Wednesday, 28 August 2013

Μήνυμα σταθερότητας μέσα στην αναταραχή

Απειλές από την ΤουρκίαΜήνυμα σταθερότητας μέσα στην αναταραχή

Με τα σύννεφα του πολέμου να συγκεντρώνονται επικίνδυνα πάνω από την περιοχή μας και την Τουρκία να συνεχίζει την καθημερινή προκλητική «δραστηριότητά» της στο Αιγαίο, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο μιας διεθνούς κρίσης. 

Οι εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή, οι προπαρασκευαστικές πολέμου δραστηριότητες, η αναγγελία ότι οι επιδρομές κατά της Συρίας μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και την Πέμπτη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Μετά τη συνάντηση – και εν μέσω αναφορών και διαψεύσεων σχετικά με το συμμαχικό αίτημα για χρήση της Βάσης της Σούδας – ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε πως η χώρα μας αναδεικνύεται σε παράγοντα περιφερειακής σταθερότητας, γεγονός που, όπως είπε, καθιστά αναγκαία την σφυρηλάτηση ενός μετώπου εσωτερικής σταθερότητας, προκειμένου να μην πάνε χαμένες και οι τεράστιες θυσίες και αγώνες του Ελληνικού Λαού. 

Πριν από έναν χρόνο, σχολίασε ο κ. Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο, η περιοχή γύρω από την Ελλάδα έδινε μια αίσθηση σταθερότητας ενώ η Ελλάδα ήταν πηγή αστάθειας. Σήμερα αυτό το σκηνικό έχει αλλάξει 180 μοίρες. Η Ελλάδα είναι προπύργιο σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή που κυριολεκτικά φλέγεται. 

«Για αυτά τα θέματα είχαμε μια μακρά ανάλυση με τον Πρόεδρο Ομπάμα», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς. «Αυτή η αίσθηση σταθερότητας πρέπει να ενισχυθεί και στο εσωτερικό της χώρας. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε» κατέληξε. 

Την ίδια ώρα, στο Βερολίνο συνεχίζεται η προεκλογική συζήτηση με… αντικείμενο την Ελλάδα. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε χθες πως προκειμένου να οικοδομηθεί «μία ισχυρή Ευρώπη», κάθε χώρα οφείλει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και «να μη ζητεί περισσότερα χρήματα από τις άλλες». 

«Ο καθείς θα πρέπει να κάνει το καθήκον του και να μην αξιώνει περισσότερα χρήματα από τους άλλους», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN International, αποσπάσματα της οποίας αναρτήθηκαν στον ιστότοπό του. 

«Αυτός είναι ένας κάκιστος τρόπος για μία ισχυρή Ευρώπη, είναι μία κακή προτροπή», πρόσθεσε ο Σόιμπλε. 

«Σε περίπτωση που επανεκλεγεί η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, είμαι βέβαιος πως θα εργασθούμε για μία πιο ισχυρή Ευρώπη. Δεν επιθυμούμε μία Γερμανική Ευρώπη, αλλά θέλουμε μία Ευρώπη συμπαγή. Αυτό συνεπάγεται πως κάθε κράτος μέλος, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας, θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του», υπογράμμισε ο Σόιμπλε στην ίδια συνέντευξη, εκτιμώντας παράλληλα πως η Ευρωζώνη βρίσκεται «σε πολύ καλύτερη κατάσταση» απ' ό,τι προ ολίγων ετών. 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανικών Ούλριχ Γκρίλο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine, αξίωσε την μεταβίβαση ελληνικών κρατικών εταιρειών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ώστε σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα χρέη της, οι πιστωτές να διασφαλίσουν τα χρήματά τους. 

Την ίδια ώρα ανασταλτική των μεταρρυθμίσεων χαρακτήρισε τη συζήτηση σχετικώς με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε και ζήτησε διατήρηση της πίεσης προς την Αθήνα. 

Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση των Πρέσβεων της Γερμανίας, ο κ. Βεστερβέλε επέκρινε εμμέσως τον συνάδελφό του στην κυβέρνηση Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι, αν και είναι σωστό πριν από τις εκλογές να μην αποκλείεται περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, «είναι επίσης σωστό και να μην παρουσιάζεται ένα νέο πακέτο βοήθειας πριν πραγματοποιηθούν όλα τα μεταρρυθμιστικά βήματα». 

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που προβλέπουν αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το 2014, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μέχρι τότε, μας συμβουλεύω να μην μειώσουμε την πίεση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» και προειδοποίησε ότι, αν ανακοινωθεί νέα βοήθεια πολύ νωρίς, θα κινδύνευε να ανακοπεί η μεταρρυθμιστική διάθεση. 

No comments:

Post a Comment