Αλλαγή πορείας διακρίνει ο Π. Μοσκοβισί στην απόφαση της Κομισιόν να παραχωρήσει στη Γαλλία 2 ακόμη χρόνια για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Ωστόσο ο χριστιανοδημοκράτης Γκ. Κριχμπάουμ είναι επιφυλακτικός
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί απορρίπτει τους ισχυρισμούς που θέλουν την κυβέρνησή του να προχωρά σε χαλάρωση των προσπαθειών της για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 25 του «γαλλογερμανικού οικονομικού συμβουλίου» στο Βερολίνο ο Μοσκοβισί χαρακτήρισε απαραίτητη την εξυγίανση των δημοσιονομικών, διευκρίνισε ωστόσο παράλληλα ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Ο ρυθμός των περικοπών θα πρέπει να συνάδει με τον ρυθμό της ανάπτυξης, είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος υπουργός.
Στο Βερολίνο και ιδιαίτερα στην ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) η παραχώρηση περισσότερου χρόνου στο Παρίσι αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Όπως υπογράμμισε σήμερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, Γκίντερ Κριχμπάουμ, το πρόβλημα της Γαλλίας δεν είναι απλά η αρνητική οικονομική συγκυρία. «Θα πρέπει να βάλουμε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και να υπογραμμίσουμε ότι η κρίση στη Γαλλία δεν είναι μόνο συγκυριακή αλλά και διαρθρωτική», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής.
Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα
Σε συνέντευξή του προς το Deutschland Radio o Γκίντερ Κριχμπάουμ παραπέμπει στις διαρθρωτικές αδυναμίες της γαλλικής οικονομίας
Σε συνέντευξή του προς το Deutschland Radio o Γκίντερ Κριχμπάουμ παραπέμπει στις διαρθρωτικές αδυναμίες της γαλλικής οικονομίας και διευκρινίζει: «Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε εντυπωσιακά το κόστος εργασίας στη Γαλλία με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές. Πάρτε το παράδειγμα της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας και τον όμιλο Peugeot-Citroën. Εδώ θα πρέπει να γίνουν αλλαγές προκειμένου να βελτιωθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα. Και αυτό ισχύει και για άλλες χώρες. Η Γαλλία δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι παραχωρήσεις που γίνονται τώρα στη Γαλλία θα πρέπει να γίνουν αναγκαστικά και για άλλες χώρες. Και σας θυμίζω την τύχη του συμφώνου σταθερότητας, το οποίο οι Σρέντερ και Σιράκ "αγνόησαν" το 2003 και 2004, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν το κακό αυτό παράδειγμα και άλλες χώρες», υπενθυμίζει ο συντηρητικός βουλευτής.
Εάν όλα αυτά ισχύουν, τότε γιατί η Κομισιόν παραχωρεί με τη συναίνεση της Γερμανίας περισσότερο χρόνο στο Παρίσι; «Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε τι σημαίνει περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή των περικοπών. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει στο διάστημα αυτό και κυρίως τι θα γίνει με τα χρήματα αυτά. Τα νέα περιθώρια του προϋπολογισμού θα αξιοποιηθούν για επενδύσεις ή για την κατανάλωση. Και εδώ θα πρέπει να προσέξει πολύ η Κομισιόν», εκτιμά ο Γκίντερ Κριχμπάουμ.
DLF/Σταμάτης Ασημένιος dw de
Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
No comments:
Post a Comment