Το Μνημόνιο στην Κύπρο, μήπως... λύσει και το Κυπριακό; |
|
Της Ζέζας Ζήκου |
|
|
|
Απέτυχε στην πολυδιαφημισμένη δανειοδότηση από τη Ρωσία. Και τι να πούμε για την Κίνα, την οποία παρουσίαζε ως τον... ισχυρό αδέσμευτο χρηματοδότη του. Ούτε τα πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου, που είναι υπαρκτά, δεν γοήτευσαν κάποια μεγάλη δύναμη να σπεύσει προς βοήθειά του. Τελικώς, ο Χριστόφιας με δάκρυα στα μάτια ζήτησε Μνημόνιο, αλλά και αυτό του το αρνήθηκαν! Αλλά αφού είναι πρόθυμος ο Αναστασιάδης να προσφέρει από καρδιάς «και γην και ύδωρ....», οι λοιποί περισσεύουν.
Η Κύπρος έχει βυθιστεί στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως, αφού υπέστη ισχυρούς κραδασμούς και από τη χρεοκοπία της Ελλάδας και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Η υπερεξαρτημένη από τον τραπεζικό τομέα κυπριακή οικονομία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσεως χρέους, κλονίστηκε, επίσης, από την τραγική ιστορία αμέλειας του Χριστόφια. Η καταστροφή από τα πυρομαχικά στο Μαρί της Λεμεσού, που τίναξε κυριολεκτικά στον αέρα τον Ιούλιο του 2011 τον κύριο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Κύπρου, κόστισε τη ζωή δεκατριών ανθρώπων και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ο Νίκος Αναστασιάδης κατ’ ουσίαν έχει ήδη εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο με 45,46%, και προφανώς είναι καλύτερος από τον συνυποψήφιό του Σταύρο Μαλά που εκπροσωπεί το ΑΚΕΛ του Χριστόφια, που κατέστρεψε την Κύπρο ύστερα από μια εγκληματική πενταετία. Ο Αναστασιάδης δεν έχει απλώς ταχθεί υπέρ του επερχόμενου κυπριακού Μνημονίου (όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο κομμάτι των Ελληνοκυπρίων), αλλά μετουσιώνει στο πρόσωπό του την εύνοια της Αγκελα Μέρκελ. Ο Αναστασιάδης ουδέποτε έκρυψε τα πιστεύω του στο Σχέδιο Ανάν και στο Μνημόνιο χωρίς αναστολές, που δημιουργούν ένα πραγματικά επικίνδυνο μείγμα. Η οικονομική υποταγή της Κύπρου μπορεί να μην αποδειχθεί πρόσκαιρη και ίσως αποτελέσει την αρχή μια νέας τραγωδίας με την υπογραφή ενός σύγχρονου γερμανικής εμπνεύσεως νέου Σχεδίου Ανάν.
Αν τα αναφέρω όλα αυτά, είναι γιατί προβληματίζουν τα βάσιμα σενάρια ότι με μοχλό το Μνημόνιο θα ασκηθούν πολιτικές πιέσεις στην ηγεσία της «νέας» Κύπρου προκειμένου να δεχθεί τετελεσμένα γεγονότα. Να υποχρεωθεί, δηλαδή, να συμφωνήσει σε μια λύση του Κυπριακού κατά τα πρότυπα του επονείδιστου Σχεδίου Ανάν. Να σας θυμίσω ότι εκβιαζόμενη η Κύπρος προκειμένου να ενταχθεί στην Eυρωπαϊκή Eνωση με «Δούρειο Iππο» το Σχέδιο Aνάν, είχε κληθεί να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα: τη νομιμοποίηση της εισβολής του τουρκικού «Aττίλα». Ηταν το πολιτικό τερατούργημα των Aμερικανοβρετανών κομμένο και ραμμένο στις επιθυμίες της Tουρκίας και του παμπόνηρου νομικού Nτενκτάς. Καταργούσε την ενότητα του ελληνοκυπριακού κράτους, εξισώνοντας τις δύο κοινότητες. Δηλαδή καταργούσε την (αρχαιότατη) αρχή της πλειοψηφίας και την αντικαθιστούσε με την αρχή της ομοφωνίας δύο άνισων πλην εξισωμένων κοινοτήτων, οδηγώντας σ’ ένα ομοίωμα κράτους, θνησιγενούς και ανεμπράγματου. Τότε οι φανατικοί προπαγανδιστές του Σχεδίου Ανάν στην Ελλάδα και στην Κύπρο ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Αναστασιάδης, που αναμένεται να εκλεγεί σήμερα πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε...
Η ισχυρή οικονομική γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποκάλυψε, προχθές Παρασκευή, οργανωμένο σχέδιο της Ε.Ε. για τη συμμετοχή πλούσιων Ρώσων καταθετών στο Μνημόνιο διάσωσης της Κύπρου και, επίσης, ένα «κούρεμα» του κυπριακού χρέους και τη θέσπιση ενός πρόσθετου φόρου μεγάλης περιουσίας. Πάντως, ο Αναστασιάδης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο που θα προβλέπει «κούρεμα» καταθέσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τη λύση ενός εσωτερικού κουρέματος (Bail-in), γιατί φοβάται ότι ένα τέτοιο βήμα θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών προς την Ευρωζώνη. Ετσι θα απέφευγαν τις επενδύσεις στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Μία εναλλακτική λύση θα ήταν το «κούρεμα» των καταθέσεων μόνον αλλοδαπών υπηκόων και όχι των Κυπρίων. Με αυτόν τον τρόπο θα εξέφραζαν έμπρακτα οι δανειστές τη δυσφορία τους, για το γεγονός ότι -κατά την άποψή τους- έχει μετατραπεί η Κύπρος σε πλυντήριο μαύρου χρήματος από τη Ρωσία. Και εδώ όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έρθουν σε σύγκρουση με τη Ρωσία και τις άλλες χώρες των αλλοδαπών υπηκόων.
Ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, διατύπωσε την πρόταση για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού, στον οποίο θα μεταφέρονται στο μέλλον τα έσοδα της Κύπρου από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, υπολογίζουν ότι η Κύπρος θα μπορούσε να εξασφαλίσει από το φυσικό αέριο έσοδα ύψους 18 δισ. ευρώ και ενδεχομένως πολύ περισσότερα. Σημειωτέον ότι στα 17,5 δισ. ευρώ έχει εκτιμηθεί το συνολικό κόστος του προγράμματος διάσωσης της Μεγαλονήσου όσο είναι περίπου το ΑΕΠ της χώρας. Η Λευκωσία έχει υπογράψει συμφωνία με τη γαλλική ενεργειακή Total για έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Εχουν, άλλωστε, προηγηθεί ανάλογες συμφωνίες με την ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI - KOGAS για έρευνες στα οικόπεδα 2, 3 και 9. Επίσης, υπεγράφησαν τα συμβόλαια με τις ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner για παραχώρηση 30% των δικαιωμάτων της Noble στο «οικόπεδο 12» της ΑΟΖ της Κύπρου. kathimerini |
|
|
|
No comments:
Post a Comment