Tuesday 18 February 2014

Στο φως η πολυτελής έπαυλη Τζεβελέκου στη Ρόδο

Στο φως η πολυτελής έπαυλη Τζεβελέκου στη Ρόδο

Μετά τις αποκαλύψεις του Έθνους για τον χλιδάτο βίο που διήγε ο συλληφθείς για την απάτη των 9 εκατ. ευρώ, πρόερος του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης, Κώστας Τζεβελέκος, στη δημοσιότητα ήρθαν σήμερα και οι φωτογραφίες από την υπερπολυτελή έπαυλή του στη Ρόδο.

Στο φως η πολυτελής έπαυλη Τζεβελέκου στη Ρόδο
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Ροδιακή», ο Τζεβελέκος διέμενε στη Ρόδο τα τελευταία 9 χρόνια και διέθετε υπερπολυτελή βίλα στους πρόποδες του Φιλερήμου, η αξία της οποίας υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 800.000 ευρώ καθώς επίσης και ένα ακόμα διαμέρισμα στην πόλη της Ρόδου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κυκλοφορούσε μόλις ήρθε στη Ρόδο με πολυτελή αυτοκίνητο λιμουζίνα, διέθετε προσωπική φρουρά, διέδιδε στις επαφές του ότι είναι προσωπικός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου και μάλιστα υποστήριζε ότι τον είχε φιλοξενήσει κατά καιρούς και στο σπίτι αυτό.
Οπως αναφέρει η Ροδιακή, η βίλα του, στην περιοχή της Ιαλυσού διέθετε, εκτός από πανάκριβα συστήματα φύλαξης, κάμερες και ειδικά ραντάρ εντοπισμού επισκεπτών στην αυλή και ένα ειδικό κουβούκλιο με αλεξίσφαιρα τζάμια για την φρουρά που κάποτε μπορούσε να πληρώνει για να το φυλάει.
Παράλληλα, στην βίλα της Ιαλυσού, ο Κώστας Τζεβελέκος, είχε μεγάλο αριθμό όπλων και περιστρόφωνσύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών με τους οποίους είχε επαφές.
Σύμφωνα με την αστυνομία και την έρευνα που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ο Κώστας Τζεβελέκος, είχε καταφέρει να στήσει μια μικρή αυτοκρατορία μέσα σε ελάχιστα χρόνια.
Ο δημοσιογράφος και η σύζυγός του διέμεναν σε πολυτελή μεζονέτα στα Βριλήσσια για την οποία πλήρωναν ενοίκιο 5.000 ευρώ τον μήνα. Επίσης, η Οικονομική Αστυνομία εντόπισε στην ιδιοκτησία του ζευγαριού μια 7ώροφη πολυκατοικία στους Αμπελοκήπους (φέρεται να έχουν πουληθεί τέσσερα διαμερίσματα), καθώς και εξοχική κατοικία λουξ σε τουριστική περιοχή της Ρόδου, η εμπορική αξία της οποίας εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 800.000 ευρώ. Οπως αναφέρουν με νόημα οι ειδικοί, «τα οικήματα αυτά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τους μισθούς τους».
Οπως αναφέρει η Ροδιακή, ο πολυτελής του βίος είχε ως αποτέλεσμα τα χρήματα που είχε στην διάθεσή του να εξανεμιστούν και από τα μέσα του 2010 φρόντισε να αναπτύξει παράλληλη δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα της Ρόδου και μάλιστα νοίκιασε κάποια κτήματα προς Καλαμώνα προκειμένου να προχωρήσει σε επενδύσεις. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η οικονομική του κατάσταση το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν ήταν καλή και είχε αναγκαστεί να στήσει πάγκο στη λαϊκή αγορά του νησιού, προκειμένου να επιβιώσει.
Για την υπόθεση της ΜΚΟ κατηγορούνται ακόμη επτά άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τη σύζυγο του κ. Τζεβελέκου, τον Αλεξ Ρόντος, πρώην γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ και στενό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, δύο πρέσβεις που είναι τοποθετημένοι σε Σουδάν και Ιαπωνία, αλλά και τρεις συνταξιούχους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών.
Η ΜΚΟ ιδρύθηκε στις αρχές του 2000 και λίγους μόνο μήνες αργότερα, ξεκίνησε να λαμβάνει χρήματα από το υπουργείο Εξωτερικών. Από το 2012, η οργάνωση έχει σταματήσει τη δραστηριότητά της και τα γραφεία της στους Αμπελοκήπους έκλεισαν. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ η οργάνωση έκλεισε οριστικά στα τέλη Οκτωβρίου του 2013.
Τι απαντά ο Γ. Παπανδρέου
«Η Δικαιοσύνη ορθώς ελέγχει κάθε υπόθεση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με την υπόθεση μεγάλης απάτης σε βάρος του Δημοσίου από ΜΚΟ.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι« κάποια ΜΜΕ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την υπόθεση και να εμπλέξουν δια της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου με τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα».
«Σε κάθε περίπτωση» τονίζεται, επίσης, στην ανακοίνωση, «είναι περισσότερο από εμφανές, γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω». Και προστίθεται: «Αλλά και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, εκτίθενται».
«Όσοι προσπαθούν να εμπλέξουν τον πρώην πρωθυπουργό δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι όλη η διαδρομή του Γιώργου Παπανδρέου συνδέεται με παρεμβάσεις που αφορούν τη διαφάνεια, την ευνομία, την ισονομία, τη λογοδοσία, τον έλεγχο και επιλογές που ενισχύουν το κράτος δικαίου, μεταξύ των οποίων, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, οικονομικοί εισαγγελείς, οικονομική αστυνομία, ό,τι δηλαδή αποδίδει καρπούς σήμερα, αλλά και διαύγεια, ανοιχτή- ηλεκτρονική διακυβέρνηση», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Εκφράζεται επίσης η ευχή και η ελπίδα ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί «ως ευκαιρία για κάποιους να πλήξουν την ιδέα της αυτοοργάνωσης και του εθελοντισμού, ούτε και τα κινήματα των πολιτών, που παγκοσμίως αποτελούν μια ήρεμη δύναμη προώθησης του κοινού καλού για κάθε κοινωνία και για κάθε χώρα».
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι επί θητείας του κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών τέθηκε τέλος στο καθεστώς αξιολόγησης των ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια, οριοθετήθηκε για πρώτη φορά η έννοια της ΜΚΟ, θεσπίστηκε η τήρηση Μητρώου, τέθηκαν προϋποθέσεις χρηματοδότησής τους κλπ. Επίσης τονίζεται ότι η Οικονομική Αστυνομία, η οποία έκανε την αρχική έρευνα, για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Αντιδράσεις
«Υπάρχουν και ΜΚΟ που κάνουν σημαντική δουλειά, αλλά μπορούμε εμείς να κάνουμε μια ΜΚΟ π.χ. για τη γνησιότητα του ελληνικού γέλωτος και να βραβεύουμε π.χ. μια φορά το χρόνο όποιον μάς κάνει να γελάμε καλύτερα. Το θέμα είναι ποιος χρηματοδοτούσε όλους αυτούς τους τύπους, διότι αν αληθεύουν αυτά που διαβάζω, μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια και δεν είναι εύκολο αυτό να γίνει. Όταν ήμουν στο υπουργείο Πολιτισμού είχα κάτι τέτοια κονδύλια, αλλά αν δεν έδινες στο παγκάρι των εκκλησιών – όχι σε έργα ή αναπαλαιώσεις – δύσκολα μπορούσες να το εξαντλήσεις αυτό το κονδύλι», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.
«Είτε θα έπρεπε να δώσεις σε όλους τους θιάσους είτε σε όλες τις ενοριακές επιτροπές. Αυτές έπιαναν τις εκατοντάδες, αλλιώς πού να τις βρεις; Ήταν χρήματα του ελληνικού λαού. Μπορεί να είχαν υποβληθεί αιτήματα, αλλά δεν είχα εγκρίνει. Σας είπα ότι υπάρχουν και πολύ αξιόλογες ΜΚΟ, διότι ΜΚΟ είναι μια περιγραφή για το λίγο κράτος. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο. Η Δικαιοσύνη ερευνά όπου υπάρχει θέμα διαχείρισης δημοσίου χρήματος και υπάρχουν σοβαρές υποψίες και πρέπει να γίνουν όσες έρευνες επιβάλλονται, για οχήματα πολιτικής επιρροής με άλλο τρόπο. Τα οχήματα έχουν πολιτική πλατφόρμα άσκησης εξουσίας με συγκεκριμένο τρόπο. Οι ΜΚΟ συνδέονται με ένα συγκεκριμένο θέμα της πραγματικότητας και δεν τους ενδιαφέρουν τα πάντα», σημείωσε.
«Μαζί με τον Αντώνη Σκυλλάκο ανοίξαμε το θέμα αυτό το 2001, μετά το πήρα μόνη πάνω μου» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλληαναφερόμενη στο θέμα των ΜΚΟ.
Η κ. Κανέλλη, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, xαρακτήρισε σκοτεινή φυσιογνωμία τον κ. Ρόντο και πρόσθεσε: «Η ελληνική υπόθεση των ΜΚΟ είναι τραγική».ethnos

No comments:

Post a Comment