Καλά νέα για τα κοιτάσματαΜαραθώνιος Σαμαρά με επιτυχίες στις ΗΠΑ
Θετικά τόσο σε επίπεδο πολιτικών, όσο και οικονομικών και προβολής της χώρας αποτιμάται το τελικό αποτέλεσμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις εσωτερικές «γκρίνιες».
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα εξελίχθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, το ίδιο και αυτή με τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Στην πρώτη τοποθέτησή του, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα της οικονομίας και αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει όλα όσα υπολείπονται στο πρόγραμμα διάσωσης, είπε ότι γνωρίζει τι έχει περάσει η κυβέρνηση συνεργασίας και ευχήθηκε να προχωρήσει το έργο της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε στον ηγέτη των ΗΠΑ όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και τι μένει να γίνει στο εξής, ενώ αναφέρθηκε στους περιορισμούς που δημιουργούνται από προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε, ωστόσο, τον Μπάρακ Ομπάμα ότι παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα προβλέπεται να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάνοντας παράλληλα λόγο για υπερπροσπάθεια και σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης.
Επιπλέον ο κ. Σαμαράς, κατά τις ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, συμφώνησε με την άποψη του κ. Ομπάμα ότι η ανάπτυξη πρέπει να έρχεται από τα κατώτερα στρώματα.
Σχετικά με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αποφευχθεί μια δεύτερη φάση αντιθέσεων μεταξύ ΔΝΤ, τρόικας και ΕΕ γιατί από κάτι τέτοιο χαμένη θα είναι τελικά η Ελλάδα.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης ανέφερε στον κ. Ομπάμα ότι είμαστε σε μια δύσκολη περιοχή στην οποία όμως σήμερα η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας.
Σχετικά με τα ενεργειακά θέματα έγινε αναφορά στη συνέργεια με την Κύπρο και το Ισραήλ και μάλιστα οι δύο ηγέτες μπήκαν και σε νούμερα όσον αφορά στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο ελληνικό υπέδαφος.
Συγκεκριμένα, υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρις κυβικά μέτρα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί είναι 4,5 τρις κυβικά μέτρα.
Συζήτηση έγινε και για το ευρωατλαντικό σύμφωνο εμπορίου κυβερνήσεων, για το θέμα της ΑΟΖ, με την επισήμανση ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο, και για τον αγωγό TAP.
Για το σύνολο των εθνικών θεμάτων αλλά και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός συζήτησε και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Για το Κυπριακό, στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ομπάμα, ο κ. Κέρι έκανε αναφορά στην πρωτοβουλία Αναστασιάδη και ο Έλληνας πρωθυπουργός την πρόβαλε ως παράθυρο ευκαιρίας.
Σχετικά με τις Ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον κ. Κέρι αν διεξαχθούν εκτός Αμερικής, αυτό να γίνει στην Ελλάδα.
Επιπροσθέτως έγινε και μια σύντομη αναφορά στο Σκοπιανό αλλά και στην εκλογή Ράμα στην Αλβανία.
Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με αφορμή και την ελληνική προεδρία, στην ΕΕ ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι σε τακτική επικοινωνία με τον Μπάρακ Ομπάμα, ενώ στην πορεία του χρόνου θα φανεί κατά πόσον είναι εφικτό να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος, είτε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Πάντως, ο κ. Ομπάμα κατά τις κοινές δηλώσεις με τον κ. Σαμαρά, μετά την μιας ώρας συνάντηση των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο, έστειλε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Ομπάμα, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για βαθιά φιλία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και έκανε ειδική αναφορά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.
«Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαγωγή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Επίσης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της χώρας μας παρέχοντας βοήθεια και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.
Ο κ. Ομπάμα είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για εξαιρετική συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι με τις ΗΠΑ είμαστε κάτι περισσότερο από σύμμαχοι, καθώς έχουμε τις ίδιες αξίες.
«Οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να είναι μάταιες» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.
Ο κ. Σαμαράς είπε στη συνέχεια ότι «το ελληνικό success story θα είναι και ευρωπαϊκό success story» και πως η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο περιβάλλον.
Σχετικά με το Κυπριακό είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ. «Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε.
Ο Τζον Κέρι
Την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που καταβάλει, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον.
Η συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας περίπου, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και όπως την χαρακτήρισε, σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, ήταν «παραγωγική» και «επαναβεβαίωσε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».
Όπως ανέφερε η κ. Ψάκι μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Κέρι, ο Αμερικανός υπουργός «αναγνώρισε τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιεί η Ελλάδα, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «συζήτησε τρόπους προώθησης της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία (για τις ΗΠΑ) να έχει έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ στην περιοχή».
Τέλος, όπως ανακοίνωσε η κ. Ψάκι, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
Συζητήσεις για επενδύσεις
Συνάντηση με τον πρόεδρο της JP MORGAN Τζέιμι Ντιμόν είχε στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν για τις προοπτικές επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.
Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του πρωθυπουργού, διάρκειας μίας ώρας με το δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ ο κ. Σαμαράς πραγματοποίησε επίσκεψη και στα γραφεία της εφημερίδας New York Times.
Ο Γερμανικός Τύπος
Εκτενείς αναφορές στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και κυρίως στην τοποθέτηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για «περισσότερη ανάπτυξη» στην Ελλάδα εμφανίστηκαν στο σύνολο του γερμανικού Τύπου.
«Ο Ομπάμα ζητά περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα», ήταν ο τίτλος των δημοσιευμάτων στις εφημερίδες «Die Welt» και «Der Handelsblatt».
Στην πρώτη γίνεται ακόμη λόγος για «στήριξη» που έλαβε η Ελλάδα «που υποφέρει από την κρίση» από τον Μπαράκ Ομπάμα και για «αγόρευση» του Αμερικανού Προέδρου υπέρ του «να μην ξεχαστεί η ανάπτυξη μέσα σε όλη τη λιτότητα». Αναφέρει δε ότι αυτό η (γερμανική) κυβέρνηση «μάλλον δεν το ακούει ευχάριστα».
Παραθέτει, εξάλλου, τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, υπέρ της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού υπέρ της δημιουργίας θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους, αλλά και σχετικά με τις «τεράστιες θυσίες» που έχουν ήδη κάνει οι Έλληνες.
Η «Handelsblatt» αναφέρει επιπλέον ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα «επαίνεσε την προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Η «Wall Street Journal Deutschland» στην ηλεκτρονική της σελίδα, υπό τον τίτλο «Ο Ομπάμα ζητά αλλαγή πορείας για την Ελλάδα», επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «στήριξε δημοσίως την επιβαρυμένη με χρέη Ελλάδα» και μεταφέρει τις δηλώσεις των δύο ηγετών από τον Λευκό Οίκο.
«Πολλοί Έλληνες ελπίζουν ότι ο Ομπάμα θα ασκήσει πίεση προς τη Γερμανία προκειμένου να συμφωνήσει για ένα νέο "κούρεμα" για την Ελλάδα, αλλά τέτοιες απαιτήσεις δεν θα είχαν καμία επίδραση πριν από τις εκλογές το φθινόπωρο», τονίζει ακόμη η εφημερίδα.
Ανάλογα δημοσιεύματα φιλοξενούνται στη «Sueddeutsche Zeitung», στη «Stuttgarter Zeitung», στη «Die Zeit» και στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Stern», όπου τα δημοσιεύματα συνοδεύονται από το σχετικό βίντεο της τηλεόρασης του πρακτορείου Reuters.
Επιφυλάξεις ΣΥΡΙΖΑ
Επιφυλάξεις, αλλά και αρνητικές επισημάνσεις για τα αποτελέσματα της συνάντησης Ομπάμα- Σαμαρά, διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «με βάση τις δηλώσεις των δύο ηγετών και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, δεν προκύπτει κάποιο συγκεκριμένο και θετικό στοιχείο για τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας».
Όσον αφορά την οικονομία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέσπασε τη συμπάθεια και τη φραστική συμπαράσταση του Προέδρου Ομπάμα, ο οποίος, επίσης, επισήμανε την ανάγκη για «συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων».
Όσον αφορά τη δήλωση του Προέδρου Ομπάμα ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μόνη πολιτική, αλλά απαιτείται επίσης ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης, αυτή ηχεί παράταιρα, όταν η ανεργία στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 28%, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς τη γεωπολιτική πτυχή των επαφών του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «οι ΗΠΑ είναι σταθερά προσανατολισμένες στη συγκρότηση μιας ενεργειακής -και όχι μόνο- συμμαχίας μεταξύ Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας» και προσθέτει ότι «η υποχωρητική στάση της κυβέρνησης στη δημιουργία αυτής της συμμαχίας ενέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης των σχέσεων της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, με πρόσθετο αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η διείσδυση της Τουρκίας στις αραβικές χώρες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεραίνει ότι «το ταξίδι και οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ δεν δικαίωσαν τις προαναγγελόμενες μεγάλες προσδοκίες της κυβέρνησης. Αντίθετα, ανέδειξαν ακόμα πιο καθαρά την ανάγκη να μπει ένα τέλος στη μνημονιακή καταστροφή, να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοκρατική ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης και να αναδειχθεί, μέσα από εκλογές, μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα εφαρμόσει μια αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική πολιτική». elzoni.gr
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα εξελίχθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, το ίδιο και αυτή με τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Στην πρώτη τοποθέτησή του, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα της οικονομίας και αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει όλα όσα υπολείπονται στο πρόγραμμα διάσωσης, είπε ότι γνωρίζει τι έχει περάσει η κυβέρνηση συνεργασίας και ευχήθηκε να προχωρήσει το έργο της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε στον ηγέτη των ΗΠΑ όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και τι μένει να γίνει στο εξής, ενώ αναφέρθηκε στους περιορισμούς που δημιουργούνται από προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε, ωστόσο, τον Μπάρακ Ομπάμα ότι παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα προβλέπεται να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάνοντας παράλληλα λόγο για υπερπροσπάθεια και σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης.
