκάκια, παραλίες και καφέ.
«Ένας από τους κύριους στόχους μας ήταν να φέρουμε την κουλτούρα της κλασσικής μουσικής, με την οποία μεγαλώνουμε αρκετά έντονα στη Γερμανία, σε ένα μέρος που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Οι άνθρωποι δεν είχαν επαφή και δεν είχαν και καμία δυνατότητα να έχουν επαφή με την κλασσική μουσική. Για το λόγο αυτό παράλληλα με το φεστιβάλ έχουμε ξεκινήσει και ένα άλλο πρότζεκτ που λέγεται 'Μουσικό Κλειδί'. Η Δανάη και εγώ, αλλά σχεδιάζουμε να έρθουν και άλλοι καλλιτέχνες με άλλα όργανα, πάμε σε σχολεία, σε γυμνάσια, λύκεια, δημοτικά και παίζουμε κλασσική μουσική. Μιλάμε για τα κομμάτια, τους λέμε ιστορίες για τους συνθέτες. Τα παιδιά παίζουν επίσης και μπορούν να μας ρωτήσουν ό,τι θέλουν. Έτσι τους δίνουμε ένα πρώτο έναυσμα. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό κάθε παιδί να έχει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με την κλασσική μουσική» τονίζει η Κυβέλη Ντέρκεν.
H μουσική είναι για όλους
Οι δυο πιανίστριες βρέθηκαν αυτές τις μέρες στο Βερολίνο και το Ντίσελντορφ παίζοντας μουσική, προβάλλοντας ένα ντοκυμαντέρ και μιλώντας για το φεστιβάλ, το οποίο φέτος διαρκεί από τις 16 μέχρι τις 19 Αυγούστου.
"Θα φέρουμε μουσικούς από όλο τον κόσμο αλλά θα παίξουμε και συνθέτες από όλο τον κόσμο" λέει η Δανάη Ντέρκεν. "Για παράδειγμα θα παίξουμε Έλληνες συνθέτες, Σύρους συνθέτες. Θα παίξουμε ένα κομμάτι του Σύρου κλαρινετίστα Κινάν Ασμέχ, θα παίξουμε έργα ενός Ισραηλινού συνθέτη. Ακόμα θα παίξουμε κομμάτια που η μουσική η ίδια έχει δυο διαφορετικά μέρη που κάπου συναντιώνται σε ένα σταυροδρόμι. Για παράδειγμα κομμάτια στα οποία συναντώνται η τζαζ και η κλασσική μουσική. Θέλουμε να δείξουμε το «σταυροδρόμι» μέσα από τη μουσική. Ακόμα θα παίξουμε κοντά σε σημεία που βρίσκονται οι πρόσφυγες για να μπορούν και αυτοί να έχουν πρόσβαση. Να μην χρειάζεται να αγοράσουν εισιτήριο. Η μουσική είναι για όλους".
Μαρία Ρηγούτσου
No comments:
Post a Comment