Με πίτσες και μπύρες κατά της νεανικής ανεργίας
Με δυσκολία νέοι πτυχιούχοι στην Ιταλία βρίσκουν δουλειά. Τρείς νεαροί που σπούδασαν ζυθοποιία και αρτοποιία άνοιξαν με επιτυχία κατάστημα στην Μπολόνια και ξέφυγαν από την νεανική ανεργία που φθάνει το 40%.
Σ΄ ένα μικρό κατάστημα στην Μπολόνια της Ιταλίας τρείς νεαροί πωλούν μπαγκέτες με σαλάμι ή τυρί, πίτσες και μπύρες. Είναι πτυχιούχοι ζυθοποιίας και αρτοποιίας. Σχεδόν αμέσως μετά το τέλος των σπουδών αποφάσισαν να ανοίξουν κατάστημα, μιας και οι πιθανότητες να βρουν δουλειά είναι περιορισμένες στην Ιταλία με την νεανική ανεργία να καλπάζει στο 40%. Και οι τρεις δουλεύουν 12 ως 14 ώρες τη μέρα για να πετύχουν. Οι κόποι και θυσίες τους όμως ανταμοίβονται. Μιλώντας στην ανταποκρίτρια του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων οι τρεις νεαροί παραδέχονται ότι πριν σπουδάσουν γαστρονομία σπούδασαν κάτι άλλο: επικοινωνιολογία, γραφιστική και δημοσιογραφία. Όμως οι τομείς αυτοί δεν τους εξασφάλιζαν κάποια επαγγελματική προοπτική και έτσι στράφηκαν με επιτυχία προς την γαστρονομία.
Σε μια προσπάθεια να δαμάσει την υψηλή νεανική ανεργία, την τέταρτη σε ύψος στην ΕΕ, το ιταλικό δημόσιο εγγυάται στους νέους μέχρι 25 χρόνων, μέσα σε τέσσερεις μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, μια θέση εργασίας ή μια πρακτική εξάσκηση. Όμως το πρόγραμμα αυτό δεν γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία στην Ιταλία, κυρίως επειδή πολλοί νέοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους αφότου κλείσουν τα 25 και μετά «πέφτουν» στην ανεργία. Την ίδια στιγμή το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει δυστυχώς πολλές ελλείψεις, μιας και προσφέρει ελάχιστες δυνατότητες εκμάθησης ξένων γλωσσών, ενώ πολύ συχνά τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης δεν αρκούν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εργοδοτών.
Όσοι τολμούν… πετυχαίνουν
Την ίδια στιγμή όμως το ιταλικό υπουργείο Παιδείας προωθεί τη δημιουργία ειδικοτήτων σε τεχνικές σχολές και πανεπιστήμια με σύντομη διάρκεια σπουδών, που είναι κομμένες και ραμμένες στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Έτσι για παράδειγμα οι σπουδές ζυθοποιίας και αρτοποιίας διαρκούν μόλις ενάμιση χρόνο. Στην αρχή οι φοιτητές κάνουν θεωρητικά μαθήματα και στη συνέχεια ξεκινά η πρακτική εξάσκηση στους καλύτερους γαστρονόμους της Ιταλίας.
Οι τρεις νεαροί παραδέχονται ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις εμπεριέχουν μεγάλα ρίσκα. Όμως το κατάστημα, ευτυχώς μας ανήκει, λέει γελώντας ο Σάρντι. Ωστόσο μόλις το 25% των Ιταλών πιστεύει ότι μπορείς να κάνεις μια δικιά σου δουλειά στηριζόμενος στην ιταλική παράδοση, όπως κάνουν οι τρεις νεαροί με το κατάστημά τους πωλώντας αρτοσκευάσματα και μπύρες.
dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος
No comments:
Post a Comment