Saturday 10 August 2013

ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Αίγυπτο

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΡΣΙΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ «ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ» ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
10/08/2013
Με νέες διαδηλώσεις συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους οι οπαδοί του έκπτωτου Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι μετά τη λήξη του Ραμαζανίου στους δρόμους του Καΐρου, ζητώντας την επιστροφή του στην εξουσία, παρά τις προειδοποιήσεις του στρατού. 

Η Συμμαχία εναντίον του Πραξικοπήματος και για την Δημοκρατία, στην οποία συνασπίζονται οι υποστηρικτές του κ. Μόρσι, κάλεσε με ανακοίνωσή της να συνεχιστεί μετά τις προσευχές της Παρασκευής ο «ειρηνικός αγώνας», με «πορείες» σε όλη τη χώρα, ιδίως στο Κάιρο, «ως την αποκατάσταση του προέδρου» στην εξουσία. 

Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα εκφράζει τις ανησυχίες της καθώς μέσα σε ένα μήνα, πάνω από 250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, στην μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτές που υποστήριζαν τον Μοχάμεντ Μόρσι, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης ή με αντιπάλους του ισλαμιστή ανατραπέντος προέδρου. 

Την Πέμπτη, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χάζεμ Ελ Μπεμπλάουϊ επανέλαβε την απειλή περί επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας για να διαλυθούν οι δύο καταυλισμοί των διαδηλωτών. 

«Πλησιάζουμε σε μια στιγμή που θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει στους διαδηλωτές, ιδίως σε εκείνους που είναι πιο μετριοπαθείς, τη δυνατότητα συμφιλίωσης και την ευκαιρία να αναζητήσουν την οδό της λογικής» πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, κάλεσε την διορισμένη από το στρατό κυβέρνηση της Αιγύπτου να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της δημοκρατικής διακυβέρνησης, να επιτρέψει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν μέρος στην πολιτική διαδικασία, καθώς και να απελευθερώσει τον κ. Μόρσι. 

Ο κ. Γκιουλ ανέφερε πως είχε υποστηρίξει την εξέγερση του 2011 εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ. «Δυστυχώς, εκείνο το ιστορικό βήμα προς την δημοκρατία απέτυχε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Το πραξικόπημα το οποίο ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, ήταν ένας ξεκάθαρος εκτροχιασμός της διαδικασίας εκδημοκρατισμού», σημειώνει ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκίας.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment