Thursday, 30 June 2016

Χέλμουτ Κολ: Η Ευρώπη χρειάζεται μια παύση για να πάρει ανάσα

Χέλμουτ Κολ: Η Ευρώπη χρειάζεται μια παύση για να πάρει ανάσα

«Να μην κλείσουμε την πόρτα στη Βρετανία»
Χέλμουτ Κολ: Η Ευρώπη χρειάζεται μια παύση για να πάρει ανάσα
7
εκτύπωση  

Ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της γερμανικής ενοποίησης, ο εμβληματικός καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ζητεί να δοθεί χρόνος στη Βρετανία για να συνέλθει μετά το δημοψήφισμα και την απόφαση για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο 86χρονος Κολ δηλώνει στην εφημερίδα Bild ότι η Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερο σεβασμό τις εθνικές και τις τοπικές ταυτότητες στην Ευρώπη και να μην επιβάλλει σε υπερβολικό βαθμό τυποποίηση στα κράτη-μέλη.

Υπό τον τίτλο «Χέλμουτ Κολ-Η Ευρώπη χρειάζεται μια παύση για να πάρει ανάσα», η εφημερίδα δεν δημοσιεύει απευθείας τις δηλώσεις του, αλλά μάλλον προχωρεί στην παρουσίασή τους και αναφέρει ότι ο Χέλμουτ Κολ θεωρεί ότι θα ήταν «τεράστιο σφάλμα» για την Ευρώπη «να κλείσει την πόρτα» στη Βρετανία.

Ο Χέλμουτ Κολ ζητεί ηρεμία και προειδοποιεί κατά της υιοθέτησης περιττής σκληρότητας και σπουδής απέναντι στη Βρετανία. Το πιο σημαντικό είναι η ίδια η χώρα να αποφασίσει τι θέλει, σύμφωνα με την Bild.

Καγκελάριος από το 1982 μέχρι το 1998, συνεργάσθηκε στενά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν για την νομισματική και οικονομική ενοποίηση της Ένωσης και για την εισαγωγή του ευρώ. Ηγήθηκε της διαδικασίας που οδήγησε στην γερμανική ενοποίηση και υπήρξε μέντορας της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Κολ θεωρεί ότι η ψήφος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ δεν αποτελεί αμιγώς βρετανικό φαινόμενο, αλλά αντικατοπτρίζει ένα αίσθημα δυσφορίας μεταξύ των Ευρωπαίων, και πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω πριν κάνει δύο βήματα προς τα εμπρός και με ταχύτητα που θα μπορούν να ακολουθήσουν όλα τα κράτη μέλη.

Σημειώνεται ότι η προστατευόμενη του Χέλμουτ Κολ και σημερινή καγκελάριος ζήτησε μετά το δημοψήφισμα να δοθεί χρόνος στη Βρετανία για να διευθετήσει τα πολιτικά της προβλήματα πριν αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την έξοδό της από την ΕΕ και τους όρους για την μελλοντική της σχέση με την Ευρώπη.

DW: Αποφυγή του Brexit με τη μέθοδο Τσίπρα;

DW: Αποφυγή του Brexit με τη μέθοδο Τσίπρα;

«Μεγάλο το δίλημμα για έναν πρωθυπουργό»
DW: Αποφυγή του Brexit με τη μέθοδο Τσίπρα;
4
εκτύπωση  

Θα αγνοήσει, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο διάδοχος του Κάμερον; Ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα σε ένα Brexit που δεν θέλει κανείς και ένα Grexit που τελικά δεν έγινε ποτέ.



Μεγάλο το δίλημμα για έναν πρωθυπουργό. Θα πρέπει να πάρει την πιο δύσκολη απόφαση της πολιτικής του καριέρας έπειτα από ένα δημοψήφισμα που προκήρυξε ο ίδιος. Να το αγνοήσει για να διασώσει τη χώρα του από την αστάθεια και τις οικονομικές αναταράξεις ή όχι; Δεν πρόκειται για αρχαία ελληνική τραγωδία ή σαιξπηρικό δράμα. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που σε διάστημα δώδεκα μηνών συνέβη δύο φορές στη σύγχρονη Ευρώπη. Ανάμεσα στο ελληνικό δημοψήφισμα τον Ιούλιο 2015 και ένα χρόνο αργότερα στο βρετανικό υπάρχουν αξιοπρόσεκτοι παραλληλισμοί αλλά και σημαντικές διαφορές.

