Tuesday 5 February 2013


Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΛΑΘΟΣ» ΤΟΥ ΔΝΤΜοιρασμένες οι ευθύνες ανάμεσα σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ
05/02/2013

Η συζήτηση για το «λάθος» του ΔΝΤ ως προς τον πολλαπλασιαστή υπολογισμού της ύφεσης στην Ελλάδα καλά κρατεί και αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, κατέθεσε την προσωπική του άποψη.

Σύμφωνα με αυτή, δεν πρόκειται για ένα «τεχνικό λάθος» βάσει του οποίου όλες οι ευθύνες επιρρίπτονται στο Ταμείο, καθώς αυτές είναι μοιρασμένες μεταξύ του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι στο δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής προβλέπεται η ρήτρα της «βαθύτερης ύφεσης», η οποία οδηγεί «σε επαναδιαπραγμάτευση και αναθεώρηση της σύμβασης».

Θεωρεί ότι οι εταίροι πρέπει να αντιληφθούν πού οδήγησε η εμμονή τους στις οικονομικές ιδεοληψίες του νεοφιλελευθερισμού, αλλά, τονίζει, πως «το κλειδί» το κρατάμε στα χέρια μας και ότι οι βασικές προϋποθέσεις για τη «στροφή» της χώρας είναι «εσωτερικές» και κυρίως «πολιτικές και κοινωνικές».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα πρέπει να εμμείνει «στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη συνεπή προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων» θεωρώντας ότι αυτό είναι το «σημείο ισορροπίας» της σχέσης της Ελλάδας με τους εταίρους.
  
Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι όσα αποκάλυψε η έκθεση Μπλανσάρ είχαν εντοπιστεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου και συνδέει την επιλογή του τότε πρωθυπουργού και την από μέρους του αποδοχή να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ακριβώς με τη διαπραγμάτευση για τη διόρθωση αυτών των προβλημάτων.

Για την Ελλάδα προσθέτει ότι μετά το 2009 ποτέ δεν βρέθηκε μπροστά στο δίλλημμα «αν θα επιλέξουμε μια καλή ή μια κακή λύση. Το δίλημμα ήταν πάντα ανάμεσα σε μια κακή και μια απολύτως καταστροφική λύση». elzoni.gr

No comments:

Post a Comment