Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια γιατί το πρόγραμμα ήταν εξαρχής λάθος
Με το χρέος να ξεπερνά τα 321 δις ευρώ, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να μη βγαίνει ούτε με… σφαίρες, κι αυτό να το συνομολογούν όλοι, την Ελλάδα να περιμένει ένα σήμα ελπίδας από τους δανειστές και την τρόικα χαμένη στη μετάφραση να προσπαθεί να χαράξει μια πολιτική. Αυτή είναι η κατάσταση η οποία σε συνδυασμό με τις γερμανικές εκλογές έχει φουντώσει όλη τη συζήτηση γύρω από το ελληνικό πρόβλημα.
Όλοι πλέον λένε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια, όχι γιατί δεν έκανε θυσίες να προσαρμοστεί αλλά γιατί το πρόγραμμα ήταν εξαρχής λάθος. Και όσο πλησιάζουν οι κάλπες στη Γερμανία τόσο θα φουντώνουν οι έριδες για το τι είδους βοήθεια θα χρειαστεί και πως θα γίνει ένα βήμα προς την οριστική επίλυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης. Αποφάσεις είναι αδύνατον να ληφθούν τους επόμενους δύο μήνες, όμως, προετοιμασία πρέπει να γίνει και η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη. Προς τούτο ο πρωθυπουργός ετοιμάζει ξανά τις βαλίτσες του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 27 Σεπτεμβρίου, λίγα 24ωρα μετά τις γερμανικές εκλογές. Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κι όπως όλοι καταλαβαίνουμε το ελληνικό χρέος θα είναι στο κέντρο των συζητήσεων.
Και ίσως υπάρχει και συμβολισμός στο ταξίδι αυτό. Πέντε μέρες μετά τις εκλογές στη Γερμανία, η οποία αδυνατεί να δώσει λύσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός πάει στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος.
Τι θα αναζητήσει ο πρωθυπουργός σ’ αυτό το δεύτερο ταξίδι του στις ΗΠΑ; Εναλλακτικές λύσεις για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος που θα πρέπει να ξεκινήσει μετά τον Απρίλιο του 2014. Κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ η οποία παραδέχθηκε για δεύτερη φορά ότι το ΔΝΤ έκανε λάθος, ότι υπερεκτιμήθηκαν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Όμως, είτε μας αρέσει είτε όχι, οι εξελίξεις θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία και το τι σκοπεύει να κάνει. Αλλά και από την Ελλάδα και πόσο μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να πετύχει την ενεργοποίηση της ρήτρας ανάπτυξης μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν μέχρι το τέλος του έτους, συνεχιστεί η καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν καταρρεύσουν τα έσοδα, τότε η Αθήνα θα έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει διαφορετική αντιμετώπιση της οικονομίας από τους δανειστές.
Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο (εφόσον χρειαστεί) χωρίς όμως υπογραφή νέου μνημονίου, δηλαδή χωρίς νέα μέτρα. Παράλληλα, κούρεμα του χρέους, είτε άμεσα είτε μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και μειωμένα επιτόκια, κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθούν σημαντικά οι δόσεις για την αποπληρωμή των παλαιών δανείων.
Πάνω σ’ αυτό το μοτίβο θα εξελιχθούν οι συζητήσεις με τους κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Επιβεβαιώνει ο Στουρνάρας
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαιώνει τις συζητήσεις που γίνονται για χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 10 δις ευρώ στην Ελλάδα, αλλά χωρίς άλλα σκληρά μέτρα. Ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα τονίζει ότι: «Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου μέχρι το 2015 έχουν τεθεί οι στόχοι - οι υποχρεώσεις μας - και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι».
Σχετικά με την προοπτική κουρέματος του ελληνικού χρέους η απάντησή του είναι ξεκάθαρη: «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Εξηγεί όμως ότι «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν».
Δηλαδή, αυτό που λέει ο υπουργός είναι ότι έχει ήδη αποφασιστεί πως αν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος τότε θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες που προβλέπουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αλλά με έμμεσους τρόπους, κι όχι με νέο κούρεμα.
Ο υπουργός παρ’ όλα όσα λέγονται δεν αποκλείει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και σε αυτή τη χρηματοδότηση.
Πάντως, είναι πλέον φανερό ότι τα παζάρια σχετικά με τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα έχουν ανάψει για τα καλά και η παρουσία του Ασμουσεν στην Αθήνα είχε ακριβώς αυτόν τον σκοπό.
Αν δε γίνεται αλλιώς και πρέπει να πάρουμε νέο δάνειο, ας το πάρουμε. Αλλά αν πιστεύουν ότι ο κόσμος θα αποδεχθεί νέα μνημόνια, σκληρά μέτρα και θυσίες για 10 δις ευρώ, είναι γελασμένοι. Και καλά θα κάνουν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση από τώρα.
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink. antinews
No comments:
Post a Comment