Monday 27 June 2016

Σκωτία: Ανεξαρτησία θέλει το 52% 27/06/2016

Σκωτία: Ανεξαρτησία θέλει το 52%
27/06/2016
Πιέσεις προς τη Βρετανία συνεχίζει να ασκεί η Σκωτία, η οποία σύμφωνα με την πρωθυπουργό της, Νίκολα Στέρτζεον θα προσπαθήσει να μπλοκάρει το Brexit.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει το 2014, δεν υφίσταται πλέον» δήλωσε η Στέρτζεον και επανέλαβε ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι «πολύ πιθανό».
Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Panelbase που έγινε για λογαριασμό των Sunday Times, το 52% των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, έναντι του 48% που αντιτίθεται σε αυτήν.
Η επικεφαλής του SNP είπε ότι θα ζητήσει από τους βουλευτές του κόμματός της να αρνηθούν να δώσουν την «βουλευτική συγκατάθεσή τους» για ένα Brexit.
Ερωτηθείσα τι θα κάνει το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, η Στέρτζεον -το κόμμα της οποίας κατέχει 63 από τις 129 έδρες- είπε: «Το θέμα για το οποίο μιλάτε είναι εάν θα υπάρξει κίνηση να δοθεί συγκατάθεση από τους βουλευτές για τη νομοθεσία που θα βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση;»
«Κοιτάζοντάς το από λογική σκοπιά, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν θα υπάρξει αυτή η απαίτηση: υποπτεύομαι ότι η βρετανική κυβέρνηση θα έχει διαφορετική οπτική για αυτό και θα δούμε που θα καταλήξει αυτή η συζήτηση» πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα εάν σκέφτεται να ζητήσει από τους βουλευτές της να μη στηρίξουν αυτή την κίνηση συγκατάθεσης, είπε: «Φυσικά».
Την ίδια ώρα, μία αίτηση, στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου, που ζητά νέο δημοψήφισμα με ερώτημα το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ έχει συγκεντρώσει σχεδόν 3 εκατ. υπογραφές.
Το «κύμα» των πολιτών που υπογράφει την αίτηση είναι τέτοιο, που κάποια στιγμή η ιστοσελίδα «έπεσε», ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και μία δεύτερη αίτηση, που καλεί τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, να κηρύξει ανεξάρτητη την πρωτεύουσα της Μ. Βρετανίας, η οποία έχει ξεπεράσει τις 100.000 υπογραφές.

No comments:

Post a Comment