Tuesday, 19 February 2013


Η μάχη κατά της ανεργίαςΣυζητούν για επενδύσεις με φόντο την φρίκη της Χαλκιδικής

Σε ένα εξαιρετικά εκρηκτικό κλίμα, ειδικά μετά την τρομοκρατική ενέργεια στις Σκουριές Χαλκιδικής, η τρικομματική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα.

Άναυδη η κοινή γνώμη (η ελληνική, αλλά δυστυχώς και η διεθνής) παρακολουθεί τις αποκαλυπτόμενες φρικιαστικές λεπτομέρειες από την επίθεση των κουκουλοφόρων στις εγκαταστάσεις της καναδικών συμφερόντων εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» κατά εργαζομένων σ’ αυτήν.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα επισκέπτεται την χώρα μας ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, Πρόεδρος μιας χώρας που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές στην Ελλάδα, καθώς εδώ δραστηριοποιούνται περί τις 150 γαλλικές επιχειρήσεις, που απασχολούν περί τους 30.000 εργαζόμενους.

Γι’ αυτό άλλωστε το ενδιαφέρον στρέφεται στην επιχειρηματική συνάντηση με την συμμετοχή 150 εκ των σημαντικοτέρων επιχειρηματιών από τη Γαλλία και την Ελλάδα, παρουσία του Προέδρου Ολάντ και του πρωθυπουργού Σαμαρά.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των κυρίων Ολάντ και Σαμαρά βρέθηκαν οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, οι επιπτώσεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην παρατεταμένη ύφεση και κυρίως οι πολιτικές για την Ανάπτυξη.

Για την ελληνική κυβέρνηση, η επίσκεψη συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθειά της να σταθεροποιήσει την πορεία της Οικονομίας και να επαναφέρει την χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο ίδιος ο κ. Ολάντ προετοίμασε την επίσκεψή του με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα.

«Έρχομαι για να προσφέρω την στήριξή μας» δήλωσε. «Έρχομαι για να δηλώσω την διαθεσιμότητα της Γαλλίας να συμβάλει στην ανάπτυξη με την συνεργασία των διοικητικών μας μηχανισμών, τη δέσμευση των γαλλικών επιχειρήσεων, την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».


Ο Γάλλος Πρόεδρος υπενθυμίζει ότι συνέβαλε ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και διαμηνύει ότι η Γαλλία και οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να συμβάλουν στο επόμενο στάδιο που είναι η ανάπτυξη.

Και βέβαια, αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται είναι σκληρό αλλά έχει αρχίσει και αποδίδει.

Πέρα από την πολιτική στήριξη, Σαμαράς και Ολάντ εντοπίστηκαν τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και τις επενδύσεις από γαλλικές εταιρίες αλλά και την συμμετοχή τους στις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η χώρα μας. Η ενέργεια και οι υδατικοί πόροι αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι μέσα στους τομείς του ενδιαφέροντός τους.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ολάντ θα θέσει μεταξύ άλλων και την αγορά γαλλικών φρεγατών από το ελληνικό κράτος. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι αρνητική υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα βρεθεί τρόπος να μεταφερθούν οι πληρωμές εν ευθέτω χρόνω αφού είναι σαφές ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν αντέχει τώρα τέτοιες κινήσεις.

Στην Αθήνα, ο κ. Ολάντ θα έχει και μια σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά όχι και με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, που στο παρελθόν είχε αποκαλέσει τον Γάλλο Πρόεδρο «Ολαντρέου».

Η σύσκεψη των αρχηγών

Χθες, παραμονή της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, συνεδρίασαν και πάλι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με την παρουσία του υπουργού των Οικονομικών, αλλά και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την πιεστική ανάγκη να ενισχυθεί η απασχόληση, καθώς τα ποσοστά ανεργίας που ανακοινώνονται τον τελευταίο καιρό τρομάζουν και έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις Βενιζέλου

«Οι παρεμβάσεις στην πραγματική οικονομία ξεκινούν από τις τράπεζες, τη ρευστότητα, από την ανάγκη να υπάρξουν συνέργιες ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα και τους χρηματοδοτικούς θεσμούς του ΥΠΑΝ, για νέους μικροεπιχειρηματίες, για μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι η πρώτη μας απόφαση που θα πάρει τη μορφή μιας δέσμης προγραμματικών συμβάσεων».

Σχετικά με το ζήτημα κοινωνικής συνοχής, της ανεργίας, της απόλυτης ανεργίας, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι στη χτεσινή παρουσίαση του Σχεδίου του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα που θα αφορά 700.000 εργαζόμενους και πως γι' αυτό χρειάζεται μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ, από τα διαρθρωτικά ταμεία, από το ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης στο κοινωνικό ταμείο, «προκειμένου να έχουμε μεγάλης κλίμακας παρέμβαση, είτε μέσω των δήμων και των φορέων κοινωνικής οικονομίας είτε μέσω των επιχειρήσεων».

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, όπως είπε, ότι κάποια θέματα που συζήτησε το πρωί παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ σε παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, «γίνονται κοινή θέση της κυβέρνησής μας».

Για τους αγρότες ανέφερε ότι η δέσμη αποφάσεων της κυβέρνησης πρέπει να υλοποιηθεί και πρόσθεσε ότι οι τρεις αρχηγοί είδαν ξανά συνταξιοδοτικά θέματα, θέματα πετρελαίου κίνησης, ακόμα και θέματα ΦΠΑ εφοδίων.

Όσον αφορά στη δημόσια διοίκηση, σημείωσε ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και των δομών και των προσώπων, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της κινητικότητας ώστε να μην υπάρχει καμία μυθολογία περί απολύσεων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν και τόνισαν ότι «κανένας άνεργος ανεξάρτητα από το τι ένσημα έχει, δεν θα μείνει ακάλυπτος ιατροφαρμακευτικά».

Οι δηλώσεις Κουβέλη

«Συζητήσαμε για τα ζητήματα της οικονομίας και γενικότερα της οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Βεβαίως υπήρξε ειδική, πολύ ειδική, συζήτηση για τα ζητήματα της ανεργίας. Κανένας άνεργος δεν πρέπει να μείνει έξω από το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους. Πρέπει να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, όπως επίσης αξιοποιώντας μέρος του ΕΣΠΑ, μαζί με άλλα προγράμματα, θα προχωρήσει η επανακατάρτιση, η κατάρτιση και η εκπαίδευση ιδιαίτερα νέων ανδρών και γυναικών.

Βεβαίως, το συνολικότερο πρόβλημα της ανεργίας δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αυτόν τον τρόπο. Αντιμετωπίζεται κυρίως και κατεξοχήν με την ανάπτυξη. Και είναι στις συγκεκριμένες στοχεύσεις, άμεσες στοχεύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Υπάρχει, πράγματι, ένα πρόβλημα χρηματοδότησης της αγοράς. Κι εδώ πρέπει να υπάρξει- αυτή είναι η πρόταση και η διεκδίκηση από τη μεριά μου- μια προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αγορά για να μπορέσει να λειτουργήσει. Κι αυτό είναι προφανές ότι αφορά και στην οικονομία αλλά αφορά κυρίως στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ετέθη και το ζήτημα των αγροτών. Είναι στη μέριμνά μας και στην αντιμετώπιση που προωθούμε να υπάρξει ρύθμιση, να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, για την κίνηση των αγροτών και αναφέρομαι στο πετρέλαιο, μαζί με άμεσα μέτρα που αφορούν στην ένταξη της συνταξιοδότησης όλων εκείνων που έχουν βρεθεί στο προσυνταξιοδοτικό στάδιο κι έχουν γεννηθεί το 1948 και το 1949. Αυτά αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαμε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Οι δηλώσεις Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η Ι. ελληνική οικονομία με έμφαση στην ανεργία και ιδιαίτερα την ανεργία των νέων.

Οι δηλώσεις Βρούτση
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συζητήθηκε το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση και θα έρθει στη Βουλή.

Επίσης ανέφερε ότι έγινε συζήτηση, όπως είπε, για εξοικονομήσεις στο υπουργείο του, καθώς και για δράσεις σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

 Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι «σε άλλη μία συνάντηση, η τριανδρία της καταστροφής επιβεβαιώνει την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική του «λάθους»» και προσθέτει ότι οι κύριοι Σαμαράς, Κουβέλης και Βενιζέλος «επιμένουν πεισματικά σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και το μόνο που κάνει με βεβαιότητα είναι να καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία».

Το δε όψιμο ενδιαφέρον των συγκυβερνώντων, ιδιαίτερα για την ανεργία, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα στη χώρα μας, είναι υποκριτικό όταν ειδικά ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα την αντιμετωπίσει εφαρμόζοντας επιθετικότερα την ίδια πολιτική λιτότητας, που μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια την τριπλασίασε».                elzoni.gr

No comments:

Post a Comment