Tuesday 20 August 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΉ

Στα χέρια Σαμαρά το θέμα των πλειστηριασμών


Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 12:52

UPD:16:09

FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Κατά τη σύσκεψη υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο φλέγον ζήτημα της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών α' κατοικίας. 
Ολοκληρώθηκε η διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή έντεκα υπουργών και αντικείμενο τα προαπαιτούμενα ενόψει του ελέγχου της τρόικας τον Σεπτέμβριο.
Κατά τη σύσκεψη υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο φλέγον ζήτημα της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών α' κατοικίας. Ο κ. Σαμαράς φέρεται να είπε πως είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο θα το δει προσωπικά, και δεν μπορεί να γίνει βιαστική συζήτηση.
Στη σύσκεψη, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, δεν παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος. Αύριο ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί αυθημερόν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα την κατάσταση στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε μπροστά του ένα φάκελο με τα προαπαιτούμενα ανά υπουργείο, τον οποίο και διάβαζε για να διαπιστωθεί σε ποιο σημείο είναι οι προετοιμασίες.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε ότι έχει παραλάβει από όλα τα υπουργεία καταλόγους για το θέμα της μετακίνησης των υπαλλήλων ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την κάλυψη των δεσμεύσεων και την πορεία του έργου των υπουργών.
Παρότι είναι ακόμα καλοκαίρι, φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς στους υπουργούς, πρέπει να επισπεύσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ώστε να αρχίσουμε σταδιακά να κεφαλαιοποιούμε πολιτικά το θετικό μας έργο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τέλος, οι εκκρεμότητες σχετικά με την αμυντική βιομηχανία θα συζητηθούν σε ξεχωριστή σύσκεψη.
Οι δηλώσεις των  υπουργών

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως έχει γίνει αρκετή δουλειά και εκτίμησε ότι «θα είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων».
Όσο για το αν η ελληνική πλευρά ανοίξει τη συζήτηση για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως η απόφαση του Eurogroup εξαρτάται από το πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό, είπε, «είναι ακόμα λίγο νωρίς να το πούμε», αλλά «έχουμε θετικές ενδείξεις».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες όλων των υπουργείων ως προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.
Όσον αφορά το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης, επανέλαβε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν κανονικά, όπως έχουν συμφωνηθεί, και δεν αλλάζει τίποτα στο σχεδιασμό.

EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες όλων των υπουργείων ως προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει (φωτογραφία αρχείου).
Θα είμαστε έτοιμοι στα τέλη Σεπτεμβρίου, διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ο Πρωθυπουργός συντόνισε τη δράση όλων των υπουργείων και ότι «θα είμαστε όλοι όπως πρέπει». Κάθε υπουργός, πρόσθεσε, παρουσίασε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο υπουργείο του, τις δράσεις που έχει κάνει. καθώς και το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσής τους.
«Μας περιμένει πολλή δουλειά», δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός: «αφενός να δώσει όσο πιο πολλές αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και αφετέρου να δημιουργεί προϋποθέσεις και να προχωρεί στα ζητήματα της ανάπτυξης».
Nωρίτερα, κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ερωτηθείς σχετικά, εκτίμησε πως η αυστηροποίηση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία θα αποδειχθεί αποτελεσματικό μέτρο.
«Στείλαμε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα σε όλη την κοινωνία, κυρίως σε εκείνους τους επιχειρηματίες, οι οποίοι για πολλά πολλά χρόνια κινούνται σε ένα περιβάλλον ασυνέπειας απέναντι στο κράτος», δήλωσε ο υπουργός για να συμπληρώσει:
«Το πρόστιμο, πραγματικά, φτάνει στα όρια του εξοντωτικού. Πιστεύω, όμως, ότι θα είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο, γιατί από εδώ και πέρα όποιος σκεφτεί να παρανομήσει στην αγορά εργασίας χρησιμοποιώντας αδήλωτους εργαζόμενους, θα πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές. Το πρόστιμο, πραγματικά, είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να τους βάλει όλους, αυτούς που μέχρι τώρα ήταν ασυνεπείς, σε σκέψεις εάν το επιχειρήσουν ξανά. Πιστεύω ότι είναι ένα μέτρο που θα πιάσει τόπο».
ΣΥΡΙΖΑ: Απλά επιταχύνουν την πορεία τους προς το γκρεμό
Ο συναγερμός που έχει σημάνει στην κυβέρνηση για ταχύτερη υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιτάχυνση της πορείας προς τον γκρεμό για την ίδια την κυβέρνηση, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι ιδιωτικοποιήσεις με διαδικασίες λίαρ τζετ, οι κατασχέσεις σπιτιών, συνιστούν το τρίπτυχο της απόλυτης και εμμονικής υποταγής σε μια πολιτική που έχει φτάσει στα όριά της και ήδη έχει απολέσει και τα τελευταία καύσιμα ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησής της στην κοινωνία, τονίζεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου που καταλήγει:
«Ο ελληνικός λαός έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και τη δημοκρατία και να στηρίξει μια διαφορετική πορεία της χώρας σε μια κοινωνικά δίκαιη και ριζοσπαστική κατεύθυνση».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχες οπισθοφυλακής για να ματαιώσει κάθε αλλαγή και όσο βλέπει ότι δεν του βγαίνει, τόσο οι εμμονές του φθάνουν σε παραλήρημα», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Λυπούμαστε για το κατάντημά του, αλλά η Ελλάδα του αύριο δεν μπορεί να περιμένει», συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου.
Η Ελλάδα που οραματίζεται η κυβέρνηση είναι μια χώρα χωρίς σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές, με εκατομμύρια ανέργους και εξαθλιωμένους. Τη μάχη για να μη γίνουν πραγματικότητα τα οράματα της κυβέρνησης Σαμαρά, θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε, ανταπάντησε η Κουμουνδούρου.
ΔΗΜΑΡ: Να αποκρουστούν οι ανορθολογικές αξιώσεις της τρόικας
Σε ανακοίνωσή της για τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου, η Δημοκρατική Αριστερά καλεί την κυβέρνηση να αποκρούσει τις «ανορθολογικές αξιώσεις της τρόικας» και τις πιέσεις της για τη λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων.
«Αν η μοναδική επιλογή της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων του  προγράμματος προσαρμογής, χωρίς καμιά αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, τότε η τρόικα ενθαρρύνεται να επιμείνει στην εφαρμογή της ίδιας λανθασμένης πολιτικής», επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ.
Η κυβέρνηση, τονίζει, οφείλει να διεκδικήσει σθεναρά ουσιαστικές αλλαγές  στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε αυτό  να συνδεθεί με τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, την  ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. 
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Τα σπίτια των Ελλήνων σε σύσκεψη one hour stand
«Τα σπίτια των Ελλήνων "παίχθηκαν" σε κυβερνητική σύσκεψη one hour stand», σχολίασαν λακωνικά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Σε συμπόρευση καλεί το λαό το ΚΚΕ
Η επίσπευση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με τις διαθεσιμότητες – απολύσεις υπαλλήλων, τη μονιμοποίηση και επέκταση του χαρατσιού στα ακίνητα, τη νέα μείωση σε συντάξεις και την επίθεση στο λαϊκό εισόδημα που φτάνει μέχρι και τις κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών, πρέπει να βρει αντιμέτωπο όλο το λαό σα μια γροθιά, υπογραμμίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ καλώντας σε συμπόρευση μαζί του, ώστε «να μη μείνει κανένας μόνος απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα», αλλά και για «να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές με το λαό στην εξουσία». ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

No comments:

Post a Comment