Wednesday 13 April 2016

Τα περυσινά παθήματα δεν έγιναν μαθήματα...

 

Τα περυσινά παθήματα δεν έγιναν μαθήματα...

3
εκτύπωση  

Παρόλες τις δηλώσεις και τις κυβερνητικές διαρροές ότι κλείνει επιτέλους η συμφωνία με την τρόϊκα, φαίνεται ότι βρισκόμαστε πάλι μπροστά σε ένα νέο σκηνικό αβεβαιότητας. Η συνέντευξη των  τριών υπουργών,αντί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση,δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά αντί για τις απαντήσεις που περιμέναμε.

Σε συνδυασμό μάλιστα με το αιφνιδιαστικό ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι,το σκηνικό περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς επανέρχεται στο τραπέζι η λογική της περιβόητης πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Η ανακοίνωση των τριών υπουργών ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, χωρίς να υπάρχει πλήρης συμφωνία με την τρόϊκα με το επιχείρημα ότι δεχόμαστε τους στόχους του μνημονίου, αλλά εμείς  αποφασίζουμε πως θα τους πετύχουμε, είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα προκαλέσει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση. Τουλάχιστον  αυτό αποδεικνύει η μέχρι τώρα εμπειρία...

 Όσες φορές στο παρελθόν η ελληνική κυβέρνηση πρόταξε τις δικές της κόκκινες γραμμές, αναγκάστηκε στη συνέχεια  να τρέχει και να μη φτάνει. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ανεκδιήγητης διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, που οδήγησε στα αδιέξοδα και τις τραγικές εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού.

Τώρα, μετά από καθυστερήσεις μηνών, βρισκόμαστε πάλι σε ένα κομβικό σημείο, με την κυβέρνηση να αδυνατεί όπως φαίνεται να σηκώσει το βάρος μιας συμφωνίας και να προβάλλει ξανά το πολλαπλά αποτυχημένο τρικ των κόκκινων γραμμών. Την ώρα που οι προειδοποιήσεις από όλο το φάσμα των δανειστών επαναλαμβάνουν μονότονα ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να εφαρμοστούν αλλά και τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει με την ατελέσφορη μέθοδο της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Με τα περιθώρια να στενεύουν πλέον απελπιστικά ,ο κ.Τσίπρας που έχει τη συνολική ευθύνη,δείχνει να μην προβληματίζεται από τα παθήματα της περυσινής διαπραγμάτευσης. Ας μην τρέφει όμως ψευδαισθήσεις. Η χώρα   δεν αντέχει πια άλλες περιπέτειες.Και οι πολίτες που για έκτη χρονιά βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης και θα κληθούν πάλι να πληρώσουν τα σπασμένα από τις περυσινές παλινωδίες, δεν πρόκειται να συγχωρήσουν μια ακόμα αδιέξοδη επίδειξη δύναμης, με καταστροφικές συνέπειες για όλους.

ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment