Monday, 25 February 2013




Σπαγγέτι γουέστερν μεταξύ «ιππότη» και «καθηγητή»

Ο Μπερλουσκόνι κατηγορεί για την ύφεση τον προϋπολογισμό που συνέταξε η κυβέρνηση Μόντι, αποδίδοντας την μείωση της κατανάλωσης στους υψηλότερους φόρους, και ειδικά στον αντιδημοφιλή φόρο ακίνητης περιουσίας. Ο Καβαλιέρε τώρα “πουλά” τον εαυτό του ως μεσσία.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε



ΔιαφημίσειςHome Heating & CoolingFind out which Appliances are Best With our Unbiased ReviewsConsumerReports.orgCanada's Oil SandsCenovus's Oil Sands Technologies Disturb Very Little Land. Learn Howwww.Cenovus.com
Το Νοέμβριο του 2011 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εγκατέλειψε την εξουσία. Τα πλήθη πανηγύριζαν, ψάλλοντας το Αλληλούια, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που άνοιξαν σαμπάνιες στο άκουσμα της πολυπόθητης είδησης.

Στην αποχώρηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την εξουσία, έβλεπαν την πτώση ενός σύγχρονου ρωμαίου αυτοκράτορα, βουτηγμένου στα σκάνδαλα και τη διαφθορά. Οι ηγέτες της Ευρώπης δεν μπορούσαν να κρύψουν την ικανοποίηση τους για τις εξελίξεις. Ο φόβος ότι ο Καβαλιέρε (ο ιππότης), όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται ο κύριος Μπερλουσκόνι, θα έθετε σε κίνδυνο το ευρώ, την ευρωζώνη, και τις μεταρρυθμίσεις, ήταν μεγάλος και γενικός. Ο Πρόεδρος Σαρκοζί και η Καγκελάριος Μέρκελ χαμογελούσαν χαιρέκακα, μόνο και μόνο στο άκουσμα του ονόματος Μπερλουσκόνι.

Πρωθυπουργός της Ιταλίας έγινε ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκε στην πολιτική κάστα των Βρυξελλών. Υπήρξε ψύχραιμος, υπεύθυνος και έφερε την σταθερότητα που ζητούσε ολόκληρη η Ευρώπη. Ο Προφεσόρε (ο καθηγητής) ακολούθησε πιστά το σενάριο Βερολίνου – Βρυξελλών, που προέβλεπε οικονομική λιτότητα και μεταρρυθμίσεις, ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο Σίλβιο Μπερλουκόνι αποτελούσε πια πολιτικό παρελθόν που παραδόθηκε στην κρίση της ιστορίας. Μήπως όμως τελικά δεν είναι έτσι;

Τις ημέρες αυτές ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάνει αυτό που κάνει καλύτερα από κάθε άλλον, μεταδίδει αισιοδοξία για το μέλλον και κάνει πολιτικό σόου στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, που συνεχίζεται με φρενήρεις ρυθμούς. Συζητά με τους υποστηρικτές του στις συγκεντρώσεις, κάνει αστεία, και σε αρκετές περιπτώσεις χοροπηδά μπροστά στον κόσμο, μεταφέροντας τις κερκίδες των γηπέδων στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Οι οικονομικές εξελίξεις δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για την πολιτική του επιχειρηματολογία. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει πέσει στο χαμηλότερο, ιστορικά, επίπεδο, οι πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών παρουσιάζουν μεγάλη πτώση, όπως και η βιομηχανική παραγωγή, η ύφεση πνίγει την ιταλική οικονομία και τις πολιτικές προοπτικές του Μάριο Μόντι.

Ο Μπερλουσκόνι κατηγορεί για την ύφεση τον προϋπολογισμό που συνέταξε η κυβέρνηση Μόντι, αποδίδοντας την μείωση της κατανάλωσης στους υψηλότερους φόρους, και ειδικά στον αντιδημοφιλή φόρο ακίνητης περιουσίας. Ο Καβαλιέρε τώρα “πουλά” τον εαυτό του ως μεσσία που θα μειώσει τους φόρους και θα καταργήσει τον απεχθή φόρο ακίνητης περιουσίας, χωρίς όμως να λεει, πως θα καλύψει τη μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι προσπαθούν να τον πλήξουν κάνοντας αναφορές σε κατηγορίες για σκάνδαλα. Ο κεντροαριστερός Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι δήλωσε στο Μιλάνο ότι, ενώ η Ιταλία καταστρεφόταν ο Μπερλουσκόνι “έπαιζε” με τη Ρούμπι. Πολλοί Ιταλοί πιστεύουν ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ντρόπιασε τη χώρα του, όμως άλλοι κάνουν λόγο για υπερβολές ακροαριστερών εισαγγελέων και συμμάχων τους στον Τύπο, που θέλησαν να πλήξουν τον Μπερλουσκόνι και τη δημόσια εικόνα του.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψαλίδα μεταξύ του Μπερλουσκόνι και των αντιπάλων του έχει κλείσει και ότι όλα τα εκλογικά αποτελέσματα είναι ανοικτά. Οι Γερμανοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβέλε, που μίλησε για αναγκαία “φιλο – ευρωπαϊκή” πορεία της Ιταλίας. Την ίδια ώρα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε κάθε προεκλογική συγκέντρωση προειδοποιεί για τον κίνδυνο “γερμανοποίησης” της Ευρώπης. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πολύ δύσκολο το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να υπερκεράσει τα πολιτικά εμπόδια και να κερδίσει της εκλογές, βλέπουν όμως να κερδίζει ένα καλό αποτέλεσμα στη Γερουσία, με τη Σικελία και τη Λομβαρδία ως πολιτικά του προπύργια. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να οδηγήσει την Ιταλία και την Ευρώπη σε πολιτικό αδιέξοδο. (ΠΗΓΗ BBC)


Πηγή: http://www.skai.gr/news/opinions/article/224254/spaggeti-gouestern-metaxu-ippoti-kai-kathigiti/#ixzz2LvmT42jT
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

No comments:

Post a Comment