Sunday 24 February 2013

ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟΚατακραυγή για τον θάνατο νεαρού που ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς
23/02/2013

Σοκ έχει προκαλέσει στο Βέλγιο η μετάδοση εικόνων από τηλεοπτικό δίκτυο, όπου παρουσιάζεται ένας νεαρός ο οποίος έχασε τη ζωή του το 2010 σε ένα πολύ μικρό κελί αστυνομικού τμήματος στην Αμβέρσα αφού έξι αστυνομικοί τον έθεσαν υπό έλεγχο με βίαιο τρόπο και ξυλοκοπήθηκε από τον ένα από αυτούς. 

Η υπουργός Εσωτερικών Ζοέλ Μιλκέ χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά σκανδαλώδη και επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός πως ο αστυνομικός που ξυλοκόπησε τον νεαρό άνδρα δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα. 

Παράλληλα, Φλαμανδοί βουλευτές καταδίκασαν την «εντελώς δυσανάλογη χρήση βίας» από την πλευρά των αστυνομικών. 

Συγκεκριμένα, το δημόσιο δίκτυο VRT παρουσίασε τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο στις 6 Ιανουαρίου του 2010 του 26χρονου Τζόναθαν Τζέικομπ, του οποίου του άρεσε το μπόντι-μπίλντινγκ και είχε αναπτύξει εξάρτηση από τις αμφεταμίνες. Εκείνη την ημέρα βρισκόταν εμφανώς σε στέρηση και ζήτησε από μια περίπολο της αστυνομίας στη μέση ενός δρόμου της Αμβέρσας να τον φροντίσει. 

Οι αστυνομικοί τον οδήγησαν τότε σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, όπου ο νεαρός αρνήθηκε να εγκλειστεί σε ένα δωμάτιο ασφαλείας και άρχισε να εκνευρίζεται, τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό. 

Οι υπεύθυνοι του ψυχιατρικού ιδρύματος αρνήθηκαν τότε να αναλάβουν τον ασθενή, τον οποίο έκριναν υπερβολικά βίαιο και οι αστυνομικοί ξαναμετέφεραν τον άνδρα, ως το αστυνομικό τμήμα του Μόρτσελ, στην περιφέρεια της Αμβέρσας. Εκεί τον έκλεισαν σε ένα κελί της απομόνωσης 3,5 τετραγωνικών μέτρων. 

Σύμφωνα με το VRT, οι αστυνομικοί πήραν εντολή από δικαστικό λειτουργό της εισαγγελίας να θέσουν υπό έλεγχο τον άνδρα ώστε ένας γιατρός να μπορέσει να του κάνει μια ηρεμιστική ένεση. 

Οι αστυνομικοί του τμήματος ζήτησαν τότε ενισχύσεις από την ειδική μονάδα επέμβασης της αστυνομίας της Αμβέρσας, τα μέλη της οποίας είναι γνωστά και ως «Ράμπο». 

Έξι αστυνομικοί με κράνη, ρόπαλα και ασπίδες, πέταξαν μια χειροβομβίδα κρότου μέσα στο πολύ μικρό κελί και εφόρμησαν κατά του Τζέικομπ, πιέζοντάς τον με το βάρος τους για περίπου δύο λεπτά για να του βάλουν χειροπέδες. 

Ο ένας από τους αστυνομικούς τον γρονθοκόπησε πέντε φορές, προτού ένας γιατρός του χορηγήσει ένεση με ηρεμιστικό. Τότε, οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν ότι ο νεαρός άνδρας δεν κουνιόταν πια. 

Η νεκροψία που έγινε στη συνέχεια έδειξε ότι ο 26χρονος πέθανε από εσωτερική αιμορραγία, η οποία προκλήθηκε από την βίαιη επέμβαση της αστυνομίας.    elzoni.gr

No comments:

Post a Comment