Monday, 3 February 2014

WALL STREET JOURNAL Επιβεβαίωση για το «κούρεμα»

WALL STREET JOURNAL

Επιβεβαίωση για το «κούρεμα»

Το έγγραφο του ΔΝΤ που αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής» (στις 19-1-2014) και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου, αναδημοσιεύτηκε στην ολότητά του από τις εφημερίδες «Wall Street Journal» και «El Pais», χωρίς -μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές- να αντιδράσει ο πρώην πρωθυπουργός στα δημοσιεύματα των δύο μεγάλων εφημερίδων, που επιβεβαιώνουν πλήρως τις πληροφορίες του ανταποκριτή μας στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου.

Το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» επιβεβαιώνει την αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» (στις 19-01-2014)
Το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» επιβεβαιώνει την αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» (στις 19-01-2014)
Το έγγραφο επιβεβαιώνει ότι η άρνηση του κ. Παπανδρέου να ζητήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ασχέτως για ποιους λόγους οδήγησαν σε αυτή την επιλογή, κόστισε στην Ελλάδα, η οποία, αναγκασμένη να δανειστεί 110 δισ. ευρώ, παρά τις προειδοποιήσεις των μελών του Συμβουλίου του ΔΝΤ, βυθίστηκε στο χάος του χρέους.


Σύμφωνα με το έγγραφο ημερομηνίας 10 Μαΐου 2010, η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν ζήτησε την αναδιάρθρωση, αλλά ήταν αντίθετη σε αυτήν. Επίσης αναφέρεται ότι οι αντιπρόσωποι της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας στο ΔΣ του ΔΝΤ είχαν ανακοινώσει επίσημα ότι οι τράπεζες των χωρών τους δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ελλάδα και να μην προχωρήσουν σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων, κάτι το οποίο δεν συνέβη.
Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι ένα εκ των πολλών που εξασφάλισε ερευνητική ομάδα στην Ουάσιγκτον στην οποία συμμετέχει και ο ανταποκριτής μας. Τα έγγραφα καλύπτουν τις εβδομάδες πριν από την απόφαση του ΔΝΤ και της ΕΕ για σχηματισμό του μηχανισμού που ανέλαβε να «συμμορφώσει» την Ελλάδα και στη συνέχεια άλλες χώρες της νοτίου Ευρώπης. Σύμφωνα με το έγγραφο που πρώτο αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», «αρκετά μέλη (του ΔΣ του ΔΝΤ, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία και η Ελβετία) δήλωσαν ότι από το (Ελληνικό) Πρόγραμμα λείπει ένα στοιχείο: θα έπρεπε να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους και PSI».
Οι αντιπρόσωποι αυτοί πίστευαν ότι το «κούρεμα» ήταν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ, και στις απόρρητες συζητήσεις τους με τον Ντομινίκ Στρος Καν συμφωνούσαν με το «μάνατζμεντ» του Ταμείου, ότι το χρέος θα γινόταν αβάστακτο και δεν θα ήταν βιώσιμο.
Μάλιστα, ο αντιπρόσωπος της Αργεντινής, μίας χώρας που υπέφερε από τη λιτότητα του δικού της Προγράμματος, τόνισε ότι το Ταμείο επαναλαμβάνει τα λάθη που διέπραξε κατά την κρίση της χώρας του. Τα στελέχη όμως του ΔΝΤ δήλωσαν ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους έχει αποκλεισθεί από τις ίδιες τις ελληνικές αρχές» και αυτό αποτέλεσε το πιο ισχυρό επιχείρημα για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των μελών του Συμβουλίου του ΔΝΤ.
Σοβαρός προβληματισμός όμως είχε διατυπωθεί μεταξύ των μελών του Συμβουλίου για το μεγάλο ρίσκο που εμπεριείχε το πρόγραμμα λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι εκπρόσωποι της Κίνας και της Ελβετίας μάλιστα είχαν δηλώσει με έμφαση ότι η Ανάπτυξη είναι εκείνη που θα καθορίσει την ικανότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί το βάρος του χρέους.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ    ETHNOS

1 comment:

  1. τα λάθη των πολιτικών πληρώνονται ακριβά απο τους λαούς .

    ReplyDelete