Tuesday 19 February 2013


ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΘΝΟΣ
«E» 19/2
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα ΓράμματαΜέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση
ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Σοκ και δέος από τις εικόνες της τρομοκρατίας

Σοκάρουν οι εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του εργοταξίου της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής κατά την τρομοκρατική επίθεση της Κυριακής, ενώ συγκλονιστικές είναι και οι καταθέσεις των φυλάκων για όσα έζησαν στα χέρια των κουκουλοφόρων.

Σοκ και δέος από τις εικόνες της τρομοκρατίας
Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 54χρονου, μέλους της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην εμπρηστική επίθεση, ενώ συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, αναμένοντας και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών στο γενετικό υλικό που βρέθηκε στον τόπο της «καταδρομικής» επιχείρησης.
Τόσο ο συλληφθείς, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, όσο και μέλη του λεγόμενου Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, έχουν πλούσιο ιστορικό με εμπρηστικές δηλώσεις να παρακινούν τους αντιδρώντες σε αγώνα με κάθε κόστος, ακόμα και με θύματα.
Αυτοψία
Στη Χαλκιδική βρέθηκαν χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Ν. Παπαγιαννόπουλος, για να δουν από κοντά τις καταστροφές και να ενημερωθούν προσωπικά για την εξέλιξη των ερευνών.
Oσες κάμερες ασφαλείας γλίτωσαν από τη μανία των εισβολέων κατέγραψαν καρέ καρέ ένα μέρος της οργανωμένης επιχείρησης. Οπως φαίνεται, οι δράστες είχαν μαζί τους καραμπίνες και έσπασαν τις μπάρες εισόδ
Oσες κάμερες ασφαλείας γλίτωσαν από τη μανία των εισβολέων κατέγραψαν καρέ καρέ ένα μέρος της οργανωμένης επιχείρησης. Οπως φαίνεται, οι δράστες είχαν μαζί τους καραμπίνες και έσπασαν τις μπάρες εισόδου πριν βάλουν φωτιά στα μηχανήματα
Oσες κάμερες ασφαλείας γλίτωσαν από την καταστροφική μανία των εισβολέων κατέγραψαν καρέ καρέ ένα μέρος της οργανωμένης επιχείρησης. Κάμερα που βρίσκεται στην είσοδο του εργοταξίου κατέγραψε ομάδα ατόμων να εισβάλλει στις εγκαταστάσεις εκτοξεύοντας μολότοφ και αναμμένους πυρσούς και έναν απ' αυτούς να πυροβολεί με κυνηγετικό όπλο.
Λίγα λεπτά μετά, από το εσωτερικό του εργοταξίου φαίνονται να πλησιάζουν δύο από τους φύλακες, ο ένας εκ των οποίων με τα χέρια ψηλά. Σταματούν λίγα μέτρα από τις μπάρες της εισόδου και στη συνέχεια απομακρύνονται τρέχοντας προς το εσωτερικό.
Σοκ και δέος από τις εικόνες της τρομοκρατίας
Δευτερόλεπτα μετά, φτάνει μια δεύτερη ομάδα κουκουλοφόρων, φορώντας κουκούλες full face, και κάποιοι απ' αυτούς στρατιωτικές στολές παραλλαγής. Eνας απ' αυτούς σπάει τις μπάρες της εισόδου, άλλοι δύο κρατούν μολότοφ και ένας πυροβολεί με καραμπίνα. Είναι προφανώς ομάδα υποστήριξης όσων ενεργούν στο εσωτερικό του εργοταξίου. Λίγο μετά, αποχωρούν όλοι μαζί.
Απειλές
Aλλη κάμερα κατέγραψε άνδρες ασφαλείας να επιχειρούν να πλησιάσουν με πυροσβεστήρες φλεγόμενα οχήματα και μηχανήματα, αλλά να δέχονται την επίθεση των κουκουλοφόρων. Eνας απ' αυτούς αρπάζει τον ασύρματο από τον έναν υπάλληλο και απειλεί να τον πυρπολήσει. Eνας άλλος σπάει το τζάμι των γραφείων και πετάει μια μολότοφ στο εσωτερικό τους. Λίγα λεπτά μετά, οι εισβολείς αποχωρούν, αφήνοντας πίσω τους κόλαση φωτιάς.
Σοκ και δέος από τις εικόνες της τρομοκρατίας
Στην ένορκη κατάθεσή του στην αστυνομία, ο 34χρονος Χ.Α., υπάλληλος εταιρείας ιδιωτικής φύλαξης, περιέγραψε με δραματικό τρόπο τα όσα έζησε ο ίδιος και -κυρίως- δύο συνάδελφοί του.
«Επιτέθηκαν, χτύπησαν, έδεσαν και στη συνέχεια περιέλουσαν με βενζίνη τους συναδέλφους μου K.M. και Ν.Σ. που ήταν στην πύλη Π2 από όπου τους πήραν με τη βία και κατευθύνονταν προς την πύλη Π1. Οταν έφτασαν εκεί, άκουγα που τους απειλούσαν ότι θα τους βάλουν φωτιά και θα τους κάψουν ζωντανούς. Εγώ μαζί με τους άλλους συναδέλφους μου προσπάθησα να τους βοηθήσω, χωρίς όμως αποτέλεσμα διότι ορισμένα άτομα από το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισαν να πυροβολούν προς το μέρος μας, εμείς φοβηθήκαμε και υποχωρήσαμε», ανέφερε.
Σοκ και δέος από τις εικόνες της τρομοκρατίας
Χάθηκαν περιουσίες βιοπαλαιστών
Εξι τοπικοί μικροεργολάβοι της περιοχής Αρναίας, Μεγάλης Παναγιάς Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής, που δραστηριοποιούνται ως ομάδα, αναλαμβάνοντας υπεργολαβικά έργα στα μεταλλεία και αλλού, είχαν απώλειες μηχανημάτων και εξοπλισμού, με αξία που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. «Πέρα από τον εξοπλισμό της εταιρείας -13 κοντέινερ, ένα τροχόσπιτο, δύο φορτηγάκια ένα τζιπ και ένα λεωφορειάκι- κάηκαν τρία τετραξονικά φορτηγά σχεδόν καινούργια, ένα σκαπτικό GCB και δύο τρακτέρ. Αυτά ήταν περιουσία που ανήκε σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που δούλεψαν γενιές για να την αποκτήσουν. Χάθηκαν σε μια στιγμή, γιατί κάποιοι αντιδρούν στην επένδυση. Αν θεωρούν πως αυτό είναι δημοκρατία, καλά κάνουν», είπε στο «Εθνος» ο εργολήπτης Κ. Καραγιάννης. Οι 6 υπεργολάβοι κινήθηκαν δικαστικά κατά των αυτουργών.
Λάζαρος Τόσκας
Λάζαρος Τόσκας
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Παρέμβαση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
Εφέτης ανακριτής για τις έρευνες
Τον ορισμό εφέτη ανακριτή για όλες τις δικογραφίες με τα εκτεταμένα επεισόδια και τις καταστροφές που έχουν γίνει τους τελευταίους 10 μήνες στη Χαλκιδική με αφορμή τη μεταλλευτική δραστηριότητα της καναδικών συμφερόντων εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» ζητεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Η παρέμβαση της ανώτατης εισαγγελικής αρχής σημειώθηκε με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε προ 10ημέρου ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής Χρ. Πάχτας, καταγγέλλοντας τα κατά καιρούς σοβαρά επεισόδια, την εγκληματική δραστηριότητα κουκουλοφόρων, αλλά και την αδυναμία των Αρχών να προστατεύσουν αποτελεσματικά τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής που έχουν ταχθεί από τα τέλη του 2011 υπέρ της επίμαχης μεταλλευτικής δραστηριότητας, με συνέπεια να κινδυνεύει η ζωή τους.
Τόλης Παπαγεωργίου
Τόλης Παπαγεωργίου
Με βάση παραγγελία που έδωσε χθες ο αντεισαγγελέας ΑΠ Δ. Δασούλας προς τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, εισαγγελέα Εφετών Π. Γιαννάκη, αναμένεται να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών για να κριθεί εάν θα οριστεί εφέτης - ανακριτής.
Οι έρευνες
Παράλληλα αναμένεται να εξεταστεί εάν έχουν γίνει από τις αρμόδιες αρχές (αστυνομικές και δικαστικές) όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και τη δίωξη όσων έχουν εμπλακεί στα σοβαρά επεισόδια, καθώς έχει καταγγελθεί ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ανεπαρκείς σε αριθμό για να προστατεύσουν αποτελεσματικά τους απειλούμενους, καθώς και ότι οι δικαστικές έρευνες καθυστερούν και δεν έχουν ασκηθεί κακουργηματικές, αλλά πλημμεληματικές διώξεις, ενώ έχουν απειληθεί ζωές, έχουν γίνει εμπρησμοί αυτοκινήτων, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων με ρίψη μολότοφ, βεγγαλικών, φωτοβολίδων κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μηνυτήρια αναφορά του προς την Εισαγγελία ΑΠ ο Χρ. Πάχτας ανέφερε ότι από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου διάφορες ομάδες πολιτών υπό την προστασία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν σοβαρά και εκτεταμένα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή, αντιδρώντας στη μεταλλευτική δραστηριότητα.
