Wednesday 22 June 2016

Χωρίς συνέπεια ανάπτυξη δεν υπάρχει

Χωρίς συνέπεια ανάπτυξη δεν υπάρχει

εκτύπωση  

Όποιες ενστάσεις κι αν υπάρχουν για την πολιτική της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαπίστωση του Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ στη χθεσινή ομιλία του στη συνέλευση του ΣΕΒ είναι απολύτως ρεαλιστική. Το τελευταίο πρόγραμμα που  συμφωνήθηκε είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν "ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για να κάνετε αυτό που είναι καλό και αναγκαίο για τη χώρα". Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, επέλεξε το μείγμα πολιτικής που χρειαζόταν για να υλοποιηθεί η συμφωνία και οφείλει να το εφαρμόσει, να αναλάβει την ιδιοκτησία του.

Η λήξη της αβεβαιότητας με την ολοκληρωση της πρώτης αξιολογησης, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στην οικονομία. Δεν αρκεί όμως  για να επανέλθει η ομαλότητα, για να αρχίσει κάτι να κινείται, για να προσελκυστούν τα επενδυτικά κεφάλαια που έχει ανάγκη η οικονομία και να επανάλθουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν αρκούν πλέον ούτε οι υποσχέσεις, ούτε τα μεγαλόπνοα σχέδια για ανάπτυξη που δεν μπορούν να υποστηριχθούν ούτε τον αποδιοργανωμένο κρατικό τομέα, ούτε από τον ταλανιζόμενο από τα κόκκινα δάνεια τραπεζικό κλάδο.
   
Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να διακηρύσσει από τη μιά ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και από την άλλη να βάζει στην πρώτη γραμμή πολιτικές προτεραιότητες, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου που εκ των πραγμάτων δημιουργούν κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας. Την ώρα που σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς θα έπρεπε να προχωρούν όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να ανασυγκροτούν ένα αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό κράτος,ο πρωθυπουργός επιλέγει μια μάχη πρόσκαιρων πολιτικών εντυπώσεων.

Με τους μισούς και πλέον υπουργούς να παθαίνουν αλλεργία σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικών επενδύσεων, όταν δεν κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να τις σαμποτάρουν η ανάπτυξη θα μένει μονίμως στα λόγια. Με το βλέμμα  σε πρακτικές του παρελθόντος, με ιδέες κολλημένες  στο χθές, κανείς επενδυτής δεν θα αναλάβει το ρίσκο να επενδύσει στην Ελλάδα. Αν για να παραφράσουμε αυτά που είπε και ο κ.Γιουνκέρ, δεν αναλάβουν την ιδιοκτησία της αντίληψης ότι μόνο μέσα από πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις και ανάπτυξη, πολύ γρήγορα θα βρεθούμε ξανά σε αδιέξοδο.

No comments:

Post a Comment