Δικλίδα ασφαλείας τα δημοψηφίσματα 


Τον περασμένο Ιούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον ελληνικό λαό να του προσφέρει κάλυψη στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους. Εσπευσμένα προκήρυξε δημοψήφισμα και ο λαός στην πλειοψηφία του τον κάλυψε: το 60% των ψηφοφόρων τάχθηκε εναντίον των μέτρων λιτότητας των δανειστών. Δεν πρόλαβε να περάσει μια εβδομάδα και ο Τσίπρας αναγκάστηκε να δεχθεί τελικά τους «επονείδιστους» όρους. Ένα χρόνο αργότερα κλήθηκαν και οι Βρετανοί στις κάλπες για να απαντήσουν σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ερώτημα για το μέλλον τους, την παραμονή τους στους κόλπους της ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα και παρά τις εκκλήσεις του βρετανού πρωθυπουργού να ταχθούν υπέρ της παραμονής, ποσοστό 52% προτίμησε την έξοδο. Όπως ο Τσίπρας έτσι και ο Κάμερον προκήρυξε δημοψήφισμα με δική του πρωτοβουλία. Και οι δύο είχαν τη σαφή πλειοψηφία στη Βουλή, που τους δικαιολογούσε να υποθέσουν ότι οι λαοί τους θα τους ακολουθούσαν. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις τα συντάγματα δεν προέβλεπαν σαφείς δεσμεύσεις για την εφαρμογή του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων.

Πριν ένα χρόνο αρκετοί παρατηρητές είχαν την απόλυτη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα με το δημοψήφισμα είχε πλέον επισφραγίσει την έξοδό της από το ευρώ. Το Grexit έμοιαζε πλέον αναπόφευκτο. Αλλά, αυτό ακριβώς θέλησε να αποφύγει ο Τσίπρας. Και υποχώρησε στον αλύπητο αγώνα κατά τον δανειστών. Η Βρετανία βρίσκεται τώρα ενώπιον αυτού που ο Κάμερον θέλει να αποφύγει: ενός Brexit. Και στις δύο χώρες οι λαοί ένοιωσαν να αδικούνται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και στις δύο χώρες οι ηγεσίες τους πρόσφεραν δικλίδα ασφαλείας.

Θα αγνοήσει ο διάδοχος του Κάμερον το δημοψήφισμα; 


Και εδώ έρχονται οι διαφορές. Παρά το ότι ο Κάμερον είχε καλά σχεδιάσει το δημοψήφισμα, στο τέλος το πράγμα στράβωσε σε τέτοιο βαθμό που αναγκάστηκε να δηλώσει την παραίτησή του μια κιόλας ημέρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Αντίθετα, ο Τσίπρας υπέγραψε μεν τους όρους του τρίτου μνημονίου, αλλά μπόρεσε να κρατηθεί στην εξουσία. Και η Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015 πήρε μια βαθιά ανάσα για το Grexit που τελικά απεφεύχθη. Θα γίνει το ίδιο και με το Brexit; Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στο χθεσινό συμβούλιο κορυφής της ΕΕ με πρώτη την καγκελάριο Μέρκελ επιμένει ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Παράλληλα ωστόσο δηλώνει, όπως και άλλοι υψηλόβαθμοι εταίροι της στην ΕΕ, ότι το μπαλάκι βρίσκεται στο τερέν των Βρετανών και ότι μόνο η κυβέρνηση του Λονδίνου μπορεί να καταθέσει επίσημο αίτημα για την έξοδό της από την ΕΕ.

Αξιοπερίεργο είναι επίσης ότι ακόμη και το στρατόπεδο των νικητών υπέρ του Brexit φαίνεται να πατά φρένο. «Δεν πρέπει να πάρουμε βιαστικές αποφάσεις», είπε ο συνεχώς αναμαλλιασμένος αντίπαλος του Κάμερον, Μπόρις Τζόνσον, που κατά τα άλλα προτίμησε να μην κάνει άλλα σχόλια. «Γίνεται σαφές ότι το στρατόπεδο του Brexit δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για το τι μέλλει γενέσθαι» παρατήρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το δημοψήφισμα άφησε πολιτικό χάος στη Βρετανία. Τόσο στους εργατικούς όσο και στους συντηρητικούς κανείς δεν ξέρει ποιοι θα αναδειχθούν νέοι αρχηγοί, εάν γίνουν πρόωρες εκλογές ή ακόμη και ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε αναβρασμό και πολλές επιχειρήσεις ετοιμάζουν την μετακόμισή τους σε χώρες της ΕΕ. Εν όψει αυτού του σκηνικού δεν αποκλείεται ο διάδοχος του Κάμερον να τραβήξει το δρόμο που χάραξε και ο Τσίπρας και να αγνοήσει παντελώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

