Thursday 15 August 2013

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΕΝΟ ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ ΚΑΘΩΣ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
14/08/2013

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, είναι «απλώς θέμα χρόνου», η παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνει σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε στις οικονομικές σελίδες της, το χρέος παραμένει υψηλό, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης πολύ χαμηλοί και οι στόχοι υπερβολικά φιλόδοξοι. 

Η εφημερίδα, πάντως, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα φαίνεται να είναι στον σωστό δρόμο» και αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και στην αποκλιμάκωση της ύφεσης. 

Υπογραμμίζεται επίσης ότι το ζήτημα πιθανόν θα επανέλθει στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις γερμανικές εκλογές και θέτει τα βασικά ερωτήματα γύρω από την ελληνική κρίση: 

«Πώς πάει η ελληνική οικονομία;», «Θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;», «Εξανεμίστηκε το πρώτο "κούρεμα";», «Πόσο μεγάλη ήταν η ως τώρα βοήθεια;», «Πότε θα καταστεί αναγκαία νέα βοήθεια;» και «Πώς αντιδρούν οι διεθνείς αγορές;». 

Επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα, τονίζει ότι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης είναι πολιτικά διαφιλονικούμενο καθώς το «κούρεμα» θα έπληττε τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και εκτιμά ως πιθανότερο να υπάρξει νέα δανειακή βοήθεια, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και, παράλληλα, μείωση των επιτοκίων. 

Στην ανάλυσή της, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε κίνηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές (22 Σεπτεμβρίου) και, επικαλούμενη το εσωτερικό έγγραφο της Μπούντεσμπανκ που διέρρευσε στο «Σπίγκελ», τοποθετεί χρονικά τη συζήτηση στις αρχές του 2014. 

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιεργκ Κρέμερ υπολογίζει το ελληνικό χρηματοδοτικό κενό στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος και στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, ενώ θεωρεί ότι ένα «κούρεμα» δεν θα αποσταθεροποιούσε την Ευρωζώνη. 

Περισσότερο ευνοϊκό για τη χώρα μας (και… λιγότερο καχύποπτο) είναι το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Ιλ Μεσατζέρο», υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι». 

«Η κυβέρνηση της Αθήνας εξασφαλίζει έσοδα πουλώντας στους ιδιώτες τα κρατικά λαχεία», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση που πραγματοποιείται στη χώρα, η οποία είναι μέρος του εκτεταμένου σχεδίου αποκρατικοποιήσεων που συνδέεται με το πρόγραμμα διεθνούς οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα». 

Τονίζεται επίσης ότι «ο ΟΠΑΠ, το 2012, σημείωσε κέρδη 505,5 εκατομμυρίων ευρώ, με πτώση της τάξης του 6%, σε ετήσια βάση, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης». 

«Στο μεταξύ, ο ρυθμός συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, επιβραδύνθηκε: 4,6% έναντι του 5,6% του πρώτου τριμήνου», σημειώνει η «Ιλ Μεσατζέρο», η οποία υπενθυμίζει, παράλληλα ότι «η συρρίκνωση του ΑΕΠ μειώνεται εδώ και τρία διαδοχικά τρίμηνα». 

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της κεντρικής Ιταλίας προσθέτει στο άρθρο της ότι «καλές ειδήσεις, για την Αθήνα, φθάνουν και από το μέτωπο της δημόσιας οικονομίας» και αναφέρει ότι «ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε γνωστό ότι τους πρώτους επτά μήνες του 2013, προέκυψε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 2,6 δις ευρώ». www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment