Wednesday 8 June 2016

Αλλα ψηφίζουν, πράττουν, άλλα λένε στα «παράθυρα»

Μπάμπης Παπαδημητρίου ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αλλα ψηφίζουν, πράττουν, άλλα λένε στα «παράθυρα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Ο τέταρτος από τους πέντε πυλώνες του τρίτου μνημονίου ασχολείται με τις διαρθρωτικές πολιτικές που αποσκοπούν στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης». Η πρώτη εξ αυτών αφορά στην αγορά εργασίας και στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι σχετικοί στόχοι του προγράμματος αναπτύσσονται σε έξι σημεία. Ενα εξ αυτών αφορά στην «επανεξέταση των θεσμών της αγοράς εργασίας» και τα άλλα πέντε ασχολούνται με την αδήλωτη εργασία, την επαγγελματική κατάρτιση, την ανάπτυξη των ικανοτήτων των εργαζομένων, την τεχνική βοήθεια που θα πάρει η Ελλάδα από τον ΟΟΣΑ και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και, τελικά, τον συνδυασμό αυτών με κατάλληλες αλλαγές στην εκπαίδευση.

Τέτοιες μέρες πριν από λίγα χρόνια, ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίαζε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι δεν ασχολήθηκαν με όσα έγραψαν οι «παλαιοί σύντροφοι» σε εκείνο το ξεχασμένο κείμενο. Κι ας είχε γίνει, στις 6 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, ο κ. Τσίπρας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περνώντας από το 4,6% στο 16,8%, που θα γινόταν 27% στην επανάληψη εκείνης της εκλογής, λίγες ημέρες αργότερα.

Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης είχε αναφερθεί στην «παραγωγική ανασυγκρότηση» που «είναι αλληλένδετη με την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την αναβάθμιση της εργασίας και του ρόλου των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων, την άμεση κατάργηση των εργασιακών νόμων που αποδυνάμωσαν την ισχύ των συμβάσεων εργασίας και την αποκατάσταση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, καθώς επίσης και με την ανάδειξη νέων μορφών συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, πέρα από τα παραδοσιακά, πελατειακά, κομματικά και εργοδοτικά δίκτυα».

Τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο 2015 ο τότε υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης διαδήλωσε την πρόθεσή του να περάσει σειρά ρυθμίσεων που αντιστοιχούσαν στους στόχους εκείνου του «αριστερού» προγράμματος. Από εκείνη τη φιλότιμη προσπάθεια πέρασε στις 2 Ιουλίου μόνον το άρθρο 72 του νόμου 4331, που ρητώς καταργήθηκε με τον νόμο 4336 λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 14 Αυγούστου, που επικύρωσε τον τρίτο γύρο του μνημονίου.

Σε λίγες εβδομάδες θα έρθουν οι προτάσεις για το νέο εργασιακό πλαίσιο, ύστερα από κρυφή, προσώρας, διαδικασία διαβούλευσης. Θα περιλάβει αλλαγές «προκειμένου να εξισορροπήσει την ευελιξία με τη δικαιοσύνη για εργαζόμενους και εργοδότες, αλλά και να λάβει υπ’ όψιν το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας και την ανάγκη επιδίωξης βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, καθώς και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τέλος, ξεχωριστά σημειώνεται ότι «οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης». Αυτά γράφει ο νόμος και θα ήταν καλό να μην τα αγνοούν οι φιλεργατικοί παράγοντες στα τηλεοπτικά παράθυρα.

No comments:

Post a Comment