rtrd/Ειρήνη Αναστασοπούλου 

ΚΟΣΜΟΣ 12:00 Παρ’ ολίγον επεισόδιο στην Αν. Μεσόγειο

ΚΟΣΜΟΣ 

Παρ’ ολίγον επεισόδιο στην Αν. Μεσόγειο

A.P.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Επικίνδυνους ελιγμούς φέρεται να πραγματοποίησε στις 17 Ιουνίου το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Γκρέιβλι», πλησιάζοντας σε μικρή απόσταση τη ρωσική φρεγάτα «Γιαροσλάβ Μουντρί» στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε βίντεο που προβλήθηκε σε ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, το «Γκρέιβλι» εμφανίζεται να προσεγγίζει τη ρωσική φρεγάτα, διατηρώντας παράλληλη με αυτή πορεία, προτού στρίψει απότομα, για να διέλθει μπροστά στην πλώρη του ρωσικού πολεμικού πλοίου.

«Αμερικανικό αντιτορπιλικό παραβίασε τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες προσεγγίζοντας επικίνδυνα ρωσικό πολεμικό πλοίο, το οποίο ακολουθούσε σταθερή πορεία και δεν παραβίαζε με κανένα τρόπο τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας», ανέφερε η ιστοσελίδα «Σπούτνικ».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι η απόσταση μεταξύ των δύο πλοίων ήταν της τάξεως των 60 με 70 μέτρων, κατά τη διάρκεια της παράλληλης πλεύσης του «Γκρέιβλι», ενώ το αμερικανικό αντιτορπιλικό πραγματοποίησε κάθετη διέλευση σε απόσταση μόλις 180 μέτρων από την πλώρη της ρωσικής φρεγάτας.

Η ταυτόχρονη παρουσία δύο αμερικανικών στόλων στη Μεσόγειο, του αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν» –στον στολίσκο του οποίου ανήκει το «Γκρέιβλι»– και του αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ», έχει φέρει επανειλημμένως ρωσικά και αμερικανικά πλοία σε οπτική επαφή. Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, το επεισόδιο προκλήθηκε εξαιτίας της προσέγγισης του «Γιαροσλάβ Μουντρί» σε κοντινή απόσταση από το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν».

Προς Brexit επιχειρήσεων, βιομηχανιών και τραπεζών

 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Προς Brexit επιχειρήσεων, βιομηχανιών και τραπεζών

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μείωση των επενδύσεων στη Βρετανία εξαιτίας της αβεβαιότητας και επιβράδυνση της ανάπτυξης προβλέπει η Fitch. Την ίδια στιγμή, τράπεζες, επιχειρήσεις και βιομηχανίες που εδρεύουν στη Βρετανία ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους μετά το σοκ του Brexit και μελετούν την αποχώρησή τους από αυτήν ή το πώς θα διασφαλίσουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μειώσει, σύμφωνα με τη Fitch, τις επενδύσεις κατά 5% το 2017, ενώ το 2018 θα φτάσουν να είναι κατά 15% μειωμένες από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Αιτία η αβεβαιότητα που θα καλλιεργήσει το Brexit σε τρία διαφορετικά μέτωπα: στις εμπορικές συναλλαγές με την Ε.Ε., στο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και στην πολιτική συγκυρία, στην οποία εντάσσεται και η προοπτική δημοψηφίσματος στη Σκωτία με αντικείμενο την απόσχισή της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυριότερη πηγή ανησυχίας αφορά τις εμπορικές συναλλαγές της Βρετανίας με την Ε.Ε., που είναι ο κυριότερος εμπορικός της εταίρος και προορισμός του 44% των βρετανικών εξαγωγών. Αφορά ειδικότερα το κατά πόσον θα μπορέσει η Βρετανία να διασφαλίσει τη συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και, όπως τονίζει η Fitch, «η αβεβαιότητα αυτή θα εξωθήσει τις επιχειρήσεις να αναβάλουν τις επενδύσεις τους και τις προσλήψεις, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα πληγεί περαιτέρω από την αυξημένη αστάθεια στις αγορές».

Μεταφορά έδρας

Για την οικονομική ανάπτυξη, η Fitch προβλέπει ότι θα περιορισθεί στο 0,9% τόσο το 2017 όσο και το 2018. Σημειωτέον ότι η Fitch έχει από το 2013 αφαιρέσει από τη Βρετανία την υψηλότερη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας, τα τρία Α δηλαδή, όπως άλλωστε έχει κάνει και η Moody’s. Τη Δευτέρα, ωστόσο, προχώρησε σε περαιτέρω υποβάθμισή της στο Α από το ΑΑ+. Στο μεταξύ, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, όπως οι Goldman Sachs, JP Morgan και HSBC, εξετάζουν την προοπτική να μεταφέρουν αλλού την έδρα τους αν το Brexit έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. Και μολονότι τονίζουν ότι θα διαμορφώσουν στάση αφού πρώτα ενημερωθούν για τους όρους με τους οποίους θα γίνει το Brexit, επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν τράπεζες από ΗΠΑ, Ελβετία και Ασία. Σημειωτέον ότι ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών στη χώρα απασχολεί 417.000 εργαζόμενους.

Οι τράπεζες εξετάζουν, μεταξύ άλλων, την προοπτική να επιβάλουν φόρο στις συναλλαγές ανάλογο με εκείνον που εισήγαγαν την περίοδο μετά την κρίση. Εχει προηγηθεί από το καλοκαίρι του 2015 υπόσχεση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν να υπολογίσει εκ νέου τον σχετικό φόρο, καθώς απείλησε να εγκαταλείψει τη χώρα η HSBC, που είχε επιβαρυνθεί δυσανάλογα. Παράλληλα, οι τράπεζες ασκούν πιέσεις στους πολιτικούς ώστε να παραμείνει άθικτο το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο και να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό το πλήγμα που θα δεχθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας από το Brexit. Μιλώντας στους Financial Times, ο Αντονι Μπράουν, επικεφαλής της Ενωσης Βρετανικών Τραπεζών, τόνισε πως θα ήταν καλό να αποφευχθεί η ακύρωση των ευρωπαϊκών κανονισμών, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του ανώτατου ορίου στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών, το οποίο έγινε εντελώς απρόθυμα δεκτό στη Βρετανία. Χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατηρήσουν οι τράπεζες του Σίτι το δικαίωμα να αναλαμβάνουν την εκκαθάριση συναλλαγών του ευρώ.

Ο κίνδυνος μαζικών αποχωρήσεων από τη χώρα δεν περιορίζεται στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και στις βιομηχανίες της μεταποίησης, όπως και στον τομέα των υπηρεσιών. Η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vodafone ανακοίνωσε ότι εξετάζει την προοπτική να φύγει από τη Βρετανία για να μη χάσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Οπως τόνισε, το 55% των κερδών προήλθε το τελευταίο έτος από τις επιχειρήσεις της στην Ευρώπη, ενώ η Βρετανία αντιπροσώπευε μόλις το 11%. Προβληματισμός επικρατεί, άλλωστε, και μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών της Βρετανίας. Η έξοδος από την Ε.Ε ενδέχεται να συνεπάγεται την επιβολή δασμών στις εξαγωγές βρετανικών αυτοκινήτων, που προορίζονται κατά 58% για την Ε.Ε. Πέρυσι οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Βρετανίας έφτασαν στα 95,8 δισ. δολάρια.

ΕΛΛΑΔΑ 12:41 Το... ψυχογράφημα του ανεύθυνου οδηγού

 
ΕΛΛΑΔΑ 

Το... ψυχογράφημα του ανεύθυνου οδηγού

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μιλούν στο κινητό, πιάνουν τιμόνι έχοντας πιει ένα ποτηράκι παραπάνω, δεν φοράνε ζώνη ασφαλείας, βρίζουν, ενώ οδηγούν, αλλά κατά τα λοιπά το 85% των Ελλήνων οδηγών φοβάται τη συμπεριφορά των άλλων οδηγών, την οποία χαρακτηρίζουν μάλιστα ιδιαίτερα επιθετική. Υποστηρίζουν ότι αντέχουν το αλκοόλ και την κόπωση, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να μας θεωρούν τους πιο ανεύθυνους οδηγούς μετά τους Ιταλούς, που κατέχουν την πρώτη θέση.
Απουσία αυτοκριτικής, οι Ελληνες οδηγοί εμφανίζονται απαισιόδοξοι όσον αφορά στα θέματα οδικής ασφάλειας με το 66% να θεωρεί τους άλλους οδηγούς ανεύθυνους, ενώ μόλις το 33% υπολογίζει ότι ο αριθμός των θυμάτων στην άσφαλτο θα περιοριστεί την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, όλες οι χώρες –με εξαίρεση την Πολωνία– που συμμετέχουν στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που παρουσιάστηκε από τη VINCI Autoroutes με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και της Hellastron, εμφανίζουν σημαντική μείωση του δείκτη αισιοδοξίας, με την Ελλάδα να «πέφτει» κατά 10 μονάδες. Μόλις ένας στους δύο Ευρωπαίους θεωρεί ότι μπορεί να περιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων. Η εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς το 18% των Ευρωπαίων χαρακτηρίζει τους Ελληνες οδηγούς ως τους λιγότερο υπεύθυνους, ενώ την πρωτιά κατέχουν οι Ιταλοί με 28%. Τους Ελληνες ακολουθούν οι Πολωνοί με 15%, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί με 8%.

Οπως παραδέχθηκε το 70% των Ελλήνων οδηγών που συμμετείχαν στην έρευνα το διάστημα 1/2 - 7/3/16, συνοδεύουν την οδήγηση με βρισιές και ένταση. Το 62% θεωρεί ότι η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας είναι χαμένος χώρος... Η συντριπτική πλειονότητα μάλιστα παραδέχεται ότι πατά το γκάζι λίγο πιο δυνατά από όσο πρέπει, ξεπερνώντας κατά λίγα χιλιόμετρα το ανώτατο όριο ταχύτητας, συστηματικά. Φλας, φώτα και λοιπός εξοπλισμός μάλλον θεωρείται διακοσμητικός, καθώς οι μισοί οδηγοί αλλάζουν κατεύθυνση ή λωρίδα κυκλοφορίας χωρίς να ειδοποιήσουν τους υπόλοιπους οδηγούς.

Κόπωση και αλκοόλ αποτελούν τον συνοδηγό για το 58% και το 33%, αντίστοιχα, των οδηγών, ενώ 4% έχει οδηγήσει υπό την επήρεια ναρκωτικών. Παρά την υπερβολική κούραση που ένιωθε, το 47% των οδηγών συνέχισε να οδηγεί, γιατί... έπρεπε. Το 26% πήρε έναν υπνάκο έστω και για λίγα δευτερόλεπτα εν κινήσει.

Πολυλογία και πίσω από το τιμόνι παραδέχεται το 55% των οδηγών, που μιλάει στο κινητό χωρίς κάποιο βοήθημα (π.χ. hands free, ανοιχτή ακρόαση κ.ά.) παρά το γεγονός ότι για το 52% των ατυχημάτων στην ευρωπαϊκή άσφαλτο ευθύνεται η ομιλία στο κινητό. Το 34% στέλνει γραπτά μηνύματα ή email εν κινήσει θεωρώντας ωστόσο κατά 66% τους άλλους οδηγούς ανεύθυνους. Κάπου μεταξύ μποτιλιαρίσματος και αναμονής στο κόκκινο φανάρι ρυθμίζει τη συσκευή πλοήγησης το 48%, ενώ το 25% ενημερώνει άλλους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο (μέσω μηνυμάτων) για έκτακτα συμβάντα στον δρόμο.Η αλαζονεία του Ελληνα, ο οποίος εξακολουθεί να νομίζει ότι δεν θα του συμβεί τίποτα κακό, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς (52%) δεν φορούν ζώνη ασφαλείας. Υπήρξε μάλιστα ένα 7% το οποίο παραδέχθηκε ότι διαβάζει εφημερίδα οδηγώντας...

Λίγο εγωκεντρική αίσθηση του χώρου διατηρεί η πλειονότητα των Ελλήνων οδηγών, καθώς το 31% χρησιμοποιεί τη ΛΕΑ, ενώ το 46% «ξεχνάει» να κόψει ταχύτητα πλησιάζοντας σε έργα.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος προτείνει μείωση του ορίου ηλικίας για την απόκτηση διπλώματος – στα 17 έτη. Η απάντηση όμως ήρθε από την υφυπουργό Μεταφορών και βουλευτή των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία υποστήριξε (όπως πολλοί προκάτοχοί της) ότι οποιαδήποτε συζήτηση περί αλλαγής ορίου ηλικίας πρέπει να συνοδεύεται από υποχρέωση ένταξης του μαθήματος οδικής ασφάλειας στα σχολεία.