Sunday 16 February 2014

ΤΖΟΡΤΖ ΚΛΟΥΝΕΙ: ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ

ΤΖΟΡΤΖ ΚΛΟΥΝΕΙ: ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ

Ο γόης του χόλιγουντ που δεν μασάει τα λόγια του

Σίγουρα δεν περίμενε ποτέ ότι η περιοδεία για την προώθηση της νέας του ταινίας «Μνημείων Ανδρες» θα πυροδοτούσε τόσο μεγάλες αντιδράσεις, θα οδηγούσε στην παρέμβαση - είτε θετική είτε αρνητική- υπουργών και δημάρχων χωρών της Γηραιάς ηπείρου και θα ενίσχυε πολιτισμικές καμπάνιες δεκαετιών.

Οι δηλώσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ για τα Μάρμαρα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο τον έκαναν ήρωα στη χώρα μας.
Οι δηλώσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ για τα Μάρμαρα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο τον έκαναν ήρωα στη χώρα μας.
Απαντώντας σε ερώτηση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα σε συνέντευξη Τύπου στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, ο Τζορτζ Κλούνεϊ κατάφερε, άθελά του, να γίνει ήρωας στη χώρα μας, να ταράξει τα νερά στη Βρετανία και να φέρει ξανά στο προσκήνιο ένα ευαίσθητο ζήτημα και για τις δύο χώρες.
Στο Βερολίνο βρέθηκε για την προβολή της ταινίας του, μιας πολεμικής περιπέτειας που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, σχετικά με την ανάκτηση προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από Αμερικανούς ειδικούς των έργων τέχνης που είχαν κλαπεί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες από τους ναζί.
Ολα ξεκίνησαν στη συνέντευξη Τύπου, με την ερώτηση Ελληνίδας δημοσιογράφου προς τον Κλούνεϊ εάν τα Μάρμαρα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο θα έπρεπε να επιστραφούν στην ελληνική πρωτεύουσα. «Φυσικά, αυτό θα ήταν μια καλή ιδέα. Εχετε δίκιο», απάντησε ο 52χρονος σταρ του Χόλιγουντ και ενεπλάκη σε μια διαμάχη δεκαετιών, αποκτώντας αμέσως στάτους εθνικού ήρωα στην Ελλάδα.
Ο γόης του χόλιγουντ που δεν μασάει τα λόγια του
Ομως ο Κλούνεϊ δεν αρκέστηκε σε αυτήν τη σύντομη φράση και επανέλαβε την υποστήριξή του στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δύο μέρες αργότερα και, μάλιστα, κατά την επίσκεψή του στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου!
Στο περιθώριο της προβολής της ταινίας του, ο αστέρας του σινεμά αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει στο Βερολίνο και εξήγησε ότι από τις εκατοντάδες ερωτήσεις που δέχθηκε, ρωτήθηκε και για τα Μάρμαρα και απάντησε ότι θα ήταν καλή ιδέα «εάν έβρισκαν τον δρόμο για το σπίτι».
Ο γόης του χόλιγουντ που δεν μασάει τα λόγια του
«Φαίνεται ότι έμπλεξα που το είπα αυτό και χρειάστηκε να κάνω λίγη έρευνα για να σιγουρευτώ ότι δεν ήμουν τελείως τρελός», πρόσθεσε ο Κλούνεϊ. Ζήτησε, μάλιστα, να διεξαχθεί ανοικτή συζήτηση για το θέμα, επισημαίνοντας ότι και άλλοι οργανισμοί όπως το Βατικανό και το Μουσείο Γκετί έχουν ήδη επιστρέψει θησαυρούς της αρχαίας Ελλάδας που βρίσκονταν στην κατοχή τους.
Η δημοσκόπηση
Ο ηθοποιός και συμπρωταγωνιστής στην ταινία «Μνημείων Ανδρες», Ματ Ντέιμον, υποστήριξε τις δηλώσεις του διάσημου ηθοποιού.
Ο ηθοποιός και συμπρωταγωνιστής στην ταινία «Μνημείων Ανδρες», Ματ Ντέιμον, υποστήριξε τις δηλώσεις του διάσημου ηθοποιού.
Ο γόης του Χόλιγουντ επεσήμανε επίσης ότι ακόμα και στη Βρετανία οι δημοσκοπήσεις τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην πατρίδα τους. Αίσθηση προκάλεσε η δημοσκόπηση που διενήργησε διαδικτυακά η βρετανική εφημερίδα «Guardian», τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών της ιστοσελίδας (82%) απάντησαν θετικά στην ερώτηση «έχει δίκιο ο Τζορτζ Κλούνεϊ; Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα;». «Σωτήρα της Ακρόπολης» τον αποκάλεσε η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», ενώ ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τον ευχαρίστησε και τον κάλεσε στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τον Κλούνεϊ, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστεί στο «Μνημείων Ανδρες», υποστήριξαν και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί του καστ της ταινίας, όπως οι Αμερικανοί Ματ Ντέιμον και Μπιλ Μάρεϊ. Ο τελευταίος είπε σε συνέντευξη Τύπου για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, παρουσία του Κλούνεϊ: «Νομίζω ότι ήταν καλή η διαμονή τους εδώ, αλλά το Λονδίνο έχει γίνει πολύ στενάχωρο... Νομίζω πως η Αγγλία μπορεί να γίνει πρωτοπόρος σε αυτό... Να επιτρέψει στην τέχνη να επιστρέψει στον τόπο της».
Μάλιστα, ο ηθοποιός σημείωσε ότι οι Ελληνες θα μπορούσαν να δανείζουν τα Μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο κάθε τόσο, «όπως κάνει ο κόσμος με την τέχνη». Ο Ντέιμον, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε ο Κλούνεϊ για το ότι δεν καταλαβαίνει επειδή είναι Αμερικανός, είπε: «αυτό δεν μπορεί πάντα να είναι η πάγια βρετανική θέση. Εννοώ, σοβαρά, ότι δεν είναι απλά μια διαφωνία για να πούμε ότι επειδή είμαστε Αμερικανοί δεν έχουμε γνώση επ' αυτής».
«Είμαι θαυμαστής του Κλούνεϊ, αλλά σέβομαι το γεγονός ότι πιθανώς δεν γνωρίζει την ιστορία των ελγίνειων μαρμάρων και το νόμιμο δικαίωμα που έχει η Βρετανία γι' αυτά. Είναι Αμερικανός. Υποθέτω ότι δεν ξέρει γιατί η Βρετανία απέκτησε τα ελγίνεια μάρμαρα. Υπάρχει η ισχυρή άποψη ότι πρέπει να παραμείνουν στη Μεγάλη Βρετανία», είχε δηλώσει προηγουμένως ο επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού της χώρας, Τζον Γουιτινγκέιλ. Οι αντιδράσεις στη Βρετανία ήταν τεράστιες, παρόλο που η κοινή γνώμη φαίνεται ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στη χώρα μας. Εκτός από τον Γουιτινγκέιλ και τον δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, που κατηγόρησε τον Κλούνεϊ ότι υιοθετεί «τη χιτλερική ατζέντα», τα επικριτικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο ήταν πολλά.
Ο ΚΛΟΥΝΕΪ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ
Δυναμικός ακτιβιστής με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο
Εχει αναδειχθεί πολλές φορές ως ο πιο σέξι άνδρας στην υφήλιο, έχει πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλές υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ αλλά και σε τηλεοπτικές διαφημίσεις προϊόντων, και θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει ως έναν «απόλυτο σταρ». Ωστόσο ο Τζορτζ Κλούνεϊ ξεχωρίζει και για τον ρόλο... του αντιστάρ και του ακτιβιστή που υποδύεται στη ζωή του.
Προερχόμενος από πολιτικοποιημένη οικογένεια, που έχει χαρακτηριστεί και από Μέσα ενημέρωσης ως οι «Κένεντι του Κεντάκι», έχει δηλώσει υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και έχει έντονη ανθρωπιστική δράση.
Εδώ και οκτώ χρόνια αγωνίζεται κατά της ανθρωπιστικής κρίσης στο Σουδάν και έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στην αφρικανική χώρα για να αναδείξει το ζήτημα, ενώ είναι συνιδρυτής του Satellite Sentinel Project, το οποίο χρησιμοποιεί εικόνες δορυφόρου για να εντοπίζει εναέριες και χερσαίες επιθέσεις στο Σουδάν και στο Νότιο Σουδάν.
Σύλληψη για ανυπακοή
Τον Μάρτιο του 2012 είχε μάλιστα συλληφθεί μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες έξω από την πρεσβεία του Σουδάν για ανυπακοή στη διάρκεια μιας διαδήλωσης. Εχει υποστηρίξει τον Μπαράκ Ομπάμα στις προεκλογικές του εκστρατείες και ο πατέρας του, Νικ, υπήρξε υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς, ο ηθοποιός ωστόσο έχει δηλώσει: «δεν κάνω πολιτική, απλά μπορώ να δώσω δημοσιότητα σε κάποιο ζήτημα». Το φιλανθρωπικό του έργο είναι πλούσιο, αφού έχει βοηθήσει ενεργά στη συγκέντρωση χρημάτων για τους πληγέντες του σεισμού του 2010 στην Αϊτή (μέσω του τηλεμαραθωνίου «Hope for Haiti Now»), του τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό ωκεανό, του τυφώνα Κατρίνα το 2005 στη Νέα Ορλεάνη (δώρισε ο ίδιος το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων) καθώς και για τα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στους Διδύμους Πύργους (μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής που οργάνωσε μαζί με άλλους αστέρες «America: A Tribute to Heroes telecast»).
Μάλιστα έχει γυρίσει και μια σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Sand and Sorrow» για να αναδείξει κρίσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Επίσης από το 2008 ο 52χρονος αστέρας του Χόλιγουντ ανήκει στους Πρεσβευτές Ειρήνης του ΟΗΕ, ενώ έχει εμπλακεί, μαζί με τον Μπραντ Πιτ, τον Ματ Ντέιμον και άλλους αστέρες, με την οργάνωση «Not On Our Watch Project», που εστιάζει στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση και στην εξεύρεση πόρων για την αποτροπή θηριωδιών.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment