Monday 10 February 2014

Παράπλευρες συγκρούσεις εν αναμονή της τρόικας

Παράπλευρες συγκρούσεις εν αναμονή της τρόικας
10/02/2014

Η αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών (με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα), η συμμόρφωση σε πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ όσον αφορά στην ψήφο των νομίμως διαβιούντων στην Ελλάδα μεταναστών – και επομένως ο αποκλεισμός τους από το εκλέγειν και εκλέγεσθαι – και η τρόικα που… δεν έρχεται βρίσκονται στο επίκεντρο των κυβερνητικών συσκέψεων και των πολιτικών αντιπαραθέσεων. 
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, βρίσκονται επίσης και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, ο οποίος αμφισβήτησε το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Το θέμα δεν είναι πότε θα έρθει η τρόικα, το θέμα είναι να γίνουν όλα αυτά που έχουμε πει, δηλαδή να οριστικοποιηθεί η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι εμείς βγάζουμε τα εθνικά στοιχεία και θα τα επιβεβαιώσει η Eurostat, όπως θα τα επιβεβαιώσει και η τρόικα και οι πάντες.
Παράλληλα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ, εξαιρουμένου του πρώην προέδρου του Γ. Παπανδρέου που εξέδωσε οργίλη και μακροσκελή ανακοίνωση, δεν διαφωνεί ούτε όσον αφορά στο θέμα της ψήφου των μεταναστών – υπενθυμίζοντας την δικαστική απόφαση και υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ακύρωσης των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών – ούτε όσον αφορά στην εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, αυτό υπάρχει σε πολλές χώρες και πως οτιδήποτε συνιστά συμμετοχή, έκφραση, πλουραλισμό και δυνατότητα του πολίτη να εκφραστεί είναι θετικό.
Από την πλευρά του και σχετικά με το θέμα της αμφισβήτησης του τρόπου υπολογισμού του πλεονάσματος από τη Eurostat, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν.
«Ο τρόπος που υπολογίζεται είναι πολύ πιο περιοριστικός από αυτόν της Eurostat. Τα όργανα της ΕΕ θα χαρούν πολύ και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως «υπολογίζουμε με το σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα για αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».
Μάλιστα, μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Στουρνάρας προεξόφλησε πως «το πρωτογενές πλεόνασμά μας θα είναι μια μεγάλη έκπληξη», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, αλλά μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
«Οι αιτίες της κρίσης έχουν εξαλειφθεί. Αυτό το χρόνο αφήνουμε την ύφεση πίσω μας, προβλέπεται για το 2014 μια μικρή ανάπτυξη, ύψους 0,5-0,7%. Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια ο ισολογισμός μας είναι θετικός. Το πλεόνασμα βρίσκεται στο 1% του ΑΕΠ. Και το πρωτογενές πλεόνασμά μας για το 2013 είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στην συνέντευξή του, χωρίς πάντως να ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό, τον οποίο αποκαλύπτει ότι δεν πίστευε ούτε ο ίδιος όταν τον άκουσε για πρώτη φορά.
Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, κάνει λόγο για πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, ενώ εξηγεί ότι, αν συμπεριληφθεί και το 2015, το συνολικό ύψος φθάνει τα 11 δισεκατομμύρια.
Αρνείται ωστόσο ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης. «Έχουμε αρκετά χρήματα», δηλώνει χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι «εάν όλα πάνε καλά και τηρηθούν οι δεσμεύσεις», δεν θα υπάρχει το κενό 10-20 δισεκατομμυρίων, για το οποίο μιλάει ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Συνέντευξη Σαμαρά στην Bild
«Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην γερμανική εφημερίδα Bild, αναφερόμενος στα πρόσφατα δημοσιεύματα που ήθελαν τους Έλληνες να είναι κατά μέσο όρο πλουσιότεροι από τους Γερμανούς.
Σε προδημοσίευση αποσπάσματος της συνέντευξης που δημοσιεύεται σήμερα  η εφημερίδα, στην ηλεκτρονική έκδοσή της, παραθέτει σχόλιο του πρωθυπουργού επί της έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σσ. και όχι της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας, όπως αναφέρει, λανθασμένα, η Bild): «Η έρευνα δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης», τονίζει ο κ. Σαμαράς, ενώ επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας και, σε ό,τι αφορά την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει ότι δίνει στην χώρα επιπλέον δύναμη προκειμένου να πετύχει την επιστροφή («come back»).
Το πλήρες κείμενο του χθεσινού δημοσιεύματος: 
Ο Πρωθυπουργός Σαμαράς για ...
...τους αριθμούς της Μπούντεσμπανκ κατά τους οποίους οι Έλληνες κατά μέσο όρο είναι πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς: «Η έρευνα δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης. Σε έξι χρόνια ύφεσης, το βιοτικό επίπεδο μειώθηκε κατά 40%, η ανεργία βρίσκεται στο 27%. Οι Έλληνες σίγουρα δεν είναι κατά μέσο όρο πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς!».
...τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ετοιμάσει ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα: «Δεν χρειαζόμαστε κανένα καινούργιο, τρίτο πακέτο βοήθειας! Κατά τα άλλα δεν έχω και καμία πληροφόρηση για το ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πράγματι προετοιμάζει ένα τρίτο πακέτο. Πετυχαίνουμε στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας τους στόχους - και λειτουργεί».
...τους στόχους του για την προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο: «Πρέπει να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και να σταθεροποιήσουμε περαιτέρω την νομισματική ένωση ώστε να εμποδίσουμε μελλοντικές κρίσεις. Η προεδρία στην ΕΕ μας δίνει επιπλέον δύναμη για να καταφέρουμε το ελληνικό «come back». Αισθανόμαστε περηφάνια που βρισκόμαστε σε μια τέτοια φάση στην προεδρία της ΕΕ».     elzoni.gr

No comments:

Post a Comment