Monday 18 February 2013


Επισκόπηση τύπου

«Καινούργια αρχή πάνω από το γκρεμό»

Ενόψει των εκλογών στην Κύπρο οι κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη Μεγαλόνησο επαναλαμβάνονται. Το μέγα θέμα στον τύπο όμως είναι το νέο διατροφικό σκάνδαλο.
«Καινούργια αρχή πάνω από το γκρεμό» επιγράφει ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται στην Κύπρο. «Εν μέσω της πιο βαθιάς κρίσης της, η Κύπρος εκλέγει έναν νέο πρόεδρο την Κυριακή. Σημαντικά επίσης είναι η επιρροή της ΕΕ και το ψυχρό κλίμα ανάμεσα στους δυο γείτονες στο νησί». Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται κυρίως στους υποψήφιους των κομμάτων και καταλήγει αναφερόμενο στο σχέδιο Ανάν, το οποίο απέτυχε. Η εφημερίδα γράφει πως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία του σχεδίου ήταν εκείνο που αφορούσε στη χρήση του εδάφους και τους υπεδάφους. Τώρα η κρίση φαίνεται να ξεδιπλώνει μία νέα δυναμική.
Το φαβορί των εκλογών Νίκος ΑναστασιάδηςΤο φαβορί των εκλογών Νίκος Αναστασιάδης
«Περίπου 1.000 Ελληνοκύπριοι κατέθεσαν τους προηγούμενους έξι μήνες αίτηση σε μια τουρκική επιτροπή που βρίσκεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία προσφέρει αποζημιώσεις σε όσους παραιτούνται από τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής θεωρούνταν εθνική προδοσία. 'Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 30%’ εκτιμά το πολιτικό ίδρυμα Friedrich Ebert. Πριν από την κρίση κανείς δεν ανέμενε κάτι τέτοιο».
«Έτσι λειτουργεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Κύπρο» επιγράφει ρεπορτάζ του το Focus, το οποίο επανέρχεται, μετά το χθεσινό δημοσίευμα της Die Welt, στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη Μεγαλόνησο: «Η Κύπρος βρίσκεται στον γκρεμό. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να σώσουν τώρα την Κύπρο από την κατάρρευση. Παρόλα αυτά γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η χώρα είναι ένα πλυντήριο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Και το περιοδικό εξηγεί πως γίνεται αυτό, επικαλούμενο μελέτη του αμερικανικού thinktank „Global Financial Integrity“. «Ρώσοι έμποροι πετρελαίου και φυσικού αερίου πουλούσαν τα προϊόντα τους σε θυγατρικές εταιρείες στην Κύπρο – και μάλιστα σε τιμές που απέχουν από τις πραγματικές τιμές στην αγορά. Οι θυγατρικές εταιρείες πουλούσαν με τη σειρά τους τις πρώτες ύλες στις κανονικές τιμές κάνοντας τεράστια κέρδη. Αυτά φορολογούνταν ελάχιστα στην Κύπρο και ξεπλένονταν στις τράπεζες του νησιού. Και τότε το κεφάλαιο επέστρεφε πάλι πίσω στη Ρωσία».
Το νέο μέγα διατροφικό σκάνδαλο
Τα ύποπτα λαζάνια...Τα ύποπτα λαζάνια...
Το θέμα που κυριαρχεί στο γερμανικό τύπο είναι το διατροφικό σκάνδαλο με το νοθευμένο κρέας. Η Westdeutsche Allgmemeine Zeitungγράφει: «Διερωτάται κανείς πώς ο Γάλλος κατασκευαστής Comigel είχε κέρδος από τα κατεψυγμένα λαζάνια που διακινούσε, όταν αντί για κρέας αλόγου στην ετικέτα, αναγραφόταν βοδινό κρέας. Οι άνθρωποι του κλάδου διαβεβαιώνουν ότι το αλογίσιο κρέας είναι ακριβότερο. Αυτό το σκάνδαλο φαίνεται να είναι ακόμα στην αρχή του. Ποιος ξέρει τι θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα».
Η Rheinische Post σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Είναι ανησυχητικό ότι οι έλεγχοι για άλλη μια φορά απέτυχαν. Αντί για κρέας αλόγου, θα μπορούσαν να βρίσκονται δηλητηριώδεις ουσίες στην ωραία συσκευασία με τα λαζάνια. Αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο. Στα διατροφικά σκάνδαλα ο ανυπεράσπιστος καταναλωτής ζει διαρκώς το ίδιο πράγμα: βλέπει μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Μετά αρχίζουν οι αλληλοκατηγορίες σε τοπικό επίπεδο, σε ομοσπονδιακό επίπεδο και στην ΕΕ. Το προϊόν αποσύρεται από την κυκλοφορία και επιβάλλονται τότε κάποιες ψευτοκυρώσεις. Μέχρι την επόμενη φορά». 

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου                             dw de
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

No comments:

Post a Comment