Στην ίδια αναφορά περιέγραφε αναλυτικά τα επεισόδια που έγιναν στις 30/3/12 όταν το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίαζε στο Δημαρχείο Ιερισσού και έγινε επίθεση με τη συμμετοχή και κουκουλοφόρων, με ρόπαλα, ασπίδες, βόμβες μολότοφ, κυνηγετικά όπλα και ρίχτηκαν στο δημαρχείο καπνογόνα, αναμμένοι πυρσοί, μολότοφ με συνέπεια να κινδυνέψουν να καούν ζωντανοί οι εκπρόσωποι του ΟΤΑ, ενώ κουκουλοφόροι πυρπόλησαν τα αυτοκίνητά τους.
Παράλληλα αναφέρθηκε σε αντίστοιχα επεισόδια που έγιναν στις 5/8/12, ύστερα από διαδήλωση που πραγματοποίησαν πολίτες με επικεφαλής βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις Σκουριές Χαλκιδικής. Με την επέκταση των επεισοδίων χρησιμοποιήθηκαν πάλι μολότοφ, βεγγαλικά κ.λπ., κάηκαν 50 στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικές εκτάσεις, ενώ εμποδίστηκε στο έργο της η Πυροσβεστική και πυρπολήθηκαν περιπολικό της Αστυνομίας και πούλμαν που μεταφέρει εργαζομένους. Αντίστοιχη αναφορά γίνεται και σε επεισόδια του περασμένου Οκτωβρίου και διαπιστώνεται η αδυναμία των Αρχών να παράσχουν αποτελεσματική προστασία μολονότι κινδυνεύουν ζωές.
Οι εισαγγελικές αρχές θα εξετάσουν τώρα αν δικαιολογείται η συνέχιση της προανάκρισης επί μήνες, εάν έχουν σχηματιστεί οι κατάλληλες δικογραφίες και έχουν γίνει οι κατάλληλες διώξεις, καθώς έχει καταγγελθεί ότι έπρεπε να έχει ασκηθεί σε βαθμό κακουργήματος.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Ελεύθερος ο 54Χχρονος συλληφθείς
Εμπρηστικές δηλώσεις για «εντάσεις και θύματα»
Ο 54χρονος Λάζαρος Τόσκας, που συνελήφθη αργά το βράδυ της Κυριακής, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στον εμπρησμό οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι στην εισαγγελέα Πολυγύρου, Μαγδαληνή Γαλάταλη. Η τελευταία αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο.
Τον είχαν κατονομάσει τρεις φύλακες ως έναν από τους υποκινητές της επίθεσης. Ο ίδιος απάντησε καταθέτοντας μήνυση, ενώ δέχτηκε να γίνει λήψη γενετικού υλικού ώστε να αποδείξει ότι δεν συμμετείχε στην επίθεση.
Ο Λ. Τόσκας είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, και ήταν εκλεγμένος αντιπρόσωπος στην πανελλαδική συνδιάσκεψη. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον νέο δήμο Αριστοτέλη. Είναι από τους πρωτεργάτες των επιτροπών αγώνα ενάντια στα ορυχεία και έχει πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις κατά της επένδυσης, με εμπρηστικά άρθρα, δηλώσεις, συνεντεύξεις, αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Σε συνέντευξή του παρομοίαζε την κατάσταση στη Βόρεια Χαλκιδική με αυτή της Κερατέας και προειδοποιούσε για θύματα. «Οχι μόνο δεν θα αφήσουμε να προχωρήσει η εξόρυξη, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξουν ούτε τρύπα», ανέφερε και απηύθυνε τελεσίγραφο «διαφορετικά θα έχουμε εντάσεις, ίσως και θύματα».
Παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων
Ζητούσε αγώνα «με το όπλο μπροστά»!
Ακόμη πιο εμπρηστικός αποδεικνύεται ο ρόλος του λεγόμενου Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. Ο ιδρυτής και επικεφαλής του, Τ. Παπαγεωργίου, μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση κατά του χρυσού στις Σάπες Ροδόπης, άφησε άφωνους ακόμη και τους πιο θερμόαιμους από τους αντιδρώντες, ζητώντας αγώνα «με το όπλο μπροστά», με κάθε κόστος, ακόμη κι αν ανοίξουν κεφάλια, ή σκοτωθούν παιδιά, και παρακινώντας τους κατοίκους να κάψουν γεωτρύπανα.
«Εμείς επάνω στη Χαλκιδική δίνουμε τον υπέρ πάντων αγώνα. Δεν λογαριάζουμε ούτε αν σπάσουν κεφάλια, ούτε αν μπούμε φυλακή, ούτε αν σκοτωθούν παιδιά, γιατί όλα αυτά μπαίνουν μέσα στην Ιστορία», είπε και πρόσθεσε: «Με το όπλο μπροστά και όταν λέω με το όπλο μπροστά το εννοώ».
Κάλεσε ακόμη τους Θρακιώτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Χαλκιδικής: «Οταν λοιπόν υπήρχε γεωτρύπανο σε μας, πηγαίναμε και τους καίγαμε. Δεν δούλεψε γεωτρύπανο σε μας. Ολα τα κάψαμε και τα ανατινάξαμε», τους είπε, εξηγώντας πως αυτός είναι ένας τρόπος να προκληθεί η αστυνομία και να φτάσουν τα ΜΑΤ. «Από τη στιγμή που θα έρθουν μονάδες των ΜΑΤ σε αυτόν τον χώρο, το παιχνίδι το έχουν χαμένο».
Ο Τ. Παπαγεωργίου είναι συνεργάτης της βουλευτού Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Ιγγλέση, η οποία προχτές πήγε στην αστυνομική διεύθυνση Πολυγύρου απαιτώντας την απελευθέρωση όσων είχαν προσαχθεί.
ΣΥΡΙΖΑ
Απαράδεκτα τα γεγονότα
Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποδοκιμάζει τα γεγονότα στις Σκουριές, χαρακτηρίζοντάς τα ως απαράδεκτα, και διαχωρίζει τη θέση του από πράξεις που όπως αναφέρει υπονομεύουν και συκοφαντούν τους κοινωνικούς αγώνες.Παράλληλα, καταγγέλλει προσπάθεια στοχοποίησης του κόμματος ως υπεύθυνου πολιτικού χώρου για τα γεγονότα, και χαρακτηρίζει ως επικίνδυνη επιλογή για τις πολιτικές ελευθερίες την απόδοση της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας στο μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Λάζαρου Τόσκα, λόγω της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις.
Ευ. Βενιζέλος
Τραύμα σε κρίσιμη εποχή
«Η επιλογή της αντιπολίτευσης για έναν δήθεν ανένδοτο, για ένα κίνημα ανυπακοής που προέρχεται από πολλές και διάφορες μήτρες πολιτικές, δεν οδηγεί πουθενά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος και επισήμανε πως το συνταγματικό τόξο όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής πρέπει να αποτυπώνεται σε αυτό που αφορά την ελληνική πολιτική συναίνεση, την καταδίκη της βίας, την ανακοπή του εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας. «Φαινόμενα όπως αυτό στη Χαλκιδική, στις Σκουριές, πρέπει να καταδικάζονται απερίφραστα. Είναι φαινόμενα που συκοφαντούν τη χώρα, τη βλάπτουν, προκαλούν μεγάλο τραύμα σε μια κρίσιμη στιγμή, λίγο πριν σταθεροποιηθεί η υπόθεση της ανάκαμψης» ανέφερε.
Ν. Δένδιας
Πρέπει να εξασφαλίσουμε τις επενδύσεις
«Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου», ξεκαθάρισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, ο οποίος συνοδευόμενος από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγο Ν. Παπαγιαννόπουλο, επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Πολυγύρου και το εργοτάξιο των Σκουριών. «Εχουμε όλοι την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα. Είναι γνωστό ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο, το δραματικό πρόβλημα της ανεργίας», πρόσθεσε.
ΓΣΕΕ
Καταγγελίες και καταδίκη
Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την εγκληματική εισβολή των κουκουλοφόρων που είχε ως αποτέλεσμα και τον τραυματισμό εργαζομένων, ενώ στην απόλυτη καταδίκη της επίθεσης προχώρησε το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, υπογραμμίζοντας πως σε μία δημοκρατική χώρα υπάρχουν άλλοι τρόποι διεκδίκησης.    ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment