Monday 4 February 2013


ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΝΟ

Απεργία ναυτικών: Και στον ορίζοντα επιστράτευση

Απεργία ναυτικών: Και στον ορίζοντα επιστράτευση

Τo ναυάγιο στην απογευματινή συνάντηση που είχαν ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτεργατών (ΠΝΟ), με στόχο να αμβλυνθούν οι διαφορές των δύο πλευρών και να λήξει η απεργία, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.

Νωρίτερα ο κ. Μουσουρούλης είχε θέσει προθεσμία μέχρι αύριο να τερματίσουν την απεργία οι ναυτεργάτες και διαβεβαίωσε ότι οι οφειλές των ακτοπλόων προς τους εργαζόμενους θα εξοφληθούν σε δύο δόσεις, δηλώνοντας παράλληλα πως το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας θα παραμείνει αυτοτελές.

Κατόπιν αυτών, «περιμένω αύριο την απόφαση τα ΠΝΟ για λήξη της απεργίας», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε λακωνικά ότι τότε «η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της».

Η δήλωση του κ. Μουσουρούλη: Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου κινείται και δρα με γνώμονα τη διατήρηση στο ακέραιο, τώρα και στο μέλλον, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Η κυβέρνηση κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους. Ενημερωθήκαμε ότι οι οφειλές των ακτοπλοϊκών εταιρειών στους εργαζόμενους θα εξοφληθούν σε δύο δόσεις. Ενημέρωσα την ΠΝΟ ότι ο Οίκος Ναύτου θα συνεχίσει, με νομοθετική ρύθμιση, να παρέχει υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο κεντρικό του κατάστημα και στα παραρτήματα. Ενημέρωσα επίσης ότι το Γραφείο Ευρεύσεως Ναυτικής Εργασίας θα παραμείνει αυτοτελές και θα ενισχυθεί, προκειμένου να μπορεί να υλοποιεί προγράμματα στήριξης και ανακούφισης των ναυτικών μας. Περιμένω αύριο απόφαση της ΠΝΟ για λήξη της απεργίας.

Δημοσιογράφος: Τι θα γίνει σε περίπτωση που η ΠΝΟ συνεχίσει την απεργία της;

Υπουργός: Σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς δήλωσε πως η Ομοσπονδία περιμένει από το υπουργείο να καταθέσει εγγράφως τις θέσεις του. Γνωστοποίησε παράλληλα ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ θα συνέλθει αύριο Τρίτη προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.
Νωρίτερα σήμερα, το ΠΑΣΟΚ επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος της κυβέρνησης με την ΠΝΟ και όλους τους φορείς της ναυτιλίας ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις στο θέμα της απεργίας. Σημείωσε επίσης πως πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των ναυτικών και των επιχειρήσεων του κλάδου για την καταβολή των δεδουλευμένων στην ακτοπλοΐα και τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Απεργία ναυτικών: Και στον ορίζοντα επιστράτευση
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη να καταλήξει ο διάλογος του υπουργείο Ναυτιλίας με την ΠΝΟ «σε αντιμετώπιση των προβλημάτων των ναυτικών και σε λύση της απεργίας».
Απεργία ναυτικών: Και στον ορίζοντα επιστράτευση
«Είναι αδιανόητο εργοδότες να οφείλουν δεδουλευμένα έξι μηνών. Το ελληνικό δημόσιο οφείλει να εξοφλήσει τις οφειλές του για τις άγονες γραμμές και, αμέσως, να πληρωθούν οι ναυτικοί», επισήμανε η ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα της ακτοπλοΐας δεν λύνονται όσο αφήνονται «κάτω από το χαλί».
Οι ναυτεργάτες εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο αίτημά τους για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και πληρωμή των δεδουλευμένων, καταγγέλλουν δε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, με τον απόπλου του «Φαιστός Παλλάς» από το Ηράκλειο της Κρήτης. Το πλοίο κατέφθασε στον Πειραιά το πρωί της Δευτέρας μεταφέροντας 130 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ καταγγέλλει ότι «χθες το βράδυ, στο λιμάνι του Ηρακλείου διαδραματίστηκαν απερίγραπτες σκηνές κατευθυνόμενης βίας και τρομοκρατίας με στόχο τους απεργούς ναυτεργάτες. Ομάδες ροπαλοφόρων τραμπούκων εισέβαλαν στο πλοίο 'ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ' προκειμένου να εξαναγκασθεί ο Πλοίαρχος και το πλήρωμα να εκτελέσουν το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς, μεταφέροντας αγροτικά προϊόντα, πράγμα που τελικά το πέτυχαν».
«Είναι προφανές ότι στόχος της παραπάνω ενέργειας είναι το σπάσιμο μιας καθ' όλα επιτυχημένης απεργίας από τη μια μεριά και η δημιουργία συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού, στρέφοντας τη μια ομάδα εργαζομένων εναντίον της άλλης» καταλήγει η ανακοίνωση.    HMERHSIA

No comments:

Post a Comment