Monday 3 February 2014

Τσίπρας: Να επανιδρύσουμε την Ευρώπη

Τσίπρας: Να επανιδρύσουμε την Ευρώπη

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

H Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα έχει ανάγκη από ριζικό αναπροσανατολισμό της πολιτικής της. Έχει ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής των συσχετισμών, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια ριζική στροφή, την επανίδρυσή της και την επιστροφή στις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, δήλωσε ο Α. Τσίπρας σε δημόσια εκδήλωση του Μετώπου της Αριστεράς στο Παρίσι.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας σήμερα, ο νεοφιλελευθερισμός και ο σιδηρούς βραχίων του - η λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» - έχουν υψώσει ένα νέο «τείχος χρήματος» στην Ευρώπη – που δεν είναι παρά ένα πιστό αντίγραφο της Bundesbank.
Ένα «τείχος χρήματος» που δεν σταθεροποιεί αλλά, αντίθετα, απειλεί την ευρωζώνη και ευνοεί τους εθνικούς οικονομικούς και πολιτικούς ανταγωνισμούς από τους οποίους απαλλάχτηκε η Ευρώπη με αιματηρό τρόπο με δύο πολέμους που ξέσπασαν, ο πρώτος, πριν από 100 χρόνια, το 1914 και, ο δεύτερος, πριν από 75 το 1939.
Σήμερα πρέπει να επανιδρύσουμε την Ευρώπη. Γκρεμίζοντας αυτό το νέο τείχος της διαίρεσης ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά με τα εμπορικά πλεονάσματα και το φτωχό Νότο με τα εμπορικά ελλείμματα. Ανάμεσα σε δανειστές και δανειζόμενους. Γκρεμίζοντας το νέο ευρωπαϊκό τείχος που διαιρεί τις κοινωνίες μας σε κοινωνίες των 2/3, δηλαδή σε κοινωνίες όπου τα 2/3 υποφέρουν καθημερινά από τη λιτότητα και κινούνται στο μεταίχμιο της επιβίωσης. Την ίδια στιγμή, το 1/3 συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει κρίση και πλουτίζει από την κρίση, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Πολλοί είναι αυτοί που μας θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξους ή βερμπαλιστές. Μας λένε: «Δεν μπορείτε να τα βάλετε με τόσο ισχυρούς αντιπάλους, με τις τράπεζες, με τις αγορές». Εμείς, όμως, γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αλώσουμε τη Βαστίλλη του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού – τη σημερινή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Αρκεί να αντλήσουμε από τη σοφία της συλλογικής εμπειρία των κοινωνικών αγώνων των λαών της Ευρώπης. Αρκεί να αποτιμήσουμε κριτικά την εμπειρία από τα κυβερνητικά ορόσημα της Αριστεράς στον 20ο αιώνα. Όπως για παράδειγμα: Το Λαϊκό Μέτωπο το 1936. Ή την κυβέρνηση του «κοινού προγράμματος της Αριστεράς» το 1981.
Σήμερα, βέβαια, οι συνθήκες του 1981 έχουν, δυστυχώς, ανατραπεί. Οι σοσιαλιστές απορρίπτουν την προοδευτική παρακαταθήκη τους και συνδιαχειρίζονται τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση με την κυρία Μέρκελ. Οφείλουμε, όμως, να θέσουμε επιτακτικά τόσο σε αυτούς, κυρίως όμως στις κοινωνικές δυνάμεις που μέχρι σήμερα τους ακολουθούσαν, το ερώτημα: Με ποια Ευρώπη είστε; Την Ευρώπη των αγορών και του κεφαλαίου ή με την Ευρώπη των λαών; Την Ευρώπη της λιτότητας που διχάζει σε Βορά και Νότο με νοητό σύνορο το ποτάμι του Ρήνου ή με την Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης που ενώνει όλους τους λαούς;
Αυτό είναι το δίλημμα και αυτό συμβολίζει σήμερα στην Ευρώπη η κα Μέρκελ και οι υποστηριχτές της από τη μια μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς από την άλλη. Και σε αυτό το δίλημμα δεν μπορεί κανείς να πατά σε δυο βάρκες. Όποιος πατά σε δύο βάρκες, πέφτει στο νερό, υπογράμμισε
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εμείς έχουμε στόχο να επανενώσουμε την Ευρώπη που σήμερα ο νεοφιλελευθερισμός διαιρεί. Ενωμένοι.
Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, παντού. Γιατί αριστερό σήμερα είναι ό,τι ενώνει.Και εμείς, για να επανενώσουμε την Ευρώπη πρέπει πρώτα να ενώσουμε τις δικές μας δυνάμεις.
Το κάναμε στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και η ενότητα δημιούργησε μια– απροσδόκητη, ακόμα και για μας τους ίδιους – αυτοτελή και ισχυρή κοινωνική και πολιτική δυναμική. Μπορούμε, όλες και όλοι μαζί, ν' αλλάξουμε την Ευρώπη. Να εργαστούμε για μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη.
Με προτεραιότητες:
* Tον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και την ακύρωση των Μνημονίων. Για να σταματήσει η πιο βίαιη αναδιανομή εισοδήματος, πλούτου και ισχύος σε βάρος του κόσμου της εργασίας και υπέρ του κεφαλαίου.
* Tη δημοκρατική αναθεμελίωση της Ευρωζώνης. Για να γίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματική κεντρική τράπεζα, δηλαδή, δανειστής ύστατης καταφυγής όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για τα κράτη.
* Μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος. Για συλλογική και αλληλέγγυα λύση στην υπερχρέωση της Ευρωζώνης.
* Ένα ευρωπαϊκό «New Deal». Για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της της ηπείρου.
* Τον οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας.
* Τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου για τη μετανάστευση.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα αν η κυβέρνηση Ολάντ ήταν διαφορετική, ολόκληρη η Ευρώπη θα ήταν σήμερα διαφορετική. Αλλά, αντί για αντίβαρο και ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό και τη «γερμανική Ευρώπη», η κυβέρνηση Ολάντ λειτουργεί ως πολιτικός πολλαπλασιαστής της κυβέρνησης Μέρκελ. Και ως απολογητής της πιο δεξιάς πολιτικής που έχει ποτέ υποστεί η Ευρώπη. Γιατί στην οικογενειακή φωτογραφία της ευρωπαϊκής δεξιάς, δεξιότερα από τη Θάτσερ είναι η κυρία Μέρκελ. Και παραδίπλα της ο κ. Σαμαράς.
Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε περικοπές €50 δις για την τριετία 2015-2017. Δηλαδή, λιτότητα που θα μετατρέψει σε ύφεση την ήδη αναιμική ανάπτυξη της Γαλλίας. Και επειδή η γαλλική οικονομία έχει ειδικό βάρος στην Ευρώπη. Η λιτότητα του κυρίου Ολάντ είναι για όλους μας στην ευρωζώνη ακόμη μια σπρωξιά στην ύφεση. Άραγε, ο κ. Ολάντ δεν έχει ακούσει τίποτα από τη διεθνή συζήτηση για την αποτυχία της λιτότητας στην Ελλάδα; Δεν βλέπει ότι το μόνο που καταφέρνει η λιτότητα είναι να βαθαίνει την οικονομική κρίση με την ύφεση που τροφοδοτεί και την ίδια στιγμή να δημιουργεί πρόβλημα Δημοκρατίας;
Στις 25ης Μαΐου, λοιπόν, το πραγματικό δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Από τη μια, οι πολιτικές ηγεσίες της κρίσης, και από την άλλη οι λαοί της Ευρώπης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά άρθρα
  • ΧΑ: Τα νέα δεδομένα μετά τις 1.200 μονάδες

    Γιατί οι αγοραστές πήραν σήμερα το πάνω χέρι. Ποια «νέα» οδήγησαν υψηλότερα στην αγορά, πώς κινούνται οι «επιφυλακτικοί» παίκτες. Τα νέα μέτωπα και το σενάριο συνέχισης των έντονων διακυμάνσεων. Τι λένε τώρα οι αναλυτές.
  • Χιονοστιβάδα η μεταποίηση για την Wall Street

    "Βουτιά" 250 μονάδων στον Dow λόγων των στοιχείων για μεταποίηση. Απογοήτευση και τα μεγέθη από Κίνα, σε τεχνική διόρθωση ο Nikkei. Μειώθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιανουάριο.Κερδίζει 2% ο χρυσός. Πιέσεις για το πετρέλαιο.
  • Εξοδο από την τρόικα ετοιμάζει το ΔΝΤ

    Άμεση κάλυψη χρηματοδοτικού κενού στην Ελλάδα ζητά το Ταμείο. Απειλεί με «έξοδο» από τις ευρωπαϊκές διασώσεις. Οι κινήσεις Σόιμπλε και οι ετοιμασίες για «τρόικα» της Ευρώπης. Το παρασκήνιο από τη μυστική συνάντηση της Δευτέρας.

No comments:

Post a Comment