Monday 24 February 2014

Εννιαία στάση ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας για Ουκρανία

Εννιαία στάση ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας για Ουκρανία

«αντιτρομοκρατική επιχείρηση» για την αποκατάσταση της τάξης έχουν ξεκινήσει οι Ουκρανικές Δυνάμεις Ασφάλειας
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
VOA News
ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία υιοθετούν κοινή στάση ενάντια στις πολύνεκρες βιαιότητες στην Ουκρανία.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Παρίσι τη Τετάρτη, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ζήτησαν «άμεσες και στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος όσων ευθύνονται για την κατάσταση» στην Ουκρανία.  Επίσης η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν, στην σύνοδο τους την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, τι είδους κυρώσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε βάρος του Κιέβου.

Από τη πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε συνομιλίες στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογο του, Λωράν Φαμπιούς.  Ο κ. Κέρι δήλωσε ότι ο γάλλος Υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στο Κίεβο, νωρίς την Πέμπτη, μαζί με τους ομολόγους του απ’ την Γερμανία και την Πολωνία για να συγκεντρώσουν πληροφορίες πριν την σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κέρι δήλωσε ότι είχε διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους εταίρους για την πιθανότητα κυρώσεων και άλλων ενεργειών «με στόχο την δημιουργία περιβάλλοντος συμβιβασμού», όπως είπε, μεταξύ της Ουκρανικής κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ στην Ουκρανία, χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές παραμένουν στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, μια μέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 26 άτομα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, επέρριψε ευθύνες για τη βία στην ηγεσία της αντιπολίτευσης.  Η αστυνομία και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι πολλοί απ’ τους νεκρούς επλήγησαν από πυροβολισμούς. 9 απ’ τους νεκρούς ήταν αστυνομικοί.  Επίσης δεκάδες τραυματίες παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Γιακιμένκο, ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» για την αποκατάσταση της τάξης.  Δημοτικά κτήρια, γραφεία των υπηρεσιών ασφάλειας και του στρατού έχουν καταληφθεί και 1.500 όπλα και 100 χιλιάδες σφαίρες βρίσκονται «στα χέρια εγκληματιών», δήλωσε ο κ. Γιακιμένκο.      VOA

No comments:

Post a Comment