Thursday 13 February 2014

Μάχη εκλογών εντός συνόρων, μάχη με το χρέος εκτός

Μάχη εκλογών εντός συνόρων, μάχη με το χρέος εκτός
13/02/2014
Μπορεί η Ελλάδα να ζει ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς, με τις υποψηφιότητες (και μάλιστα διπλές ανά πόλη και ανά παράταξη) να πέφτουν βροχή, στο εξωτερικό ωστόσο εξακολουθούν να ασχολούνται με το χρέος μας.
Χθες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ τάχθηκε υπέρ της άμεσης διαγραφής του ελληνικού χρέους και επικαλούμενο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, υποστήριξε σε κύριο άρθρο του ότι η διαγραφή του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει το «συντομότερο δυνατό», μολονότι, όπως επισημαίνεται, οι επενδυτές έχουν σταματήσει να ανησυχούν για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το άρθρο, «η Ελλάδα και οι πιστωτές της παλεύουν με το χρέος της χώρας για άλλη μια φορά και πιθανώς όχι την τελευταία. Καθώς, συνεχίζουν να διαπράττουν τα ίδια λάθη, η επόμενη συμφωνία δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία».
Όπως αναφέρεται, «το 2010 δόθηκε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο, στην ιστορία, σχέδιο διάσωσης. Δέχθηκε νέο δανεισμό με αντάλλαγμα τη δημοσιονομική λιτότητα, αλλά τα χρέη της δεν μειώθηκαν. Οι πιστωτές είχαν αποκλείσει την όποια διαγραφή. Οι ειδικοί αναλυτές, ωστόσο, αντέδρασαν θεωρώντας ότι το πρόγραμμα έθετε ένα τεράστιο βάρος στους Έλληνες φορολογουμένους, το οποίο δεν ήταν πολιτικά και οικονομικά βιώσιμο και γι' αυτό το λόγο θα έπρεπε να δεχθούν απώλειες οι πιστωτές. Όπως είχαν δίκιο τότε, έτσι έχουν και τώρα».
«Έκτοτε», αναφέρεται στο άρθρο, «υπήρξαν κάποιες ελαφρύνσεις από τους πιστωτές, όπως η επέκταση της περιόδου ωρίμανσης και η μείωση των επιτοκίων, αλλά δεν άλλαξε το αρχικό σχέδιο. Ως αποτέλεσμα το χρέος της Ελλάδας συνέχισε να αυξάνεται. Σήμερα, βρίσκεται χονδρικά στο 180% του ΑΕΠ, καθιστώντας σαφώς μη βιώσιμο».
Όπως τονίζεται, «νέα προσπάθεια μείωσής του, που συζητείται, σύμφωνα με το πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg News, περιλαμβάνει την περαιτέρω επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών δανείων, από τα 30 στα 50 χρόνια, τη μείωση των επιτοκίων στο 0,5%, όπως και την παροχή νέου δανείου 15 δισ. ευρώ. Όλα αυτά θα επέτρεπαν στην τρόικα να κρατάει την κατάσταση υπό έλεγχο, δηλώνοντας ότι η χώρα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο στόχο μείωσης του χρέους στο 124% το 2020, και όπως και στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή τροχιά».
Στο άρθρο, διατυπώνεται επίσης η άποψη ότι «τα αριθμητικά στοιχεία συνεχίζουν να μην επαληθεύονται, καθώς δεν συμβαδίζουν με την πολιτική και με την οικονομία. Οι Έλληνες έφθασαν να μισούν την τρόικα (ιδιαίτερα τη Γερμανία, της οποίας οι απόψεις έχουν μεγάλο βάρος), κατηγορώντας τα μέλη της και τους ηγέτες της για την παρατεταμένη λιτότητα, η οποία οδήγησε το 60% των νέων Ελλήνων στην ανεργία. Για φέτος αναμένονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, για πρώτη φορά από το 2007, αλλά, υπό την παρούσα προσέγγιση, η λιτότητα και ο πόνος που την συνοδεύει θα συνεχίζεται για χρόνια. Χωρίς τη μείωση του χρέους το νέο πρόγραμμα θα έχει την ίδια κατάληξη με τα προηγούμενα».
Καταλήγοντας, τονίζεται στο άρθρο ότι «η τρόικα, βεβαίως, εύλογα αμφιβάλλει για την αφοσίωση της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις. Πολλές από τις αλλαγές που ζητά η τρόικα, όπως η κατάργηση των νόμων για την προστασία των επαγγελμάτων, για την στρέβλωση των τιμών και για την απόλυση μη παραγωγικών δημοσίων υπαλλήλων, θα ήταν ωφέλιμες για τη χώρα. Παρ' όλα αυτά η απαιτούμενη εμπιστοσύνη των πολιτών για τη διενέργεια των μεταρρυθμίσεων έχει εξαντληθεί από καιρό. Η ρητή διαγραφή χρέους, ακόμη και τώρα, θα συνέβαλε στην ανάκτηση αυτής της εμπιστοσύνης. Οι επενδυτές δεν ανησυχούν, προς το παρόν, για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατά συνέπεια η πίεση για μια νέα προσέγγιση δεν είναι έντονη. Αυτό είναι ατυχές κατά κάποιο τρόπο. Η Ελλάδα συνεχίζει να χρειάζεται την απομείωση του χρέους της και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να δείξει ότι έχει λάβει τα διδάγματα από τα λάθη της».-
Σε άλλο δημοσίευμά του, το Μπλούμπεργκ αναφέρει πως το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε προχθές στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, η Πορτογαλία πούλησε ομόλογα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά για πέμπτη ημέρα, καθώς επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.
Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε για έβδομη ημέρα κατά 21 μονάδες βάσης (0,21 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 7,40% κατά το χθεσινό κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο. Είχε μειωθεί προηγουμένως στο 7,38% που είναι η χαμηλότερη απόδοση από τον Μάιο του 2010 και ενώ τον Μάρτιο του 2012 είχε φθάσει στο 44%. Η τιμή των ελληνικών ομολόγων με επιτόκιο 2% που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2023 (σ.σ.: πρόκειται για τους νέους τίτλους που εκδόθηκαν μετά το PSI του 2012) αυξήθηκε κατά 1,125 στο 72,63% της ονομαστικής αξίας τους.
Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, πούλησε χθες τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου με απόδοση 3,60% που είναι η χαμηλότερη για τους τίτλους αυτούς από τον Ιανουάριο του 2010 και ενώ είχε φθάσει στο 4,68% τον Δεκέμβριο του 2011. Τα ελληνικά ομόλογα αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος για τους επενδυτές από την αρχή του έτους μεταξύ 34 αγορών κρατικών τίτλων, σύμφωνα με τους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων του Bloomberg, ακολουθούμενα από τα πορτογαλικά ομόλογα που αποφέρουν κέρδος 6,7%.
Το χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή του έτους, με ποσοστό 7,2%, σε ένα σύνολο 24 αναπτυγμένων αγορών, μετά από το χρηματιστήριο της Δανίας.
Η Πορτογαλία, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσής της τον Μάιο, πούλησε χθες 10ετή ομόλογα αξίας 3 δις. ευρώ, ενώ οι προσφορές των επενδυτών έφθασαν τα 9,8 δις. ευρώ και το 83% των αγορών έγινε από ξένους επενδυτές, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης του Χρέους της χώρας. Η απόδοση των 5ετών πορτογαλικών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 3,98%.
Πόσο κοστίζουν τα δάνεια της Ελλάδας
Στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου τις απώλειες των κρατών που έχουν συνάψει διμερή δάνεια ύψους 52,9 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Ελλάδα, εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg περί σχεδίου για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων.