Επιπλέον ο κ. Σαμαράς, κατά τις ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, συμφώνησε με την άποψη του κ. Ομπάμα ότι η ανάπτυξη πρέπει να έρχεται από τα κατώτερα στρώματα.
Σχετικά με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αποφευχθεί μια δεύτερη φάση αντιθέσεων μεταξύ ΔΝΤ, τρόικας και ΕΕ γιατί από κάτι τέτοιο χαμένη θα είναι τελικά η Ελλάδα.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης ανέφερε στον κ. Ομπάμα ότι είμαστε σε μια δύσκολη περιοχή στην οποία όμως σήμερα η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας.
Σχετικά με τα ενεργειακά θέματα έγινε αναφορά στη συνέργεια με την Κύπρο και το Ισραήλ και μάλιστα οι δύο ηγέτες μπήκαν και σε νούμερα όσον αφορά στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο ελληνικό υπέδαφος.
Συγκεκριμένα, υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρις κυβικά μέτρα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί είναι 4,5 τρις κυβικά μέτρα.
Συζήτηση έγινε και για το ευρωατλαντικό σύμφωνο εμπορίου κυβερνήσεων, για το θέμα της ΑΟΖ, με την επισήμανση ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο, και για τον αγωγό TAP.
Για το σύνολο των εθνικών θεμάτων αλλά και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός συζήτησε και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Για το Κυπριακό, στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ομπάμα, ο κ. Κέρι έκανε αναφορά στην πρωτοβουλία Αναστασιάδη και ο Έλληνας πρωθυπουργός την πρόβαλε ως παράθυρο ευκαιρίας.
Σχετικά με τις Ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον κ. Κέρι αν διεξαχθούν εκτός Αμερικής, αυτό να γίνει στην Ελλάδα.
Επιπροσθέτως έγινε και μια σύντομη αναφορά στο Σκοπιανό αλλά και στην εκλογή Ράμα στην Αλβανία.
Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με αφορμή και την ελληνική προεδρία, στην ΕΕ ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι σε τακτική επικοινωνία με τον Μπάρακ Ομπάμα, ενώ στην πορεία του χρόνου θα φανεί κατά πόσον είναι εφικτό να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος, είτε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Πάντως, ο κ. Ομπάμα κατά τις κοινές δηλώσεις με τον κ. Σαμαρά, μετά την μιας ώρας συνάντηση των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο, έστειλε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Ομπάμα, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για βαθιά φιλία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και έκανε ειδική αναφορά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.
«Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαγωγή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Επίσης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της χώρας μας παρέχοντας βοήθεια και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.
Ο κ. Ομπάμα είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για εξαιρετική συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι με τις ΗΠΑ είμαστε κάτι περισσότερο από σύμμαχοι, καθώς έχουμε τις ίδιες αξίες.
«Οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να είναι μάταιες» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.
Ο κ. Σαμαράς είπε στη συνέχεια ότι «το ελληνικό success story θα είναι και ευρωπαϊκό success story» και πως η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο περιβάλλον.
Σχετικά με το Κυπριακό είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ. «Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε.
Ο Τζον Κέρι
Την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που καταβάλει, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον.
Η συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας περίπου, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και όπως την χαρακτήρισε, σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, ήταν «παραγωγική» και «επαναβεβαίωσε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».
Όπως ανέφερε η κ. Ψάκι μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Κέρι, ο Αμερικανός υπουργός «αναγνώρισε τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιεί η Ελλάδα, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «συζήτησε τρόπους προώθησης της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία (για τις ΗΠΑ) να έχει έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ στην περιοχή».
Τέλος, όπως ανακοίνωσε η κ. Ψάκι, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
Συζητήσεις για επενδύσεις
Συνάντηση με τον πρόεδρο της JP MORGAN Τζέιμι Ντιμόν είχε στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν για τις προοπτικές επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.
Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του πρωθυπουργού, διάρκειας μίας ώρας με το δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ ο κ. Σαμαράς πραγματοποίησε επίσκεψη και στα γραφεία της εφημερίδας New York Times.
Ο Γερμανικός Τύπος
Εκτενείς αναφορές στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και κυρίως στην τοποθέτηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για «περισσότερη ανάπτυξη» στην Ελλάδα εμφανίστηκαν στο σύνολο του γερμανικού Τύπου.
«Ο Ομπάμα ζητά περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα», ήταν ο τίτλος των δημοσιευμάτων στις εφημερίδες «Die Welt» και «Der Handelsblatt».
Στην πρώτη γίνεται ακόμη λόγος για «στήριξη» που έλαβε η Ελλάδα «που υποφέρει από την κρίση» από τον Μπαράκ Ομπάμα και για «αγόρευση» του Αμερικανού Προέδρου υπέρ του «να μην ξεχαστεί η ανάπτυξη μέσα σε όλη τη λιτότητα». Αναφέρει δε ότι αυτό η (γερμανική) κυβέρνηση «μάλλον δεν το ακούει ευχάριστα».
Παραθέτει, εξάλλου, τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, υπέρ της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού υπέρ της δημιουργίας θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους, αλλά και σχετικά με τις «τεράστιες θυσίες» που έχουν ήδη κάνει οι Έλληνες.
Η «Handelsblatt» αναφέρει επιπλέον ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα «επαίνεσε την προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Η «Wall Street Journal Deutschland» στην ηλεκτρονική της σελίδα, υπό τον τίτλο «Ο Ομπάμα ζητά αλλαγή πορείας για την Ελλάδα», επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «στήριξε δημοσίως την επιβαρυμένη με χρέη Ελλάδα» και μεταφέρει τις δηλώσεις των δύο ηγετών από τον Λευκό Οίκο.
«Πολλοί Έλληνες ελπίζουν ότι ο Ομπάμα θα ασκήσει πίεση προς τη Γερμανία προκειμένου να συμφωνήσει για ένα νέο "κούρεμα" για την Ελλάδα, αλλά τέτοιες απαιτήσεις δεν θα είχαν καμία επίδραση πριν από τις εκλογές το φθινόπωρο», τονίζει ακόμη η εφημερίδα.
Ανάλογα δημοσιεύματα φιλοξενούνται στη «Sueddeutsche Zeitung», στη «Stuttgarter Zeitung», στη «Die Zeit» και στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Stern», όπου τα δημοσιεύματα συνοδεύονται από το σχετικό βίντεο της τηλεόρασης του πρακτορείου Reuters.
Επιφυλάξεις ΣΥΡΙΖΑ
Επιφυλάξεις, αλλά και αρνητικές επισημάνσεις για τα αποτελέσματα της συνάντησης Ομπάμα- Σαμαρά, διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «με βάση τις δηλώσεις των δύο ηγετών και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, δεν προκύπτει κάποιο συγκεκριμένο και θετικό στοιχείο για τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας».
Όσον αφορά την οικονομία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέσπασε τη συμπάθεια και τη φραστική συμπαράσταση του Προέδρου Ομπάμα, ο οποίος, επίσης, επισήμανε την ανάγκη για «συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων».
Όσον αφορά τη δήλωση του Προέδρου Ομπάμα ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μόνη πολιτική, αλλά απαιτείται επίσης ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης, αυτή ηχεί παράταιρα, όταν η ανεργία στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 28%, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς τη γεωπολιτική πτυχή των επαφών του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «οι ΗΠΑ είναι σταθερά προσανατολισμένες στη συγκρότηση μιας ενεργειακής -και όχι μόνο- συμμαχίας μεταξύ Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας» και προσθέτει ότι «η υποχωρητική στάση της κυβέρνησης στη δημιουργία αυτής της συμμαχίας ενέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης των σχέσεων της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, με πρόσθετο αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η διείσδυση της Τουρκίας στις αραβικές χώρες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεραίνει ότι «το ταξίδι και οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ δεν δικαίωσαν τις προαναγγελόμενες μεγάλες προσδοκίες της κυβέρνησης. Αντίθετα, ανέδειξαν ακόμα πιο καθαρά την ανάγκη να μπει ένα τέλος στη μνημονιακή καταστροφή, να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοκρατική ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης και να αναδειχθεί, μέσα από εκλογές, μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα εφαρμόσει μια αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική πολιτική». elzoni.gr
No comments:
Post a Comment