Monday 20 June 2016

Χάνει έδαφος το «Leave» στη Μεγάλη Βρετανία

Πολιτική

Χάνει έδαφος το «Leave» στη Μεγάλη Βρετανία

Η αποσκίρτηση της Βαρόνης Βάρσι, εμβληματικής προσωπικότητας της εκστρατείας κατά της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ, προκαλεί τριγμούς στο στρατόπεδο του «Leave». Η ίδια θέτει στο στόχαστρο τον ίδιο τον Φάρατζ.
Τρεις μέρες πριν το Δημοψήφισμα, η καμπάνια Leave δέχεται απανωτά πλήγματα, με πρώτο απ όλα την αποσκίρτηση της Βαρόνης Βάρσι, ηγετικού στελέχους των Ευρωσκεπτικιστών.
Μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Αντιευρωπαϊκής Εκστρατείας, η Σαγίντα Βάρσι, μουσουλμάνα πακιστανικής καταγωγής, μέλος της Βουλής των Λόρδων, πρώην πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος και υφυπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έως την παραίτηση της το 2014 εξαιτίας της αεροπορικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, ανακοίνωσε στην πρωινή εκπομπή Today του Radio4 του BBC την αποχώρησή της από την Καμπάνια Leave και την προσχώρηση στο Remain.
«Γιατί κάποιος, όπως εγώ, που στέκομαι απέναντι στη σημερινή ΕΕ, που θέλω την μετεξέλιξη της σε κάτι διαφορετικό, πιο κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες, εγκαταλείπω το Leave; Είναι από αυτά που ακούω κάθε μέρα… ότι επίκειται εισβολή προσφύγων, βιαστών και Τούρκων», ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφασή της.
Πυρά της Βαρόνης Βάρσι κατά Φάρατζ
Η Βαρόνη Βάρσι ήταν μέχρι πρότινος ηγετικό στέλεχος των Ευρωσκεπτικιστών και πρώην υφ. Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση Κάμερον
Η Βαρόνη Βάρσι ήταν μέχρι πρότινος ηγετικό στέλεχος των Ευρωσκεπτικιστών και πρώην υφ. Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση Κάμερον
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Βαρόνη Bάρσι ήταν η αφίσα του Ν. Φάρατζ, επικεφαλής των Ευρωσκεπτικιστών, με την ουρά μεταναστών στα σύνορα της Σλοβενίας και οι επανειλημμένες εξαγγελίες του Michael Gove περί εκατομμυρίων Τούρκων που θα κατακλύσουν την Ευρώπη και τη Βρετανία. Η κ. Βάρσι κατηγόρησε τους μέχρι πρότινος συντρόφους της της Εκστρατείας Leave για εσκεμμένα ψεύδη προκειμένου να αποπροσανατολίσουν και να φανατίσουν τους ψηφοφόρους.
Την ίδια στιγμή η Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανιών, ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσονκαι ο πρόεδρος της Premier League Richard Scudamore, εκπρόσωπος των 20 μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών σωματείων της Αγγλίας, τοποθετήθηκαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης 10 νομπελίστες Οικονομολόγοι με επιστολή τους στον Guardian αναφέρονται στην τεράστια ζημιά που θα υποστεί η βρετανική οικονομία για μια τουλάχιστον δεκαετία σε περίπτωση Brexit.
Μαρία Καστρισιανάκη

No comments:

Post a Comment