«Η προβλεπόμενη περαιτέρω χαλάρωση των όρων δανεισμού για τα 52,9 δισεκατομμύρια ευρώ - με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 50 χρόνια και μείωση του επιτοκίου στο μηδέν (και ως εκ τούτου χρέωση των δανείων με ύψος επιτοκίου αντίστοιχο με αυτό του Euribor) - θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Ευρωπαίους πιστωτές» αναφέρει το Ifo και διευκρινίζει ότι αυτό το ποσό υπολογίζεται ως η ισχύουσα αξία των μειωμένων εσόδων από τους τόκους και από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στη βάση ενός συντελεστή έκπτωσης 1,5%, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο μέσο τόκο ενός γερμανικού δεκαετούς ομολόγου το 2013.

Η Γερμανία, επισημαίνει το Ινστιτούτο, το οποίο, μέσω του επικεφαλής του, καθηγητή Χανς-Βέρνερ Ζιν, έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, συμμετέχει σε αυτά τα δάνεια με ποσοστό 29%, άρα το έλλειμμά της ενδέχεται να αυξηθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ, εάν αυτό το έλλειμμα υπολογιζόταν σε αναλογιστική βάση. Τονίζει δε ότι, σύμφωνα με τα σχέδια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο δανεισμός της χώρας για το 2014 ανέρχεται σε 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment